1. Da li postoje seksualni položaji koje bi trebalo izbegavati u trudnoći?

Vaša beba je bezbedno ušuškana u materici, a gust sluzav čep sprečava otvaranje vašeg grlića, tako da ako imate normalnu trudnoću, možete imati seks u bilo kom položaju bez brige da ćete povrediti bebu. Imajte na umu, međutim, da žena koja je u trećem tromesečju može da osećati blagu vrtoglavicu u misionarskom položaju (težina bebe može da pritisne matericu na velike krvne sudove, ograniči protok krvi do srca i zato žene osete vrtoglavicu). Najbolje je da slušate svoje telo i da radite ono što vam prija.

2. Zašto nekad mogu da svršim, a nekad mi to izgleda nemoguće?

Mi reagujemo na različite stvari pod različitim uslovima. Sve od stresa do bolesti može uticati na vašu sposobnost da doživite orgazam. Takođe, ako se jako trudite da svršite, time možete povećati stres i učiniti orgazam gotovo nemogućim. Zašto? Orgazam je reakcija koja se automatski blokira kada ste pod stresom, jer vaše telo doživljava stres kao opasnost i podiže adrenalin, što izaziva nagon za borbom ili bežanjem. Vi možda niste svesni ovog odgovora. Ali kada ste pod stresom, vaše telo reaguje kao da ste napadnuti. A kada se vaši um i telo ne osećaju sigurno, vi se ne možete opustiti, te su prirodne funkcije kao što su san i orgazam neuhvatljivi.

Dokle god možete da dostignete orgazam većinu vremena, smatrajte da nema razloga za brigu. Zna se da su um, telo i duh međusobno povezani, tako da ako niste u stanju da doživite orgazam to možda samo značiti da imate loš dan. Pokušajte neke tehnike relaksacije: Kupajte se u toploj kadi, slušajte muziku, napregnite i opustite sve mišiće u vašem telu, jedan po jedan.

3. Zašto dodirivanje klitorisa ponekad boli odmah nakon orgazma?

Klitoris ima najveću gustinu senzorno-nervnih vlakana u celom telu – tri puta više od glavića penisa. Posle orgazma klitoris je pun krvi pa je zato ekstremno osetljiv na direktan dodir. Ako osećate bol, napravite pauzu u stimulaciji klitorisa nekoliko minuta da krv izađe iz njega.

4. Šta je brazilska bikini depilacija i da li je štetna?

Brazilska depilacija nije opasna, ali možete završiti na sve četiri. Brazilska depilacija uklanja sve dlake u genitalnom regionu, uključujući dlake na anusu i između anusa i vaginalnog otvora. Tehničari ponekad traže da se sagnete da bi imali bolji pristup ovoj oblasti. Inače, depilaciju treba izbegavati malo pre ili tokom menstruacije kako biste izbegli otoke i podlive. Treba koristiti prirodne vrste voska da bi se sprečile alergijske reakcije.

5. Znam da ne treba imati seks odmah posle porođaja, ali da li isto važi i za ručnu stimulaciju?

Masturbacija klitorisa je bezbedna, ali nemojte ništa gurati u vaginu.