Jedan brak, dva pravila

Saveti ženi koja je dozvolila da njen muž diktira pravila njihovog braka.

U braku sam godinu dana, na daljinu, i moj muž je do sad dolašao u posetu tri puta u trajanju od dve do tri nedelje. Tokom šest meseci upoznavanja pre braka, on mi je spominjao staru ljubav koja je trajala šest godina, tako da mi je često bilo neprijatno. Rekao je da je to završeno, ali i da njegova porodica nije odobravala njihovu vezu jer su iz različitih kultura. On se složio da treba da prestane da priča o njoj, i uveravao me da su oni sada samo prijatelji na Facebook-u. Tokom protekle godine,  nazivao me je pogrdnim imenima, i rekao mi da nikad neću biti intelektualac, da sam nepouzdana, da ne umem dobro da primim kritiku, i još mnogo toga. Dao mi je knjige da radim na sebi, i ja sam to pokušavala da učinim kako bi nam odnos uspeo. Na našoj nedavnoj prvoj godišnjici, dala sam mu poklone, ali nisam dobila ništa za uzvrat. Kada je izašao sa prijateljima, pretražila sam njegov telefon i našla prijateljski razgovor sa njegovom bivšom. Neposredno pre odlaska, insistirao je da mu kažem šta nije u redu. Pitala sam ga da li je ostao u kontaktu sa svojom bivšom. On je priznao da jeste. Čak su se ponekad i viđali, kako on kaže, odlazili su na kafu. Sa suzama u očima se izvinio zbog načina na koji se ponašao prema meni -mada ne i zbog laganja-i tvrdi da nije učinio ništa loše. Tajno viđanje sa bivšom devojkom i posvećivanje više vremena njoj nego meni mi je neprihvatljivo.

Savet

Vi radom na sebi ne možete popraviti vaš odnos, jer je za to potrebno dvoje. Naseli ste na njegovu priču da ste vi inferiorni, a da je on savršen i da ima slobodu da radi šta god poželi. Nijedna veza ne može funkcionisati sa jednim skupom pravila za jednog partnera, a drugim za drugog partnera. Koliko god moći i slobode vaš muž prisvaja za sebe-dok Vas optužuje da ste krivi za sve što naopako krene u vezi-to pravi neravnotežu i vi se osećate jako loše zbog toga. To i njega unesrećuje i podstiče njegov prezir. Možete početi da rešavate svoje probleme samo ako prvo preuzmete moć. On je neće predati, jer je ogorčen zbog toga što je morao da okonča prethodnu vezu i to iskaljuje na vama.

Pošto vas dvoje imate mešavinu očekivanja, morate eksplicitno izreći pravila po kojima ćete oboje živeti. Svaki par to mora da učini. To nije lak zadatak ni u najboljim okolnostima, ali to nije ni moguće ukoliko nemate pregovaračku moć u odnosu sa partnerom. Morate biti spremni da preuzmete tu moć i koristite je, iako ćete se osećati neprijatno u početku. Vi ste u stvari propustili dobru priliku da steknete uticaj kod svog muža na kraju njegovog nedavne posete. Umesto što ste mu dali informaciju koju je tražio, mogli ste reagovati više strateški i reći: „Reći ću ti tek kad razgovaramo o tome kako ovaj brak može da nas oboje učini srećnijim osobama. Moramo postaviti pravila po kojima ćemo oboje živeti. Ta pravilo moraju i meni da odgovaraju. “ Nikako ne smete da mu date to što želi, a da za uzvrat ne dobijete ono što je Vama potrebno.