Kopriva, lat. Urtica dioica, rasprostranjena je širom sveta. Bogata je hranljivim sastojcima i lekovitim hemikalijama. Sve se više koristi za snižavanje krvnog pritiska i zaštitu srca. Može se uzimati kao čaj, ekstrakt ili se pripremati sveža u ishrani. Predstavlja bezbedan i prirodan vid suplementa.

Diuretik

Istraživanjima je utvrđeno da kopriva smanjuje krvni pritisak i povećava protok tečnosti kroz bubrege. Ovo diuretsko desjtvo koprive doprinosi tome tome da ona snižava krvni pritisak jer smanjenja količina krvi u cirkulaciji smanjuje pritisak na kapilare i zidove krvnih sudova. Istraživači su otkrili da visoke doze ekstrakta lista koprive imaju trajan uticaj na krvni pritisak životinja, smanjuju ga čak 38 odsto.

Vazodilatacija

Istraživači su otkrili da ekstrakt lista koprive ima značajan vazodilatorni uticaj na krvne sudove u telu. List koprive pomaže da se zidovi krvnih sudova opuste povećavajući nivoe azot oksida i otvaranjući kanale jona. Kada su zidovi krvnih sudova opušteni, pritisak u njima je smanjen i krvni pritisak se snižava.

Puls

Pored toga što snižava krvni pritisak, ekstrakt lista koprive takođe usporava rad srca. Hemikalije u ekstraktu lista koprive vezuju se za hemijske receptore na srčanom mišiću, poboljšavajući tonus tih mišića i usporavajući otkucaje srca.

BEZBEDNOST I TOKSIČNOST

List koprive je bezbedan i netoksičan biljni lek kada se uzima u preporučenim dozama. Listovi koprive se koriste vekovima u celoj Evropi, Aziji i Severnoj Americi, kao lek i kao povrće. Kopriva žari dok se ne prelije toplom vodom ili se osuši. Sporedni efekti su vrlo retki. U jednom istraživanju od 1514 ispitanika, samo jedna osoba je iskusila negativne efekte koprive. Ako uzimate lekove, posavetujte se sa lekarom pre konzumiranja koprive jer ona može izazvati reakciju sa raznim lekovima.