ovulac

Ne razmišljaju svi parovi puno o zatrudnjivanju. Mnogo parova samo čeka da priroda učini svoje. S druge strane, neki parovi kupuju sredstva za određivanje plodnih dana, planiraju odnos na osnovu dana ovulacije, ali uprkos svemu tome ne uspevaju da ostanu u drugom stanju. Postoji nekoliko zabluda o ovulaciji i tempiranju odnosa. Ovi mitovi i zablude mogu vam otežati zatrudnjivanje.

Mit br. 1: Treba da imate seks na 14. dan ciklusa ako želite da ostanete u drugom stanju.

Verovatno ste čuli da većina žena ovulira 14. dana ciklusa. To jednostavno nije istina. Ova teorija se zasniva na kalendarskom metodu predviđanja ovulacije. Ako imate savršen ciklus koji traje 28 dana, gde lutealna faza (druga polovina ciklusa) traje tačno 14 dana, verovatno ovulirate oko četrnaestog dana. Većina žena, međutim, nema savršene cikluse, pa čak i žene koje imaju redovne cikluse obično ne ovuliraju tačno u isto vreme svakog meseca.

Mit br. 2: Trebalo bi da imate seks 24-72 sati nakon ovulacije.

Postoji izvesna zabuna oko toga kada treba imati seksualni odnos ako pokušavate da zatrudnite. Da, istina je da vreme seksualnog odnosa treba tempirati da bude vrlo blizu ovulacije. Ovde mnogi parovi pogreše jer imaju seks samo onda kada misle da žena ovulira ili imaju seks posle ovulacije. Postoje dva problema sa ovom strategijom, prvi je da kada jajna ćelija ovulira, ona preživi samo oko 12-24 sati posle toga (ne 72). Ako nemate odnos do dana ovulacije, možda sebi dajete samo 12 sati da zatrudnite. Spermatozoidi mogu da žive i do pet dana, tako da je važno da imate seks pre (ne posle) ovulacije. Idealno bi bilo da imate odnos jedan ili dva dana pre ovulacije.

Drugi problem sa ovom strategijom je da mnoge žene ne mogu da znaju kada ovuliraju. Ako niste sigurni kada ovulirate ili ako loše procenite dan ovulacije, može se desiti da imate seks u potpuno pogrešnim danima. Redovan seks tri puta nedeljno je jedan od najboljih načina da budete sigurni da imate seks u pravo vreme.

Mit br. 3: Najplodniji ste na dan kada vam bazalna temperatura poraste u odnosu na ostale dane

Praćenje bazalne temperature je odličan način da utvrdite ovulaciju, međutim, to nije najbolji način da predvidite ovulaciju. U vreme kada primetite porast temperature to znači da ste već ovulirali. Ovaj metod takođe može biti koristan za otkrivanje problema sa plodnošću, kao što su ciklusi bez ovulacije ili izostanak lutealne faze.

Mit br. 4: Neplodnost nije izlečiva ili je preskupa za lečenje.

Mnogo parova pogrešno veruju da su neplodni. Ako niste zatrudneli posle godinu dana pokušavanja trebalo bi da potražite savet lekara. Ako imate neredovne menstrualne cikluse ili uočite da ne ovulirate, treba da konsultujete lekara. Iako su neke metode lečenja neplodnosti skupe, mnoge nisu, a mnoge pokriva zdravstveno osiguranje.

Mit br. 5: Treba da imate seks koliko god puta možete na dan kada mislite da ovulirate.

To neće škoditi, ali čak i ako imate seks ceo dan na dan kada mislite da ovulirate, možda nećete zatrudneti. U svakom ciklusu imate oko 20-30% šanse da zatrudnite. Jedna od najvećih grešaka parova je da pokušavaju da vođenje ljubavi smeste u jednom jedinom danu kada misle da ovuliraju. Međutim, nekim ženama je teško da predvide ovulaciju tako da je najbolje da redovno imate seks tri do četiri puta nedeljno.

Mit br. 6: Generalno su žene te koje imaju probleme sa plodnošću. Muškarci retko imaju tih problema.

Iz nekog razloga, žene su sklone da misle da samo muškarci koji zloupotrebljavaju droge ili su impotentni imaju probleme sa plodnošću. To nije istina. Neplodnost je problem koji pogađa podjednako i muškarce i žene, sa oko 40% neplodnosti u vezi sa muškim faktorom, 40% sa ženskim, a 20% je kombinacija muških i ženskih faktora.