1. Ponekad osećam vaginalni miris kada vežbam. Šta je to?

Verovatno je samo znoj. Pošto ne postoje antiperspiranti za genitalne regije, možete pokušati da nosite odeću za vežbanje koja je od pamuka i nije tesna. To takođe može biti bakterijska vaginoza, bezopasna infekcija koja izaziva miris ribe i može se pogoršati u toploj, vlažnoj sredini znojave odeće.

2. Može li zatvor izazvati bol tokom seksualnog odnosa?

Zatvor može da izazove izvesnu nelagodnost, pogotovo ako imate jako tvrde stolice. Ta nelagodnost može otežati dostizanje orgazma. Međutim, malo je verovatno da je bol tokom seksa povezan sa zatvorom. Jak bol u vezi sa zatvorom se javlja samo ako imate tvrde stolice zaglavljene u kanalu rektuma. Ovo je veoma retka pojava kod mladih žena i obično se javlja kod starijih osoba. Da biste to sprečili, unosite dnevno preporučenih 20 do 35 grama vlakana. Ako nemate zatvor, ali još uvek osećate bol, posetite lekara.

3. Rodila sam troje dece i seks osećam veoma drugačije. Može li se ovaj problem popraviti? Ili je sve to u mojoj glavi?

Nije sve u vašoj glavi. Kako starimo, naše telo se menja – uključujući i vaše genitalije. Porođaj može da oslabi mišiće karlice i da ošteti nerve u karličnom regionu, čineći vas manje osetljivim. Ako ste se porodili pre više od tri meseca i ne dojite (dojenje može da pogorša problem tako što drži nizak nivo estrogena, čime se stanjuje i slabi vaginalni zid), obratite se svom lekaru, koji će vam verovatno preporučiti Kegelove vežbe za jačanje vaginalnih mišića.

4. Otkad sam se porodila, ne mogu da kontrolišem gasove. Da li nešto nije u redu sa mnom?

Ne nužno, naročito ako je prošlo manje od šest nedelja posle porođaja. Mišići poda karlice obmotaju se oko vagine, uretre i rektuma. Ako se istegnu tokom porođaja, možete privremeno da izgubite kontrolu u puštanju gasova, Ovaj problem bi trebalo da se otkloni u roku od nekoliko meseci. Ako se to ne desi, idite kod ginekologa. Možda ćete morati ići na fizikalnu terapiju ili hirurški postupak.

5. Da li je zdravo / dobro nositi tange?

Nošenje tangi može biti nezdravo jer povećava rizik od urinarnih i vaginalnih infekcija i dovodi do osetljivosti kože i hemoroida. Rektalne bakterije mogu dospeti u vaginu koristeći tange kao putno sredstvo. Ako imate problem sa ponovljenim infekcijama, nosite ih što ređe ili  nosite obične gaćice dok se infekcija ne izleči. I ne nosite ih dok vežbate. Znojave tange su odličan prenosnik rektalnih bakterija u vaginu.