Lečenje neplodnosti

Priča da je opuštanje ili puštanje vreme da učini svoje način da se prevaziđe neplodnost je samo mit. Problemi sa plodnošću su medicinske prirode, i postoje efikasne metode lečenja. Širom sveta, više od 3 miliona beba se rađaju kroz in vitro fertilizaciju (IVF). Postoje i druge uspešne terapije – bar polovina parova koji leče neplodnost uspe da zatrudni.

Simptomi neplodnosti

Većina parova treba da konsultuju lekara nakon što su godinu dana bezuspešno pokušavali da zatrudne. To je osnovni znak neplodnosti. Ako je žena starija od 35 godina i nije zatrudnela posle šest meseci pokušavanja ili ima nepravilan menstrualni ciklus, najbolje je da ode kod lekara što je pre moguće. Muškarac takođe treba da ide na pregled. Muška neplodnost je uobičajena koliko i ženska neplodnost.

Muška neplodnost

U oko 40% neplodnih parova, uzrok je neplodnost muškarca. Uobičajeni problemi uključuju:

• Mali broj spermatozoida

• Loša pokretljivost sperme

• Deformiteti spermatozoida

• Blokirani kanali sperme

Ženska neplodnost

U drugih 40% slučajeva, kod žene postoji neki problem, kao što je:

• Nepravilna ovulacija (oslobađanje jajne ćelije)

• začepljeni jajovodi

• abnormalnosti u materici ili grliću materice

Kod oko 20% neplodnih parova, ne može se pronaći uzrok.

Praćenje ovulacije

U nekim slučajevima, loš tajming je glavna prepreka. Da biste saznali kada ovulirate (i odrediti najbolje vreme za pseks), možete koristiti testove ovulacije koje možete kupiti u apoteci. Oni detektuju talas hormona koji se javlja 12 do 36 sati pre oslobađanja jajne.ćelije iz jajnika Ako testovi ne daju pozitivan rezultat, obratite se svom lekaru. Nepravilna ovulacija je uzrok neplodnosti u trećini svih slučajeva neplodnosti.

Lekovi koji podstiču plodnost

Ako lekar utvrdi da nemate normalne ovulacije, možda vam mogu pomoći lekovi za plodnost. Određeni lekovi deluju kod polovine žena koje ih uzimaju u roku od 3 menstrualna ciklusa. Pošto neki lekovi izazivaju oslobađanje više od jedne jajne ćelije istovremeno, povećavaju šanse za višestruku trudnoću (blizanci, trojke, …).

Hormonske injekcije za plodnost

Ako ne zatrudnite nakon šest meseci uzimanja lekova, lekar vam može preporučiti hormonske injekcije za plodnost. Širok spektar hormonskih lekova su na raspolaganju, i oni su veoma efikasni u podsticanju ovulacije. Od onih koji ovuliraju, oko pola zatrudni.  Hormonske injekcije takođe povećavaju šanse za višestruku trudnoću.

Operacija začepljenih jajovoda

Neke žene imaju problema da zatrudne jer se u jajovodima nalazi tkivo koje sprečava jajne ćelije da putuju kroz jajovod. Ova tkiva mogu biti uzrokovana endometriozom, prekomernim rastom tkiva koje oblaže matericu, infekcijama u karlici, ili prethodnim operacijama. Laparoskopskom operacijom se uklanja ovo tkivo u reproduktivnom traktu i povećavaju se šanse da neke žene zatrudne.

Intrauterina inseminacija (IUI)

Intrauterina inseminacija (IUI) je popularna opcija za širok spektar problema plodnosti. U ovom postupku, sperma se direktno smešta u matericu žene, dok ona ovulira. Tako se smanjuje rastojanje koje sperma mora da odpliva da dođe do jajne ćelije. IUI se često koristi u kombinaciji sa lekovima koji stimulišu ovulaciju. Ova procedura je jeftinija i manje invazivna od IVF, ali manje je efektivna.

IUI sa doniranom spermom

Ako čovek ima malo zdrave sperme, IUI se može uraditi korišćenjem sperme donatora. IUI sa donatorskom spermom ima vrlo visoku stopu uspeha. Može proći i nekoliko pokušaja, ali je ukupan procenat uspešnosti preko 80%.

