Pobačaj se ne može sprečiti u većini slučajeva. Pobačaj je iznenadni prekid trudnoće u ranim nedeljama ili mesecima. Zato se naziva i spontani pobačaj.

Faktori koji dovode do većine pobačaja su neizbežni. Ovi problemi uključuju hromozomske nepravilnosti i probleme razvoja ploda.

Pobačaji nisu retkost. Oko 10% ranih trudnoća završi pobačajem pre dvadesete nedelje. Pravi broj pobačaja može biti i veći, jer mnoge žene imaju pobačaj pre nego što saznaju da su trudne.

Iako ne možete sprečiti pobačaj, možete preduzeti korake da imate zdraviju trudnoću. Ovo može sniziti rizik od pobačaja smanjujući rizik od mogućih uzroka prevremenog kraja trudnoće.

Šta uzrokuje pobačaj?

Teško je utvrditi tačan uzrok pobačaja. U većini slučajeva, uzrok je nešto što niste mogli sprečiti.

Retko lekari uspevaju da pronađu problem koji povećava rizik za pobačaj. U tom slučaju, lečenje problema može pomoći u sprečavanju budućeg pobačaja.

Pobačaj u ranoj trudnoći (prvo tromesečje)

Oko 80% pobačaja se dogodi u prvom tromesečju. Prvo tromesečje odnosi se na peirod između 1. i 13. nedelje trudnoće.

Uobičajeni uzroci za pobačaj u ranoj trudnoći (prvom tromesečju) uključuju:

·         Genetske abnormalnosti. Više od polovine svih pobačaja u prvom trimestru rezultat je problema sa hromozomima ploda. Ako vaše telo otkrije da fetus ima oštećenja ili nedostatak hromozoma, to će prekinuti trudnoću.

·         Ugrušci krvi. Stanje zvano antifosfolipidni sindrom (APS) izaziva stvaranje krvnih ugrušaka koji mogu okončati trudnoću. Ovo stanje se može lečiti lekovima kako bi se sprečio pobačaj.

·         Vanmaterična trudnoća. Ova potencijalno ozbiljna, ali retka vrsta trudnoće javlja se kada se fetus počne razvijati van materice. Ektopična trudnoća se ne može spasiti i zahteva hitnu medicinsku pomoć, odnosno hitno lečenje.

·         Problemi sa placentom. Ako fetus i posteljica nisu kompatibilni, trudnoća se može izgubiti. Isto tako, oštećenja materice, uključujući abnormalni oblik, takođe mogu izazvati iznenadni kraj trudnoće.

Pobačaj u drugom trimestru

Pobačaj u ovom kasnijem stadijumu trudnoće, od 13. do 24. nedelje, je mnogo ređa pojava. Ako se ipak dogodi pobačaj u drugom trimestru, uzrok je verovatno povezan sa spoljnim zdravstvenim stanjima ili problemima sa zdravljem majke.

Ova stanja u drugom tromesečju koja mogu dovesti do gubitka trudnoće uključuju:

·         Infekcija. Infekcije unutar materice ili grlića materice mogu dovesti do pobačaja. Slično tome, bolesti izazvane hranom mogu dovesti ženu u rizik od pobačaja.

·         Hronična stanja. Hronična stanja poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska povećavaju rizik žene za pobačaj u trudnoći. Rizik je veći ako se stanje ne leči pravilno ili se njime ne upravlja.

·         Bolesti štitaste žlezde. Nelečene bolesti štitnjače povećavaju rizik od pobačaja.

·         Autoimuna stanja. Lupus, kao i druga autoimuna stanja, mogu dovesti do pobačaja.

·         Problemi sa matericom ili grlićem materice. Fibroidi ili nenormalno oblikovana maternica mogu uzrokovati pobačaj u trudnoći.

·         Faktori životnog stila. Pušenje, konzumiranje alkohola i upotreba droga mogu ometati razvoj fetusa. Velika konzumacija kofeina takođe može biti problematična.

·         Faktori životne sredine. Izloženost određenim hemikalijama ili opasnostima može uzrokovati pobačaj. Tu spadaju živa, rastvarači, sredstva za razređivanje boja, pesticidi i teški metali.

