Smeh je vrlo dostupan, besplatan lek. Potrebno ga je redovno upraznjavati kako dok smo sami, tako i kad smo u drustvu. Druziti se sa veselim i duhovitim ljudima sto vise. Nema nus pojava, a njegova visestruka korist je u mnogim istrazivanjima i dokazana.
Covek se za godinu dana nasmeje 6205 puta, u toku dana 17 puta, dok dete prasne u smeh mnogo vise puta u toku dana, cak 40 puta!

Postoje tri vrste nadražaja na smeh. U prvu spadaju emocionalni, koji direktno zavisi od našeg raspoloženja, u drugu kognitivni, koji se javljaju kada čujemo neki dobar vic, a u treću motorički, koji su uslovljeni fizičkim kontaktom, na primer golicanjem. Za sve tri grupe odlučujući značaj ima efekat iznenađenja.

Blagodeti smeha:
• Smeh masira celo telo. Kad se smejemo, angažuje se više od stotinu mišića, od onih na licu do muskulature disajnih puteva. Povećava se snabdevanje ćelija kiseonikom, poboljšava se ventilacija pluća, metabolički procesi se ubrzavaju, mišići opuštaju, a rad srca i cirkulacija usklađuju.

• Smeh podstiče i procese samolečenja organizma. Mozak prekida proizvodnju adrenalina i kortizona, hormona stresa, pa se telo oslobađa napetosti. Kada se smejemo, luči se serotonin, poznat kao hormon sreće, pa se zato oni koji se češće smeju osećaju bolje. Ljudi koji pate od depresije mogli bi sami sebi da pomognu svesno koristeći smeh.

• Smeh jaca imunoloski sistem. Pod uticajem smeha aktiviraju se T-limfociti, koji su veoma važni za zaštitu od karcinoma.

• Smeh modifikuje psihicki i socijalni zivot coveka. Smeh sa prijateljima predstavlja važan znak uzajamne bliskosti, smeh olakšava i komunikaciju među ljudima. Vedar osmeh prilikom upoznavanja otvara mnoga vrata, osmeh koji odražava nelagodnost zbog napravljene greške umanjuje njenu težinu, dok osmeh izvinjenja doprinosi lakšem rešavanju nesporazuma.

“ Osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. On obogaćuje one koji ga primaju, a ne osiromašuje one koji ga daju. Traje trenutak, ali je sećanje na njega kadkad večno. Niko nije dovoljno bogat da bi ga propustio, niti tako loš da ga ne zaslužuje. On čini ljude srecnima, olakšava im rad, a očevidan je znak prijateljstva. Obeshrabrenima vraća hrabrost, daje odmor onima koji su umorni. On se ne može ni kupiti, ni pozajmiti, ni ukrasti, jer je nešto što nema vrednost, osim onda kada se poklanja. I ako nekada sretneš osobu, koja više nema osmeh, budi velikodušan, pokloni joj svoj… Jer niko ne oseća takvu potrebu za osmehom, kao oni koji ne mogu da ga poklone drugima.“