Zašto može da se javi lažno pozitivan test na trudnoću?

Kućni testovi na trudnoću su uobičajeno sredstvo za otkrivanje da li očekujete bebu. Većina kućnih testova trudnoće su u obliku trake koja se uranja u jutanji uzorak mokraće. Ova traka je tada u stanju da otkrije humani horionski gonadotropin (hCG) – hormon koji se proizvodi tokom rane trudnoće.

Neki testovi na trudnoću otkrivaju hCG vrlo rano u trudnoći. Dobri testovi trudnoće koji mogu da se obave kod kuće mogu biti vrlo tačni, ali nisu besprekorni i mogu da daju lažno pozitivan test na trudnoću.

Lažno pozitivan test za trudnoću može se pojaviti iz različitih razloga. Važno je takođe zapamtiti da nakon pozitivnog testa trudnoće posetite lekara za ranu prenatalnu negu.

Čitajte dalje kako biste saznali više o lažnim pozitivnim rezultatima testova na trudnoću.

1. Hemijska trudnoća

Moguće je imati pozitivan test na trudnoću čak i ako tehnički niste trudni. To se zove lažno pozitivan test za trudnoću. To je ponekad uzrokovano hemijskom trudnoćom. Hemijska trudnoća nastaje ako oplođeno jajašce, poznato kao embrion, ne može da se implantira ili naraste vrlo rano. To se može dogoditi iz velikog broja razloga.

Rani gubitak trudnoće ne nastaje zbog nečega što je žena uradila. Može biti rezultat problema u materici, kao što su:

 • fibroidi
 • ožiljačno tkivo
 • kongenitalna anomalija materice koja izaziva matericu nepravilnog oblika

Male količine određenih hormona, poput progesterona, mogu smanjiti verovatnoću implantacije i rast embriona.

Neki uzroci hemijske trudnoće nisu poznati.

Smatra se da su hemijske trudnoće vrlo česte, ali obično ostaju neotkrivene ako se ne preduzme test za trudnoću. Ovi rani rezultati ispitivanja, ako su pogrešni, mogu biti emocionalno iscrpljujući. Iz tog razloga, preporučuje se da sačekate da koristite kućni test trudnoće do jedne nedelje nakon što ste očekivali da će menstruacija početi.

2. Vanmaterična trudnoća

Ponekad oplođena jajna ćelija može da se implantira izvan glavne šupljine materice. To uzrokuje ektopičnu trudnoću.

Vanmaterična trudnoća se obično dogodi ako se oplođeno jajašce zaglavi u jajovodu tokom svog putovanja u matericu. Ova vrsta ektopične trudnoće poznata je i kao tubularna trudnoća.

Sledeći fakotri rizika mogu dovesti do vanmaterične trudnoće:

 • ožiljak ili upala u jajovodu
 • anomalija jajovoda
 • istorija prošlih infekcija materice.

Vanmaterična trudnoća se takođe može javiti u grliću materice, jajniku ili trbušnoj šupljini.

Ektopična trudnoća ne može nastaviti da postane normalna trudnoća. Embrion nije održiv, jer nema mesta da raste ili uspeva izvan materice.

Embrion će i dalje proizvoditi hCG, iako je implantiran na pogrešnom mestu. To može prouzrokovati lažno pozitivan test trudnoću.

Vanmaterična trudnoća zahteva hitnu medicinsku pomoć. Ektopična trudnoća može biti štetna za ženu ako se ne leči. Može doći do ekstremnog gubitka krvi ili gubitka reproduktivnih organa.

Simptomi vanmaterične trudnoće uključuju:

 • mučnina i bolne grudi, koji su takođe simptomi normalne trudnoće
 • oštri talasi bolova u trbuhu, karlici, ramenu ili vratu
 • jak bol sa jedne strane trbuha
 • lagano do teško vaginalno krvarenje
 • vrtoglavica ili nesvestica
 • pritisak na rektum.

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako sumnjate da imate ektopičnu trudnoću.

3. Nedavni pobačaj ili abortus

Možete nastaviti da imate lažno pozitivan test za trudnoću nakon gubitka trudnoće, bilo pobačajem ili abortusom.

Tokom trudnoće nivo hCG i dalje raste kako posteljica raste, udvostručuje se svakih nekoliko dana i dostiže maksimum oko 10. nedelje. Kada se trudnoća završi, nivo hCG počinje da opada, ali to je spor proces. Hormon može ostati u vašoj krvi i urinu najviše šest nedelja nakon prestanka trudnoće. Moguće je dobiti lažno pozitivan test na trudnoću sve dok se nivoi hCG-a ne vrate u svoje stanje pre trudnoće.