Pobačaj u trećem trimestru

U ovoj kasnoj fazi trudnoće, pobačaj se češće naziva mrtvorođenje. Ista stanja koja mogu da uzrokuju pobačaj u prva dva tromesečja trudnoće takođe mogu biti odgovorna za pobačaj u trećem trimestru. Ali, razumevanje tačnog uzroka često je teško.

Ovi problemi mogu obuhvatati:

·         Komplikacije u trudnoći. Ovo uključuje prevremeni porođaj ili odvajanje placente od materice.

·         Urođene mane. Svako deseto mrtvorođenče rezultat je genetskog ili strukturnog oštećenja na rođenju.

·         Povišen krvni pritisak. Preeklampsija se javlja u 5 do 8% svih trudnoća. Iako su najveći rizici ovog stanja za majku, preeklampsija može prekinuti snabdevanje ploda kiseonikom i hranljivim materijama. Preeklampsija takođe može napredovati do eklampsije, vrlo ozbiljnog stanja koje može biti pogubno za plod i ženu.

·         Nekontrolisani dijabetes.

·         Infekcija. Infekcija u posteljici ili plodu može izazvati kraj trudnoće.

·         Problemi sa pupčanom vrpcom. Ako je ova vrpca vezana ili stisnuta, može prekinuti protok krvi i kiseonika do ploda.

·         Problemi sa posteljicom. Nedovoljan dotok krvi u posteljicu može završiti pobačajem.

Saveti za zdravu trudnoću

Pobačaj se ne može sprečiti u većini slučajeva. Međutim, ovim savetima možete poboljšati svoje šanse za zdravu trudnoću i možda smanjiti rizik od pobačaja.

Uzimajte folnu kiselinu

Stručnjaci predlažu uzimanje 400 mikrograma (mcg) folne kiseline dnevno, što može umanjiti rizik od urođenih oštećenja koja mogu dovesti do pobačaja.

Počnite da uzimate ovaj B vitamin svaki dan pre nego što nameravate da zatrudnite. Nastavite da ga uzimate tokom trudnoće za najveće koristi.

Sledite zdrav način života

Izbegavajte faktore rizika, kao što su:

·         pušenje

·         pasivno pušenje

·         konzumiranje alkohola

·         upotreba droga

·         takođe bi trebalo da ograničite unos kofeina na 300 miligrama (mg) ili manje dnevno.

Osim što ćete izbeći rizike za pobačaj, svoje zdravlje u trudnoći možete poboljšati na sledeći način:

·         redovno vežbajte

·         obezbedite svom telu adekvatan odmor

·         sledite zdravu, uravnoteženu ishranu tokom sva tri tromesečja.

Održavajte zdravu telesnu težinu

Prekomerna težina i gojaznost mogu povećati rizik od komplikacija tokom trudnoće. Ovo uključuje i pobačaj u trudnoći.

Preduzmite mere predostrožnosti protiv infekcija

Često perite ruke Ovo vam može pomoći da izbegnete bolesti poput gripa i upale pluća koje se lako šire.

Proverite da li je vaša imunizacija takođe ispunjena. Razgovarajte sa svojim lekarom o bilo kojim drugim imunizacijama koje će vam možda trebati tokom trudnoće, uključujući i vakcinu protiv gripa.

Upravljajte hroničnim stanjima

Ako imate zdravstvenih problema, poput visokog krvnog pritiska, dijabetesa ili autoimune bolesti, sarađujte sa lekarom kako biste pravilno lečili ili upravljali svojim stanjem. Ovo može pomoći u sprečavanju pobačaja kada zatrudnite.

Praktikujte siguran seks

Neke seksualno prenosive bolesti mogu dovesti do komplikacija tokom trudnoće. Testirajte se pre nego što pokušate da zatrudnite. Ako ste već trudni, testirajte se što je pre moguće.

Tokom trudnoće pravilno koristite zaštitne barijere pri svakom seksualnom susretu, uključujući oralni ili analni seks, kako biste umanjili rizik za polno prenosive bolesti.

Znakovi pobačaja

Najčešći znakovi pobačaja uključuju:

·         krvarenje koje traje duže od tri dana

·         krvarenja koja mogu uključivati ugruške ili tkivo

·         blag do jak bol i grčevi u leđima i trbuhu

·         gubitak težine

·         curenje tečnosti ili sluzi iz vagine

·         smanjenje znakova trudnoće, kao što su osetljivost dojki, mučnina i povraćanje.

