Da li je moguće da žena dobija menstruaciju iako je trudna?

Da li ste se ikada zapitali da li je moguće imati menstruaciju i biti trudna u isto vreme? Dok izostajanje menstruacije obično označava trudnoću, trudnice mogu da iskuse krvarenja slična menstruaciji.

Normalna menstruacija

Normalna menstruacija dešava se kada se jajna ćelija ne oplodi i izbacuje se iz reproduktivnog sistema kao menstrualna krv. Žene koje su trudne imaju oplođenu jajnu ćeliju i neće imati redovnu menstruaciju.

Implantacijsko krvarenje

Iako ne predstavlja menstruaciju, implantacijsko krvarenje obično se javlja u vreme kada bi žena trebala da dobije menstruaciju. Ovo krvarenje se dešava kada se oplođena jajna ćelije usadi u sluzokožu materice.

Rana trudnoća

Neke žene iskuse krvarenje nalik menstruaciji u ranoj trudnoći. Ovo krvarenje se naziva krvarenje u ranoj trudnoći. Iako se većina žena koje iskuse ovu vrstu krvarenja porodi sasvim normalno i na svet donese živu i zdravu bebu, treba ići kod lekara i razgovarati s njim o tome. Neke žene pomisle da je to menstruacija jer se ovo krvarenje nekad javlja baš u vreme kad one očekuju menstruaciju. Međutim, ovo krvarenje je blaže i kraće traje nego njihova normalna, uobičajena menstruacija.

Vanmaterična trudnoća

Krvarenje koje liči na menstruaciju može se javiti kod žena koje imaju vanmateričnu trudnoću ili trudnoću u jajovodima . Ovo krvarenje je manje obilno od normalne menstruacije, ali vanmaterična trudnoća može da bude opasna po život. Razgovarajte sa svojim lekarom odmah ako sumnjate da je u pitanju vanmaterična trudnoća.

Pilule za kontracepciju

Žene koje zatrudne dok koristite kontraceptivne pilule mogu iskusiti povremeno krvarenje.

Da li je moguće imati obilnu menstruaciju u trudnoći?

Obilna menstruacija znači da krvarite dovoljno krvi da natopite tampon ili uložak svakih sat ili dva ili tri sata za redom. Nemoguće je imati obilnu menstruaciju i biti trudna. Blago vaginalno krvarenje, međutim, vrlo je uobičajeno u trudnoći, pa ako primetite vrlo oskudnu ili kratku menstruaciju to ne znači da niste trudni. Obilno krvarenje kod žena koje su trudne može označavati pobačaj ili vanmateričnu trudnoću. Čak i ako dobijete normalnu menstruaciju, odnosno vašu uobičajenu  menstruaciju, to znači da niste trudni. Dakle, ako primetite da je krvarenje blaže ili kraće nego inače, moguće je da ste trudni.