Mnogi mineralni puderi sadrže sastojke koji iritiraju osetljivu kožu. Mineralni puderi već nekoliko godina daju ženama prirodniju i zdraviju alternativu za njihovu kožu.

Koje su prednosti i nedostaci korišćenja mineralne šminke?

Da li se ona proizvodi na  isti način? U ovom članku bavićemo se pitanjem zašto žene sa osetljivom kožom treba da budu pažljive pri izboru mineralnih proizvoda za kožu.

Prednosti prirodnog mineralnog pudera

• Bezbedan za većinu tipova kože

• Adaptira se bilo kojoj nijansi kože

• Dostupan u više oblika – kremasti kompaktni, kompaktni, tečni, kameni, u prahu

• Štite kožu od sunca

• Nemaju veštačke sastojke

• Nizak rizik za dobijanje alergija za one sklone aknama ili koji imaju problema sa osetljivom kožom

• Odlično upijaju mast, što je posebno dobro za one koji imaju masnu kožu

• Ne blokira pore, što znači manje šanse za bubuljice

• Anti-inflamatorni

• Odlično pokriva mrlje

• Izjednačava boju kože

• Otporan na vodu i znoj

• Mat finiš u toku dana

• Koristite manje pudera za optimalno pokrivanje – tako ćete uštedeti novac i vreme

Koje su mane korišćenja mineralnih pudera?

Uprkos entuzijazmu i reklamiranju mineralne šminke, postoje žene sa osetljivom kožom koje su imale problema sa kožom kao što su crvenilo, svrab, bubuljice i sl. nakon korišćenja tih proizvoda. Zašto se to dešava?

Na žalost, niko ne reguliše proizvodnju mineralne šminke, tako da kompanije koje proizvode i reklamiraju ove proizvode ne moraju da koriste sastojke sa određene liste bezbednih sastojaka. Rezultat je da neka mineralna šminka sadrži štetne hemikalije i boje koje mogu oštetiti osetljivu kožu.

Kupac saznaje tek nakon upotrebe proizvoda da on ne sadrži prirodne sastojke i da zato uzrokuje svrab, crvenilo, i nepravilnosti na koži. Ovi sastojci mogu izazvati probleme na koži žena koje su sklone aknama ili rozacei.

Još jedan nedostatak mineralne šminke je što je skuplja u odnosu na druge proizvode tog tipa.

Koliko su bezbedni mineralni puderi?

Mineralni puderi nisu svi isti. Neki sadrže sintetičke sastojke, uključujući: parabene konzervanse, hemikalije, boje, vezivne materije i sl.

Jedan sastojak je posebno štetan za osetljivu kožu : Bismuth Oxychloride, pa obavezno proverite na etiketi da li proizvod sadrži taj sastojak pre nego što ga kupite.

Žene koje se bore sa aknama, rozaceom, ili izuzetno osetljivom kožom treba i inače da izbegavaju sve proizvode sa ovim sastojkom.

Čak i proizvodi na kojima piše da su 100% prirodni sadrže veštačke sastojke, pa i tad obavezno pročitajte etiketu.

Žene sa oštećenom kožom treba da budu svesne da mineralna šminka sadrži cink i titanijum, dva minerala koji pomažu u zaštiti zdrave kože od sunčevih štetnih elemenata.

U nekim slučajevima, osetljiva koža može da negativno reaguje na ova dva sastojka koja se vrlo često nalaze u mineralnim puderima.

Neki brendovi mineralnih pudera sadrže samo cink oksid, bez titanijum dioksida. Cink oksid se koristi u nekim prirodnim proizvodima kože za lečenje rozacee i drugih kožnih oboljenja, pa se potrudite da pronađete proizvode koji sadrže samo cink oksid.

Tečni mineralni puder vs mineralni puder u prahu

Vaš tip kože može da odredi koji od ova dva pudera je bolji za vas. Oni sa suvom kožom koriste tečne mineralne pudere, jer oni hidriraju kožu i pomažu u kontroli sjaja.Puder u prahu koji se nanosi na suvu kožu poprima izgled krede ili se peruta.

Žene i muškarci sa kombinovanom ili masnom kožom obično se odluče za pudere u prahu. Oni izjednačavaju kožu, apsorbuju masnoću efikasnije, i pružaju čistu pokrivenost bez dodavanja viška „tečnosti“ na površinu kože.

Ljudi sa zrelom kožom treba da koriste tečne pudere, jer oni daju koži vlagu, smanjujući vidljivost bora. Mineralni puder u prahu uvlači se u fine linije i bore, i tako ih naglašava.

Šta ako možete da pronađete samo mineralni puder u prahu?

Ako imate bore, pomešajte mineralni puder u prahu sa kremom za lice, i tako ga nanosite.