Ako mislite da imate znakove pobačaja, potražite hitno lečenje. Vaš lekar može obaviti fizički pregled kako bi utvrdio uzrok simptoma.

Možete li zaustaviti pobačaj nakon što on počne?

U većini slučajeva pobačaj ne možete zaustaviti nakon što je započeo, bez obzira na trimestar u kojem se trenutno nalazite. Simptomi pobačaja obično pokazuju da je trudnoća već završena.

U nekim slučajevima simptomi mogu biti znak stanja koje se zove preteći pobačaj. To se može javiti kod žena koje su trudne manje od 20 nedelja. Možda imate jaka krvarenja i pretpostavljate da je vaša trudnoća završena.

Međutim, ako je rad srca ploda još uvek prisutan, trudnoća se može nastaviti uprkos onome što se čini kao znaci predstojećeg pobačaja. Važno je, međutim, da sarađujete sa svojim lekarom kako biste sprečili potpuni pobačaj.

Lečenje pretećeg pobačaja uključuje:

·         mirovanje

·         izbegavanje seksualnih odnosa

·         lečenje bilo kojih osnovnih stanja koja mogu izazvati krvarenje

·         injekcija hormona progesterona

·         injekcija Rh imunoglobulina ako vaša beba ima Rh-pozitivnu krvnu grupu, a vi imate Rh-negativnu krvnu grupu.

Činjenice i zablude o pobačaju

Saznajte više o nekoliko uobičajenih zabluda o pobačaju i istini koja stoji iza njih.

Mit: Pobačaj je redak

Istina: Pobačaji nisu retki. Oko 10% poznatih trudnoća završava se pobačajem, mada je broj ukupnih pobačaja verovatno veći. To je zbog toga što mnoge žene imaju pobačaj vrlo rano u trudnoći pre nego što shvate da su trudne i pogrešno protumače pobačaj kao svoju menstruaciju.

Mit: Vežbanje može izazvati pobačaj

Istina: Vežbanje neće izazvati pobačaj u trudnoći. U stvari, važno je redovno vežbanje tokom trudnoće. Međutim, možda ćete morati da preduzmete mere predostrožnosti kako se ne biste povredili.

Razgovarajte sa lekarom o najzdravijem načinu za nastavak vežbanja dok očekujete bebu.

Mit: Krvarenje uvek znači da imate pobačaj

Istina: Tačkasto krvarenje je uobičajena pojava u prvim sedmicama trudnoće. Ako osetite krvarenje, razgovarajte sa lekarom o tome šta je normalno i šta je mogući znak pobačaja.

Mit: Pobačaj je majčina krivica

Istina: Većina pobačaja se javlja u ranoj trudnoći i rezultat je hromozomske nepravilnosti. Za to nije kriv nijedan roditelj.

Mit: Određena hrana može izazvati pobačaj

Istina: Ako očekujete bebu, postoje određene namirnice koje bi trebalo izbegavati, jer mogu sadržati štetne bakterije koje mogu povećati rizik od pobačaja, kao što su Listeria i Salmonella. Hrana koju treba izbegavati uključuje:

·         školjke

·         sirova riba (kao što je suši)

·         nedovoljno termički obrađeno ili sirovo meso

·         prerađeno meso (kao što su hot-dogovi i mesni odresci)

·         nepasterizovano mleko i sir

·         sirova jaja.

Prognoza

U gotovo svakom slučaju pobačaj se ne može sprečiti. Najverovatnije je rezultat hromozomske nepravilnosti koja sprečava plod da se pravilno razvija.

Ponavljani pobačaji nisu česti. Tek oko 1% žena imaće drugi pobačaj nakon prvog. Ako se utvrdi konkretan uzrok pobačaja, vaš lekar vam može pomoći da lečite stanje kako biste sprečili spontani pobačaj u budućnosti.

Briga o sebi i pokušaj održavanja zdrave trudnoće putem ishrane, vežbanja i redovnih prenatalnih pregleda mogu pomoći će vam da smanjite rizik od pobačaja.