Nije ništa neobično da Papa test izazove malu količinu krvarenja. Procedura uzimanja papa brisa podrazumeva uklanjanje ćelija sa osetljive sluzokože grlića malom četkicom i plastičnom lopaticom. Ova vrsta krvarenja ne uzorkuje nikakva oštećenja i sama se zaustavlja. Međutim, ako je krvarenje uzrokovano uzimanjem pap brisa, krvarenje treba da bude blago i da brzo prođe. U suprotnom, potrebna su dodatna ispitivanja.

Iako je procedura obično bezbolna, struganje može izazvati krvarenje. Žene koje koriste hormonalnu kontracepciju, kao što su pilule za kontrolu rađanja, mogu biti sklonije krvarenju usled Papa brisa jer hormoni mogu učiniti grlić materice osetljivijim.

Gljivične infekcije ili polno prenosive infekcije, kao što su trichomonoiasis, hlamidija, gonoreja takođe mogu učiniti vaš grlić podložnim krvarenju. Ako ste bili seksualno aktivni i stekli novog partnera od kada ste poslednji put radili papa test, bilo bi dobro da se opet testirate. Papa test ispituje abnormalnosti u cervikalnim ćelijama koje mogu prerasti u rak grlića materice. Ove abnormalne ćelije su najčešće posledica humanog papiloma virusa (HPV-a), koji takođe izaziva genitalne bradavice. Papa test ne pokazuje prisustvo HPV-a ili drugih polno prenosivih infekcija.

Što se tiče analize Papa briseva koji sadrže krv, dobre patološke laboratorije će prokomentarisati da li je bilo previše krvi da bi se uzorak valjano analizirao. Dakle, pravi problem je ne da li ima krvi, već da li ima previše krvi za valjanu analizu uzorka. Papa test se obično ne radi dok žena ima menstruaciju, osim ako je menstruacija pri kraju i nema puno menstrualne krvi.

 papa testUzroci krvarenja tokom i posle papa brisa

 Višak cervikalne krvi

Višak cervikalne krvi može da izazove krvarenje nakon Papa testa. Mnoge žene iskuse naviranje krvi u grlić materice i reproduktivne organe tokom ili ubrzo nakon Papa testa. Papa bris može iziritirati grlić i učiniti ga osetljivim i izazvati blago krvarenje posle testa.

 Ogrebotina na grliću

Ogrebotina na grliću može da uzrokuje krvarenje posle Papa testa. Žena može da doživi krvarenje posle Papa testa kada ginekolog ogrebe osetljivu sluzokožu grlića kako bi uzeo mali uzorak ćelija iz gornjeg grlića materice ili vagine. Krvarenje koje se javlja nakon Papa testa obično je blago, tačkasto krvarenje koje se zaustavlja prilično brzo. Ako se krvarenje povećava ili se formiraju ugrušci, odmah idite kod ginekologa.

Polipi grlića materice

Cervikalni polipi doprinose krvarenju posle Papa testa. Cervikalni polipi se sastoje od glatkih izraslina nalik na prste koje se prostiru od materice do grlića materice. Žene starije od 20 godina podložnije su polipima nego mlade devojke koje nisu dobile menstruaciju. Cervikalni polipi obično izazivaju krvarenje nakon Papa testa zbog infekcije, hronične upale, povećanog nivoa estrogena ili zakrčenih krvnih sudova grlića. Ako je tkivo grlića već iziritirano kada se uzima papa test, moguće je da će doći do krvarenja.