Neka istraživanja pokazuju da oko 50% od ljudi koji se tetoviraju u nekom trenutku podvrgavaju se laserskom uklanjanju tetovaže.
Novije tehnike laserskog uklanjanja tetovaža mogu da uklone tetovažu sa minimalnim neželjenim efektima. Kako to funkcioniše: laseri uklanjaju tetovažu tako što razlažu pigmente tetovaže uz pomoć svetlosnog snopa visokog intenziteta.
Crni pigmenti apsorbuju sve talasne dužine lasera, pa je crne tetovaže najlakše ukloniti. Ostale boje se jedino mogu tretirati specijalnim laserima ​​na osnovu pigmenta boja.

Ko može imati koristi od laserskog uklanjanja tetovaže?

Pošto je svaka tetovaža jedinstvena, tehnike uklanjanja moraju biti prilagođene tako da odgovaraju svakom pojedinačnom slučaju. U prošlosti, tetovaže su uklanjane širokim spektrom metoda, ali u mnogim slučajevima, ožiljci su ispadali ružniji nego sama tetovaža.
Pacijenti koji su već ranije pokušavali da uklone tatovažu nekim metodom, mogu biti kandidati za lasersku terapiju. Tetovaže koje nisu efikasno uklonjene pomoću drugih tretmana mogu dobro reagovati na terapiju pod uslovom da ti prethodni tretmani nisu izazvali teške ožiljke.

Kako da pronađem dobrog stručnjaka za uklanjanje tetovaže laserom?

Pronađite uglednog dermatologa ili centar za kozmetičke operacije kako bi obezbedili sebi pravilno lečenje i negu. Potražite preporuku od vašeg porodičnog lekara.

Šta mogu da očekujem tokom laserskog uklanjanja tetovaže?

U zavisnosti od veličine i boje tetovaže, broj tretmana će se razlikovati. Tetovaža može da se skine za dve do četiri posete, mada može biti potrebno i mnogo više tretmana. Lečenje laserom varira od pacijenta do pacijenta u zavisnosti od starosti, veličine i tipa tetovaže ( da li je urađena amaterski ili profesionalno). Boja kože pacijenta, kao i dubina do koje je prodro pigment tetovaže takođe će uticati na tehniku uklanjanja.
U principu, ono što će se dogoditi tokom posete ordinaciji za uklanjanje tetovaža koje koriste najnoviju tehnologiju je:
• Pacijent dobija zaštitu za oči
• Testira se reakcija kože na laser

• Tretman se sastoji se od stavljanja sprave koju doktor drži u ruci na površinu kože i aktiviranje laserske svetlosti. Osećaj je kao da vas neko udara zategnutom gumicom.

• Manje tetovaže zahtevaju manje laserskih impulsa, dok veće zahtevaju više. U svakom slučaju, tetovaža zahteva nekoliko tretmana i više poseta. Kako tretmani prolaze, tetovaža treba da bude postepeno sve svetlija.
• Odmah nakon terapije, na tretiranu oblast se stavlja led koji smiruje iritaciju. Preko tretiranog mesta se stavlja zavoj i naročito treba paziti da se to mesto zaštiti od sunca.
Većini pacijenata nije potrebna anestezija. Međutim, u zavisnosti od lokacije tetovaže i praga bola pacijenta, lekar može da izabere da koristi neki oblik anestezije (kremu ili lek protiv bolova ili injekcije).

Koji su neželjeni efekti laserskog uklanjanja tetovaže?

Postoje minimalna neželjena dejstva laserskog uklanjanja tetovaže. Međutim, treba da razmotrite ove faktore ako razmišljate da se tetovirate:
• Mesto koje se tetovira se može inficirati. Takođe postoji rizik da nećete moći u potpunosti da uklonite sve pigmente i da će vam ostati trajni ožiljak.

• Takođe postoji rizik od hipopigmentacije,kada je tretirana koža svetlija od okolne kože, ili hiperpigmentacije, kada je tretirana koža tamnija od okolne kože.
• Kozmetičke tetovaže kao što su oivičene usne, ajlajner i obrve mogu da potamne posle tretmana laserima. Dalji tretman potamljenih tetovaža dovodi do postepenog bledenja.

Da li je lasersko uklanjanje tetovaže bezbedno?

Zahvaljujući novijim tehnologijama, lasersko uklanjanje tetovaža je postalo mnogo efikasnije, sa vrlo malo rizika od ožiljaka. Laserski tretman je često bezbedniji od mnogih tradicionalnih metoda kao što su ekscizija, dermoabrazija ili salabrasion (koristi vlažne jastučiće od gaze natopljene slanim rastvorom koje šmirglaju istetoviranu oblast) zbog svoje jedinstvene sposobnosti da selektivno tretira pigmente koji su uključeni u tetovažu.
U mnogim slučajevima, određene boje mogu biti efikasnije uklonjene od drugih. Poznato je da plave i crne tetovaže reaguju posebno dobro na laserski tretman – reakcija drugih boja još uvek nije u potpunosti utvrđena.
Informacije koje smo vam ovde dali nisu zamena za savet doktora. Pre nego što uradite tetovažu ili je uklonite, posavetujte se sa lekarom ili dermatologom.