In vitro fertilizacija (IVF)

IVF pruža nadu kada su ostali tretmani neuspešni. IVF eliminiše sve barijere između jajne ćelije i spermatozoida tako što ih spaja u laboratoriji. Embrioni se zatim smeštaju u matericu. IVF može biti neprijatna i skupa, ali stopa uspeha raste svake godine.

IVF u kombinaciji sa ICSI

Kada je broj spermatozoida kod muškarca izuzetno nizak ili su spermatozoidi nepokretni, oni možda neće moći da oplode jajnu ćeliju bez pomoći. Postupkom koji se zove intracitoplazmičko ubrizgavanje sperme, ovaj problem može da se prevaziđe, i to ubacivanjem jednog spermatozoida direktno u jaje. Embrioni se potom prebacuju u matericu kroz IVF postupak.

IVF sa donatorskim jajnim ćelijama

Žene koje imaju preko 40 godina, i imaju loš kvalitet jajnih ćelija, ili nisu imale uspeha sa prethodnim ciklusima IVFe nekad uzimaju u obzir IVF sa donatorskim jajima. Suprugova sperma oplodi jajnu ćeliju druge žene. Ako je postupak uspešan, žena ostane u drugom stanju sa bebom kojoj je njen partner biološki otac, ali ona nije biološka majka.

IVF i višestruka trudnoća

Kako bi se povećale šanse za uspeh IVFe, uobičajeno je da se u matericu ubace dva do četiri embriona u isto vreme. To znači da žena kad zatrudni može nositi blizance, trojke ili čak četvorke. Nošenje više beba povećava rizik od spontanog pobačaja, anemije, visokog krvnog pritiska, kao i drugih komplikacija tokom trudnoće. Takođe, povećavaju se šanse za prevremeni porođaj.

IVF sa prenosom blastocista

Ovo je novije dostignuće u IVF tehnologiji. U standardnoj IVF proceduri, embrioni se prenose u matericu kada dostignu stadijum dve do osam ćelija. U novom postupku embrionima je dozvoljeno da rastu pet dana dok ne stignu do faze blastociste. Jedna ili dve najzdravije blastociste se biraju za transfer. Tako se eliminiše mogućnost trojki, a zadržava se visoka stopa uspeha.

Korišćenje donorskih embriona

Parovi koji nisu imali uspeha sa IVFom mogu razmotriti korišćenje donatorskih embriona. Ove embrione doniraju drugi parovi koji su završili IVF proces.

Surogat trudnoća

U tradicionalnoj surogat trudnoći, surogat majka je oplođena spermom muža.Ali danas, većina parova bira gestacijsko surogat materinstvo. IVF se koristi za kreiranje embriona sa spermom muža i jajnih ćelija njegove žene. Embrioni se prenose u matericu surogat majke.

Izbor klinika za veštačku oplodnju

Kada birate kliniku u kojoj ćete uraditi veštačku oplodnju, dobro se raspitajte o raspoloživim procedurama i troškovima. Proverite da li na klinici nude najnovije tehnologije, kao i koja je stopa uspešnosti oplodnje.

Prirodni načini da se poveća plodnost

Plodnost se može povećati promenama u načinu života. Ako pušite, prestanite. Pušenje smanjuje plodnost. U jednoj studiji, kod muškaraca koji su odustali od pušenja broj spermatozoida je porastao za 800%. Jedite hranljive namirnice i raspitajte se kod lekara  o suplementima. Istraživanja pokazuju da određeni vitamini i minerali mogu da poboljšaju plodnost kod muškaraca i žena.

Akupunktura protiv neplodnosti?

Akupunktura je pokazala dobre rezultate u lečenju mnogih bolesti, od astme do glavobolje. Istraživanja pokazuju da akupunktura može da poboljša kvalitet sperme, protok krvi u matericu, normalizuje ovulacije,  i poveća uspeh IVFe.

Nastavite dalje

Ako vam je lečenje neplodnosti postalo teret – fizički, emotivno, ili finansijski – možda je vreme da se razmotrite druge alternative. Mnogi parovi su u stanju da žive zadovoljstvo i bez dece. Drugi odluče da izgrade svoje porodice kroz usvajanje.