Šta ako mi preskoči menstruacija?

Opustite se. Nepravilnosti se dešavaju, posebno u prvih 5-7 godina nakon što prvi put dobijete menstruaciju. Iako je trudnoća najčešći uzrok za propuštene menstraucije, drugi uzroci mogu biti stres, preteran gubitak ili povećanje težine, povećano fizičko vežbanje i bolesti. Prosečno vreme između dve menstruacije se kreće od 28 do 35 dana. Ako krvarite češće nego obično ili vam preskoče dve menstruacije, obratite se doktoru.

Ako dobijem menstruaciju, to znači da nisam trudna, zar ne?

Ne mora da znači. Žene mogu da krvare u ranoj trudnoći. Dakle, krvarenje koje može izgledati kao menstruacija ne garantuje da niste trudni. Obratite pažnju da li je to krvarenje isto kao menstruacija, da li napreduje isto kao menstruacija, u istoj količinu i istom trajanju. Ako primetite da je krvarenje drugačije nego vaša redovna menstruacija, ili osećate mučninu, umor ili imate druge rane znake trudnoće, savetujemo vam da uradite test na trudnoću.

Da li tamponi uzrokuju sindrom toksičnog šoka?

Iako može biti fatalan, bakterisjki toksični šok (TSS) uzrokovan upotrebom tampona je vrlo retka pojava. Broj prijavljenih slučajeva se smanjuje od 1980. godine. Stručnjaci savetuju da se tamponi menjaju često i da se koriste oni sa najmanjom upijajućom moći kako bi se smanjio rizik od TSS-a. Groznica, jeza, proliv, bol u stomaku i osip 2-3 dana nakon početka menstruacije su znaci da treba da potražite hitnu medicinsku pažnju.

Da li je moja menstruacija preobilna?

Iako to može izgledati kao mnogo više, prosečna žena izgubi samo 4 do 12 kašičica menstrualne krvi tokom jednog menstrualnog krvarenja. Ako koristite više od 10 uložaka ili tampona dnevno, i krv natopi tampon ili uložak svakih sat vremena ili imate velike krvne ugruške, treba da razgovarate sa svojim lekarom.

Koliko dugo menstruacija treba da traje?

Kod većine žena, menstruacija traje tri do pet dana. Normalno je da menstruacija traje od dva do sedam dana. Ako krvarite duže od sedam dana zaredom, razgovarajte sa svojim lekarom

Zašto se tamponi prizvode u različitim veličinama?

Razlog je različita količina menstrualne krvi. Najveći tamponi apsorbuju najviše krvi. Prosečni tampon drži jednu kašičicu krvi. U zavisnsti od toga koliko vam je obilna menstraucija birajte veličinu tampona. Menjajte tampon svakih četiri do šest sati, bez obzira na njegovu veličinu i moć upijanja. Noću koristite uložak da biste smanjili rizik od TSS-a.

Mogu li zatrudneti tokom menstruacije?

Kratak odgovor: da. Iako su najbolje šanse za trudnoću tokom ovulacije, žena može zatrudneti tokom gotovo bilo kog dela menstrualnog ciklusa. Da biste sprečili trudnoću, najbolje je da koristite neki oblik kontrole rađanja (kondom, kontraceptivne pilule…), čak i tokom menstruacije.

Kako da se oslobodim grčeva tokom menstruacije?

Analgetici – kao što su acetaminofen, ibuprofen ili naproksen – mogu da smanje menstrualne bolove. Grčeve izazivaju kontrakcije materice. Kontraceptivne pilule pomažu nekim ženama. Ako tražite prirodnije rešenje, stavite toplu flašu na donji deo leđa ili na stomak. Topla kupka takođe može deliti umirujuće.

Kako da smanjim nadimanje?

Kada osećate da su vam farmerke malo tesne, borite se protiv nadimanja i zadržavanja tečnosti tako što ćete ostati aktivni i paziti šta jedete i pijete. Jedite zdravu hranu bogatu vlaknima poput povrća, voća i žitarica. Nadimanje je jedan od najčešćih simptoma PMS-a, koji mogu ometati neke aspekte svakodnevnog života. Brojni tretmani su na raspolaganju – od lekova do promena u načinu života. Smanjite so u ishrani, ograničite kofein i izbegavajte alkohol. može da pomogne.

Kako mogu da kontrolišem simptome PMS-a?

Pokušajte sa vežbanjem, izbegavanjem slane hrane, kao i smanjenjem kofeina u nedelji pre menstruacije kako biste ublažili predmenstrualni sindrom (PMS). Ako osećate da se vaše raspoloženje jako pogoršava u PMS-u, razgovarajte sa svojim lekarom. On vam može preoručiti dodatke ishrani, uključujući vitamin E, kalcijum i magnezijum ili vam prepisati lekove.

Da li korišćenje tampona boli?

Ubacivanje tampona u vaginu za većinu žena nije bolno. Vagina je stvorena tako da može da se rastegne (za vreme porođaja). Pod normalnim okolnostima, vagina treba da ima dovoljno prostora da u nju stane tampon. Ako osećate bol, nemojte forsirati, naročito ako vam je prvi put da koristite tampon. Pokušajte da koristite tampone sa manjom moći upijanja.

Zašto žudim za brzom hranom i slatkišima?

Za to su odgvorni hormoni. Ako žudite za šećerom, jedite male obroke tokom dana. Ako želite masnu ili prženu hranu, opredelite se za zdravije opcije kao što su riba, na primer losos i orašasti plodovi.