Mamurluk je reakcija tela na zatrovanost alkoholom. Velika količina alkohola utiče na centralni nervni sistem i moždane hemikalije i uzrokuje glavobolju, vrtoglavicu i mučninu. Ako povraćate, postoji mogućnost da dehidrirate. Jutro posle pijančenja donosi glavobolju, malaksalost, suvoću u ustima, nelagodnost u stomaku i oslabljen imunitet.

Mit 1: Alkohol podjednako deluje na muškarce i na žene

Ovaj mit nije istinit. Alkohol jače utiče na žene, a razlog je što muškarci imaju veći procenat vode u telima, pa se alkohol brže rastvori u njihovim telima. Kada žene  popiju istu količinu alkohola, dolazi do većeg gomilanja alkohola u njihovoj krvi.

Mit 2: Samo oni koji preteraju sa alkoholom imaju mamurluk

Konzumiranje velike količine alkohola brže dovodi do mamurluka, ali ga mogu prouzrokovati i manje količine. U zavisnosti od vašeg tela, mamurluk može pokrenuti i samo nekoliko pića. Treba piti vodu ili neko drugo bezalkoholno piće između svakog piva ili žešćeg pića kako bi se sprečila dehidratacija i smanjila količina alkohola koju unosite u organizam.

Mit 3: Vino je najblaža varijanta

Crveno vino sadrži tanis, supstancu koja uzrokuje glavobolju kod nekih ljudi. Pića od slada kao što je viski, takođe mogu uzrokovati jake mamurluke. Najmanje izazivaju mamurluk pivo i čista pića poput votke i džina.

Mit 4: Dijetalni kokteli manje uzrokuju mamurluk

Alkoholni kokteli u kombinciji sa voćem i voćnim sokom ili drugim slatkim tečnostima povećavaju intenzitet mamurluka.

Mit 5: Treba jesti testo pre spavanja

Ovaj mit nije istinit. Jesti nakon što si već pijan nije od pomoći. Hrana mora biti u stomaku pre konzumiranja pića.  Svaka hrana smanjuje apsorpciju alkohola, ali masti to rade najbolje. Tako ćete izbeći mamurluk. Pre spavanja popijte dosta vode.

Mit 6: Piti pilule protiv bolova pre spavanja.

Ove pilule obično deluju oko 4 sata, pa njihovo dejstvo prođe pre nego što se probudite. Bolje je popiti pilule čim se probudite. Izbegavajte acetaminofen jer on u reakciji sa alkoholom može izazvati zapaljenje jetre i trajna oštećenja.

Mit 6: Klin se klinom izbija- treba popiti piće za dobro jutro

Još alkohola ujutro samo odlaže mamurluk. Najgori simptomi nastupaju kada alkohol potpuno nestane iz krvi.

Mit 6: Kafa je lek

Kafa vodi do još veće dehidratacije i može pogoršati mamurluk. Najbolje je izbegavati alkohol. Bolji izbor su voda i sportska pića sa elektrolitima, naročito ako ste povraćali.

Nije mit: Trovanje alkoholom

Trovanje alkoholom može biti smrtonosno. Ako neko povraća više puta ili se onesvesti, treba ga odmah odvesti u hitnu.

Kako vi lečite mamurluk?