Napomena: Ne uzimajte podatke u ovom članku kao pravilo, različiti lekari koriste različite procedure i poseduju različite nivoe stručnosti. Ovaj članak predstavlja samo jednu perspektivu.

Dr Majkl Pistor je izumeo mezoterapije 1952. Mezoterapija predstavlja ubrizgavanje lekova direktno u kožu na mestu patologije ili problema. Za lečenje celulita, lekovi se ubrizgavaju u kožu i u mast. Tokom tretmana celulita nogu, lekovi se ubrizgavaju u stražnjicu do kolena, uključujući i prednje, zadnje i bočne strane butina.

Mezoterapija se koristi za:

  • otklanjanje celulita
  • gubitak kilograma
  • podmlađivanje kože
  • eliminisanje lokalizovanih skladišta masti u telu

Ubrizguju se mikroskopske količine homeopatskih lekova, tradicionalnih lekova, vitamina, minerala i amino kiselina u kožu. Koje supstance će se ubrizgavati zavisi od samog problema koji se tretira. Na primer, lek aminofilin se koristi za lečenje celulita, jer je dokazano da on razbija masti, kao i isoproternol. Oba leka postižu isti cilj na različite načine, zbog čega se često kombinuju.

Igle koje se koriste u mezoterapiji su veoma kratke i tanke. Ako je koža bela, igla debljine od 4 mm se preporučuje, a za crnu kožu koriste se igle od 6 mm, kako bi lekovi došli do potrebne dubine. U suštini, ubrizgavanje bilo kog leka u kožu, masti ili tkiva mezoderma (srednjeg sloja kože) smatra se mezoterapijom.

Kada se lek ubrizga u kožu, telo se podstiče da se samo isceli. Rezultati mezoterapije se odmah vide. Mikro-injekcije su relativno bezbolne, a potencijalni neželjeni efekti  ograničeni su na:

• pečenje, koje može da traje 15-20 minuta.

• Manji otok koji može trajati 1-5 dana (to može da varira u zavisnosti od pacijenta).

• Slabiji bol koji može trajati nekoliko dana.

• Manje diskoloracije kože (promene boje kože), koje prolaze same od sebe, ili se mogu lečiti hemijskim pilingom ako želite da ih uklonite brzo.

• rizik od infekcije (koji i inače postoji kada se daju injekcije).

Lečenje

Obično doktor prvo identifikuje i obeležava područja koja treba lečiti. Zatim se to područje očisti alkoholom, a pacijent leže na sto i zatim sledi tretman mikroinjekcijama. Ako razmišljate o mezoterapiji, mi vam savetujemo da se dobro raspitate o stručnosti lekara koji obavljaju tu proceduru, najbolje kod ljudi koji su bili na mezoterapiji.