Ako je pobačaj nastao spontano, takođe je moguće da nije uklonjeno svo tkivo povezano sa trudnoćom. Zbog toga će nivo hCG ostati povišen.

Kada se to dogodi, za uklanjanje tkiva često je potreban manji hirurški postupak koji se naziva dilatacija i kiretaža.

4. Greška tokom korišćenja testa

Kao i većina stvari u životu, ni testovi trudnoće kod kuće nisu bezgrešni. Važno je tačno pratiti uputstva sa pakovanja. Pre upotrebe testa proverite datum roka trajanja.

Čak i uz ove zaštitne mere može doći do greške korisnika. Jedna od najčešćih grešaka je ukoliko uradite test tokom vašeg ciklusa. Ovo može izazvati ili lažno negativan ili lažno pozitivan test na trudnoću.

Takođe je važno da koristite test kada vaš urin nije razblažen prekomerno vodom. Koristite test kada je vaš urin veoma koncentrisan, kao na primer ujutro prvi put kada se probudite.

Važno je i ostavljanje test-trake u vašem urini tokom tačno određenog vremena. Razmislite o podešavanju tajmera na štoperici ili vašem telefonu. To vam može pomoći da utvrdite koliko dugo je traka bila u vašem urinu.

Bilo bi dobro da ponovo da upotrebite tajmer dok čekate rezultate. Provera rezultata tokom vremenskog okvira rezultata takođe je važna.

5. Linije za isparavanje

Ponekad linija isparavanja može biti pogrešna zbog pozitivnog testa trudnoće. Neki kućni testovi pokazuju dve linije kada je otkriven hCG i jednu liniju kada hCG nije otkriven.

Linije su obično svetle boje, poput ružičaste, crvene ili plave. Ponekad će se pojaviti druga linija u boji. Ova linija može predstavljati ranu trudnoću ili može biti linija isparavanja. To je verovatno linija za isparavanje ako je linija potpuno bezbojna.

Linije isparavanja mogu se pojaviti na testu koji pregledate nakon što je urin u potpunosti ispario. Ponekad ih uzrokuju hormonalni nivoi koji ne predstavljaju trudnoću.

Najbolji način da ne budete zbunjeni linijom isparavanja je da sledite uputstva za vreme ispitivanja tačno onako kako su data.

6. Lekovi

Ako pokušavate da zatrudnite pod nadzorom lekara, možda ćete uzimati lekove za plodnost.

Jedan od njih je “sintetički hCG okidač“ koji je dostupan pod sledećim robnim markama:

 • Novarel
 • Pregnil
 • Ovidrel
 • Profasi.

Ovaj sintetički hCG okidač pomaže folikulima da oslobode zrela jajašca. Može prouzrokovati lažno pozitivan test za trudnoću, posebno ako se test uradi prerano.

Ostali lekovi takođe mogu izazvati lažno pozitivne testove na trudnoću. Oni uključuju, ali nisu ograničeni na:

 • lekovi protiv anksioznosti, poput diazepama (valijuma) ili alprazolama (Xanax)
 • antipsihotici, kao što su klozapin ili hlorpromazin
 • antikonvulzivi, poput fenobarbitala ili drugih barbiturata
 • lekovi za Parkinsonovu bolest, uključujući bromokriptin (Parlodel)
 • diuretici, poput furosemida (Lasix, Diuscreen)
 • antihistaminike, uključujući promethazin
 • metadon (dolofin).

7. Izvesna medicinska stanja

Retko, određena zdravstvena stanja mogu uzrokovati lažno pozitivan test na trudnoću. Ova stanja uključuju:

 • infekcija urinarnog trakta
 • bolest bubrega koja izaziva krv ili bela krvna zrnca u urinu
 • ciste jajnika, posebno ciste corpus luteum-a
 • ozbiljnije bolesti, poput raka jajnika
 • problemi hipofize (veoma retko).

Sledeći koraci

Pozitivan test na trudnoću kod kuće uvek treba pratiti uz nadzor lekara. Vaš lekar vam može predložiti da uradite test urina ili krvi da potvrdi rezultate i nadgleda nivo hCG-a.

Možda će lekar uraditi i transvaginalni ultrazvuk da potraži gestacijsku vrećicu kao potvrdu da se trudnoća normalno odvija.

Ako ste dobili lažno pozitivan test na trudnoću, poseta lekaru će to utvrditi. Imajte na umu da se lažno pozitivni rezultati dešavaju i nisu znak da nikada nećete zatrudneti.

Ako neko vreme bezuspešno pokušavate da zatrudnite, posebno ako ste stariji od 35 godina, razmislite o radu sa stručnjakom za neplodnost.