Med kao lekovito sredstvo ima dugu istoriju. Drevni Egipćani ne samo da su koristili med da daruju i oraspolože svoje bogove, već su ga koristili i kao tečnost za balsamovanje i pokrivanje rana.

Danas, mnogi ljudi koriste med zbog njegovih antibakterijskih i antiupalnih svojstava. Holistički lekari smatraju da je med jedan od najboljih prirodnih lekova.

Nikada ne dajte med bebama

Med je prirodan i bezopasan za odrasle. Ali pedijatri snažno upozoravaju da med ne sme da se daje deci mlađoj od jedne godine. Razlog je opasnost od pojave botulizma. Bakterije botulizma se nalaze u prašini i zemlji koja može dospeti u med. Bebe nemaju razvijen imuni sistem kojim bi mogli da se brane od infekcije.

Botulizam je paralitički poremećaj koji ako beba dobije, mora da primi protivotrov i često je neophodno da se stavi na respirator u odeljenju intenzivne nege.

Antibakterijska svojstva meda

U laboratoriji, med je pokazao da ima moć da ometa rast patogena koji se prenose kroz hranu, kao što su E. coli i Salmonella, i da se bori protiv određenih bakterija, uključujući Staphilococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa, koje su uobičajene u bolnicama i lekarskim ordinacijama.

Kada kupujete med, možda ste primetili da su neke vrste svetlije, a neke tamnije. Što je tamniji med, bolje je njegovo antibakterijsko dejstvo i antioksidantna moć.

Med i nega rana

Med od manuke se ponekad koristi za lečenje hroničnih čireva na nogama i rana usled pritiska.

Med od manuke se pravi u Novom Zelandu od nektara ove biljke čije je latinsko ime Leptospermum scoparium. To je osnova proizvoda Medihoney, koji se koristi za upotrebu u lečenju rana i čireva na koži. Veoma dobro stimuliše zarastanje rana.

Medihoney se ne koristi za opekotine, jer može da izazove bol.

Ovaj med se koristi za rane jer ima antibakterijska svojstva, ali njegovo dejstvo se najviše oslanja na njegovu pH vrednost, koja naginje ka kiseloj, a to ubrzava proces zarastanja.

Med i alergije

Neke laboratorijske studije sugerišu da med ima potencijal da očisti začepljen nos i smanji alergije na polen.

Med i prehlada

Med od heljde se koristi za ublažavanje ranih simptoma prehlade i gripa. On smiruje upaljene membrane i olakšava kašalj. U tome je čak bolji i od nekih sirupa za kašalj i antihistaminika.

Ako ste prehlađeni ili vam se nešto dešava u grlu ili gornjim disajnim putevima, med će vam pomoći da se izborite sa infekcijom i smirite kašalj.

Med i dijabetes

Iako je med prirodan, nije ništa bolji od običnog belog ili braon šećera za osobe sa dijabetesom. Kašika meda, u stvari, ima više ugljenih hidrata i kalorija nego kašika belog ili smeđeg šećera. Dakle, nije istina da je med bolji za dijabetičare nego običan šećer.

Najbolji izvori ugljenih hidrata za dijabetičare su šolja svežih bobica ili litra jogurta jer imaju približno isti broj ugljenih hidrata kao kašika meda – ali manje šećera.

Med sadrži minerale i vitamine i antioksidantna svojstva – što je tamniji med, viši je nivo antioksidanata.