Lečenje cista na jajnicima ishranom – da li je stvarno moguće izlečiti ciste na prirodan način?

Iako su ciste vrlo čest problem kod žena, još uvek ne postoje prava dugoročna rešenja koja mogu trajno izlečiti ciste ili sprečiti da se one iznova vraćaju. Zato su mnogi sada u potrazi za prirodnim lekovima koje mogu da primene sami kod kuće.

Dakle, šta je cista na jajniku?

Postoje mali džepići u jajnicima koji se ponekad postepeno popune tečnošću. Kesica ispunjena tečnošću se zove cista. U većini slučajeva ciste na jajnicima nisu kancerogene i ne nanose mnogo štete oboleloj osobi, ali u ostalim slučajevima mogu dovesti do komplikacija u budućnosti. Zato ih ne treba prepustiti slučaju. Najbolje je potražiti odgovarajući lek i pokušati izlečiti ovaj problem dugoročno.

Lekari nemaju lek za ciste na jajnicima. Često brzo donose odluku da uklone cistu operacijom. Nažalost, time se ne sprečava nastanak novih cista u budućnosti. Nezadovoljni pacijenti se često okreću prirodnim lekovima, kao što je kontrolisanje ishrane.

Ne postoji samo jedan uzrok ovarijskih cista, ali je dokazano da većina obolelih jedu puno ugljenih hidrata i/ili hranu bogatu estrogenom.

Zašto su ugljeni hidrati toliko opasni za žene? Sve se svodi na štetu koju uzrokuje previsok nivo estrogena. Prikazaćemo vezu između ugljenih hidrata i estrogena unutar ženskog tela:

1. Namirnice bogate ugljenim hidratima proizvode šećer unutar tela.

2. Šećer povećava uskladištene masti u telu žene.

3. Estrogen se skladišti u masnim ćelijama.

Ako imate višak masti u telu, verovatno imate i višak estrogena, što predstavlja problem jer visok nivo estrogena povećava rizik od nastanka cista na jajnicima.

Ugljeni hidrati takođe imaju tendenciju da povećavaju proizvodnju hormona prostaglandina. Istraživanja su otkrila da je to hormon koji dovodi do bola koji potiče od cista na jajnicima. Dakle, smanjenje unosa ugljenih hidrata je način da se smanji bol.

Kontrolisanjem unosa ugljenih hidrata, kontrolisaćete količinu estrogena u telu. Postoje neke namirnice koje su prirodno bogate estrogenom. Soja je jedan od najvećih izvora estrogena i koristi se za proizvodnju raznih vegetarijanskih namirnica. Soja je neverovatno zdrava, ali vam neće pomoći da kontrolišete ili smanjite nivo estrogena.

Mnoge žene koje žele da eliminišu rizik od budućih cista postanu vegetarijanci. Razlog je što su meso, jaja i mlečni proizvodi puni štetnih hemikalija koje bi mogle dovesti do rasta ciste. Uzgajivači stoke danas često daju životinjama injekcije hormona i drugih hemikalija s ciljem da se one što brže goje. To je odlično za njihov profit, ali je loše za vaše telo.

Ako ne možete da se odreknete mesa, barem se potrudite da jedete meso organskog porekla. Isto važi i za mlečne proizvode. Dakle, važno je da se na životinjama ne koriste hormoni i druge hemikalije.

Postoje neke namirnice koje mogu da iritiraju ciste na jajnicima a to su:

* Crveno meso

* Plodovi mora

* Kafa

Ove namirnice su jako agresivne prema vašem telu i mogu biti uzrok za bilo koju vrstu iritacije koju imate. Živina je mnogo bezbednija opcija ako uživate u mesu, jer je telu lakše da svari ovu vrstu proteina.

Vašem telu treba širok spektar vitamina i minerala kako bi se uspešno borilo protiv cista na jajnicima. Možete uneti ove vitamine i minerale ako budete jeli tone voća i mahunarki (grašak, pasulj, boranija,…).

Žene svih uzrasta mogu imati ciste na jajnicima, a mnoge žive sa cistom jako dugo a da i ne znaju da je imaju. Neki nikada ne osete bol, dok drugi trpe jake bolove. S obzirom da ciste mogu da pogode bilo koga bilo kad, najbolje je da počnete sa prevencijom od rane mladosti. Nikada niste suviše mladi da brinete o svom zdravlju!

Važno je da redovno idete kod ginekologa kako biste znali da li imate ciste. Ciste mogu da postanu prilično bolne, tako da je najbolje da se što pre otkriju. Nažalost, nekad je nemoguće sprečiti njihovo pojavljivanje. Posebno je važno da se se ciste otkriju ako ste trudni, jer mogu da zakomplikuju prirodan porođaj.

Vaš lekar može da dijagnostikuje ciste ili da utvrdi da ih nemate, ali on ih ne može sprečiti ili izlečiti u tom trenutku. Zato je važno da sve žene uzmu zdravlje u svoje ruke i da pokušaju da ovaj problem reše na prirodan način. Unosom puno voća, povrća i mahunarki i prelazak na organsko meso i mlečne proizvode napravićete veliki korak ka prevenciji i oslobađanju svog tela od ovarijskih cista.