Kad šminki ističe rok?

Ukoliko se i ne sećate kada ste kupili neku senku za oći, a znate da je tome bilo davno, bacite je. Tokom vremena, konzervansi koji se nalaze u šminki se raspadaju i omogućavaju bakterijama da se razmnožavaju.

Držite se sledeće liste roka upotrebe:

  • Rumenilo, puder, senka za oči– 2 godine
  • Ruž za usne– 1 godina
  • Maskara- 3-4 meseca.

Keratinsko ispravljanje kose

Keratinski tretmani kose koji se rade u salonima rezultiraju svilenkastom, glatkom kosom, bez kovrdža. Ovi tretmani se obično reklamiraju kao postupci koji ne koriste formaldehid, ali formaldehid je konstatovan u polovini produkata koji su na tržištu. Dugotrajno izlaganje isparenjima formaldehida može prouzrokovati rak.Ravnanje kose svakih par meseci neće Vas staviti u rizik od obolevanja.

Međutim, frizer se izlaže ovom riziku, jer je dugotrajno izložen ovoj kancerogenoj supstanci.

Pegle za kosu

Sve korisnice pegle za kosu odlično znaju  kakav efekat ostavlja njena dugotrajna primena. Ukoliko redovno peglate kosu, neminovno je da se ona oštećuje, jer je izložena visokoj temperaturi. Proizvodi koji su na tržištu, a koji su namenjeni zaštiti kose od toplote, ne mogu Vam pružiti kompletnu zaštitu, i kosa vremenom postaje suva i iskrzana.

Efekat koji pegla za kosu daje traje samo do sledećeg pranja, i zato je bolje da se raspitate kod svog frizera za tehnike feniranja, kombinovane sa sigurnim proizvodima za negu kose, da bi ukrotili kovrdžav izgled.

Trajno bojenje kose

Istraživanja povezanosti farbanja kose i nastanka raka daju konfliktne rezultate. Neke studije pokazuju da žene koje farbaju kosu imaju veće šanse da obole od leukemije ili limfoma, naročito ako farbaju kosu u tamnije boje. Međutim, druge studije tvrde da nema takvog rizika. Takođe, nema dokaza da ovo utiče na plod u toku trudnoće, ali neki zdravstveni radnici preporučuju da se farbanje kose ne vrši u prvom trimestru trudnoće, radi ekstra opreza.

Opcija: Upotreba farbi za kosu na biljnoj bazi

Farbe za kosu koje su na bazi bilja, uključujući kanu i farbe na bazi povrća, menjaju boju kose bez upotrebe ikakvih hemikalija. Međutim, postoje nedostaci.

Većina ovih proizvoda ne dovodi do drastične promene boje kose, i rezultati imaju tendenciju da nestanu brže nego kad se kosa farba veštačkim bojama.

Druga opcija je izvlačenje pramenova u salonu. Koristi se specijalna kapa ili folija, koja sprečava da boja dođe u dodir sa kožom glave, pa tako Vaša koža neće apsorbovati hemikalije.

Kontaktna sočiva

Sočiva u boji ili sa motivima, koja ne doprinose poboljšanju Vašeg vida mogu Vam pomoći da promenite izgled. Međutim, nemojte upotrebljavati sočiva bez lekarskog recepta, najčešće dostupna u salonima, prodavnicama ili na internetu.

Kontaktna sočiva zahtevaju pravilno naleganje na oko, čišćenje i brigu, čak i kad se kratko nose.

Ako ih ne održavate i ne koristite na pravi način izlažete se riziku od povreda oka i infekcija koje mogu rezultirati gubitkom vida.

Veštačke trepavice

Veštačke trepavice se upotrebljavaju da biste dobili zavodljiv, dramatičan izgled. Takođe,u te svrhe se koristi i uvijač za trepavice.

Međutim, morate biti svesni rizika. Lepak koji se koristi da bi se trepavice zalepile za kapak može uzrokovati iritaciju kapka, kao i alergijsku reakciju, koja nije ni malo prijatna.

Čuvajte se trajnih boja koje obećavaju deblji izgled trepavica. Povezane su sa ozbiljnim oštećenjima oka, uključujući slepilo.

Nema trajnih boja za trepavice koje su medicinski odobrene.

Solarijum

Bez obzira šta ste čuli o bezbednosti upotrebe solarijuma, evo šta kažu istraživanja:

Česta upotreba solarijuma povećava rizik od nastajanja melanoma, najsmrtonosnijeg raka kože.

Pored toga, solarijumi najviše emituju UVA zrake, koji doprinose preranom starenju kože.- pojavi bora i braon mrlja. Iako vam na ovakav način potamnela koža može delovati atraktivo, solarisana koža je zapravo oštećena koža.

Mislite o tome na vreme.


Opcija: Proizvodi za samopotamnjivanje

To su proizvodi koji su medicinski odobreni. Njihovo dejstvo se zasniva  na DHA- dodatku  koji reaguje sa aminokiselinama na površini kože i dovodi do privremenog potamnjivanja kože.

Međutim, prskanje proizvodima za samopotamnjivanje u kabinama koje viđamo u kozmetičkim salonima nije medicinski odobreno. Nosi rizik da udahnete ovaj sprej ili da on dođe u kontakt sa Vašim očima.

Manikir i pedikir

Pre nego što se odlučite za manikirski ili pedikirski tretman, uverite se u higijensku ispravnost salona. Instrumenti koji se koriste za ove postupke moraju redovno i temeljno biti oslobođeni bakterija sterilizacijom, jer nokti obiluju bakterijama.

Nemojte pre odlaska na pedikir brijati noge, jer to nosi rizik od oštećenja kože, a oštećena koža predstavlja otvorena vrata infekciji.

Ako ste radnik salona, morate biti svesni da proizvodi koje koristite obiluju hemikalijama sa isparenjima koja iritiraju oči, nos i respiratorni trakt.

U salonu se možete zaraziti gljivičnom ili bakterijskom infekcijom,ako oprema za pedikir ili manikir nije adekvatno sterilisana.

Parabens

Parabens je najčešće upotrebljavani konzervans u kozmetičkim proizvodima, uključujući proizvode za negu kose, šminku i kreme.

Jedna studija je pokazala da Parabens ima uticaj na nastanak tumora dojke. Druga studija tvrdi da je nemoguće da iznos parabensa u kozmetici može dovesti do kancera.

Opcija: Ako ste zabrinuti zbog Parabensa u kozmetici , možete potražiti proizvode koje ne sadrže ovaj konzervans. Istina je da je kozmetika brzo kvarljiva kad ne sadrži konzervans, ali zato postoje proizvodi koji kao konzervans koriste vitamin C (askorbinsku kiselinu) ili vitamin E(tokoferol acetat).

Kreme za sunčanje

Kreme za sunčanje se koriste uspešno decenijama i ne predstavljaju nikakvu opasnost po zdravlje.

Jedina opasnost može biti greška pri izboru zaštitnog faktora. On ne sme da bude suviše nizak. Da biste se obezbedili zaštitom od UVA i UVB sunčevih zraka, koristite kreme sa naznakom „široki spektar“( faktor 30 i više).  Tako ćete smanjiti rizik za nastanak raka kože, kao i prerano starenje kože.