KDa li se možete nositi sa dugotrajnim provođenjem vremena kod kuće? Stručnjaci dele savjete o održavanju dobrih odnosa sa decom i partnerima.

Ljudima se savetuje da izbegavaju sva nebitna putovanja i ostanu kod kuće, osim ako ne ispunjavaju neki od nekoliko kriterijuma. To uključuje kupovinu hrane ili lekova, putovanje na posao (ako nije moguć rad do kuće) ili vaš svakodnevni oblik vežbanja.

Mnogo ljudi sada radi od kuće sa punim radnim vremenom ili brine o svojoj deci zbog zatvaranja škole – što znači da svi provodimo više vremena iza zatvorenih vrata – ali kako će to uticati na naše odnose? Da li će se javiti neki novi problemi u vezi? Kako sačuvati vezu u vreme samo-izolacije?

Da li je to bračni par gde oboje rade od kuće, čitava porodica sa decom koja treba da se zabavljaju ili domaćice kojima je sada još teže zbog obima kućnih poslova –  još uvek nije poznato koliko dugo mogu da traju ove mere.

Samoizolacija, socijalna distanca i zabrinutosti oko pitanja poput finansija mogu staviti dodatni pritisak na nas i naše odnose.

Evo kako možete osigurati da ne nastanu tenzije, a ako i nastanu – kako možete brzo da ih uklonite.

Sa partnerom:

Ne pretpostavljajte kako se druga osoba oseća.

Korona virus je bez presedana, ne samo na društvenom nivou, već i za vašu vezu – možda ste se već bavili određenim periodom testiranja svoje veze, ali ovo će verovatno biti novo iskustvo. Terapeut za odnose Aoife Druri  kaže da je ključno ne pretpostaviti da će se druga osoba osećati na isti način zbog svega što prolazite. “Često osećamo da drugi doživljavaju iste emocije ili misli kao i mi.“

„Ove pretpostavke izazivaju ogorčenost pošto postavljaju lažna očekivanja. Antiteza pretpostavkama su jasni i otvoreni dijalozi, pa izbegavajte čitanje misli. Niko od nas to ranije nije doživeo, tako da ćemo se svi drugačije nositi s tim i to je u redu.“

Nastavite da komunicirate

Kako napetost raste, može biti teško voditi otvoren dijalog – posebno ako se osećate uplašeno ili uznemireno. Ali Druri kaže da je ključna stavka na temu kako sačuvati vezu u vreme samo-izolacije održavanje vašeg odnosa čvrstim tokom cčitavog ovog perioda. “Ova pojačana anksioznost može stvoriti snažne negativne emocionalne reakcije, kao što su ljutnja ili frustracija. Kada proživljavate ove emocije, pokušajte da im se oduprete.

„Ako se borite sa svojom anksioznošću i načinom na koji reagujete, najbolje što možete učiniti je da komunicirate.“

Psihoterapeutkinja sa partnerske odnose, Kate Moile, kaže za Independent: „Komunikacija je ključna. Trudite se da budete što jasniji jedno drugom. Ako ste frustrirani ili pod stresom, pokušajte da koristite izjave u prvom licu da biste saopštili kako se zaista osećate. Veoma je lako okrivljivati jedno drugog kada smo pod stresom i to nikome ne pomaže.“

Zapamtite i to da postoji mnogo različitih načina suočavanja sa stresnim situacijama i vaš način nije jedini način. Zato uvažavajte stav svog partnera.

Pokušajte da stavite krupne argumente “na čekanje“

Iako je normalno da očekujete neku napetost tokom ove trenutne situacije, ne biste je trebali koristiti kao šansu da ispraznite sva svoja trenutna pitanja vezana za odnose, kaže Jones, neke stvari će morati da ostanu “na čekanju“. „Veliki i teški razgovori možda će morati da se zaustave dok se bavite trenutnom situacijom – ovo je posebno tačno ako je neko od vas bolestan ili misli da može imati simptome korona virusa“.

Uverite se da ne radite čitavo vreme

Ako se vi i vaš partner trudite da vodite posao od kuće i istovremeno i svoju vezu, pokušajte da jasno odvojite vreme za posao i vreme za sebe. Moile kaže da je u početku teško razdvojiti ova dva perioda i to može imati štetan uticaj.

„ Ako radite od kuće, još uvek imate svoj privatni život – odredite vreme za to. Mnogi od nas će se boriti sa radom od kuće, jer to ograničava naše kapacitete na različite načine, zato pokušajte da ne stvarate dodatni stres kod kuće zbog stresnog posla.“

Savetnik za parove kaže: „Ako radite od kuće, pokušajte uspostaviti rutinu. Ne radite ceo dan u pidžami. Obavezno napravite pauze – za čaj, kafu, obroke. Ako imate dvorište, izađite napolje na odmor. „

Moile takođe preporučuje pronalaženje zajedničkih interesovanja ili aktivnosti koje biste zajedno radili tako da imate nešto da delite, što nije samo kućni posao – kao što je gledanje serije ili filma.

Za čitavu porodicu

Uspostavite rutinu

Može biti teško da se uspostavi rutina kada vam se ceo dan događa unutar četiri zida, ali rutina je presudna za dugoročni uspeh. Zapamtite da mozak voli obrasce i mrzi slučajnost.

Moile se slaže:„Napravite svoju rutinu. Deca postižu bolji uspeh kada postoji rutina, ali to je korisno i odraslima. Može biti posebno izazovno ako više od vas radi kod kuće, zato pokušajte da odvojite vreme koje ćete provoditi zajedno i vreme koje ćete provesti odvojeno.“

Postavite porodične ciljeve i očekivanja

Terapeut za parove, dr Kalanit Ben-Ari, kaže da sada znamo da ćemo verovatno dugo biti u zatvorenom prostoru, sa porodicom – posebno sa decom – i razgovarati o tome kako će to funkcionisati.

Na primer, od dece se očekuje da u ovom trenutku rade domaće zadatke ili pomažu u nekim kućnim poslovima. „Ako vi i vaš partner sada radite od kuće, razgovarajte o očekivanjima i ako je potrebno da promenite određene odgovornosti.

Dr Ben-Ari takođe misli da je ovo dobra prilika da se osmisli porodični projekat. „To je odličan način da okupirate sve i radite ono što ste godinama želeli, ali niste mislili da imate vremena. Organizujte sve svoje stare porodične fotografije u foto albume – savršen način da se podsetite, povežete i provodite zajedničko vreme.“

Označite različita područja kuće

Psihoterapeutkinja Lucy Beresford kaže da čak i ako živite u jednosobnom stanu, trebalo bi da pokušate da označite različita područja kao deo za „posao“, „odmor“, „privatnost“ i „interakciju“.

„Ako ne živite sami, sedite brzo da sastavite pravila o tim prostorima, tako da vaš partner ili dete znaju šta tamo treba da se dešava. Kao što sudove ne treba da perete u kupatilu, tako svi treba da znaju da je taj krevet za odmor – a ne za posao.

Označavajući ove prostore, Blacket kaže da bi bilo dobro napraviti „vremensku zonu“ – to nije nužno samo za decu. „Kad smo svi zajedno tako blizu, dobra je prilika da neko vreme budete sami. Kratko se odmorite u svom prostoru za odmor, i uradite nešto što želite da uradite za sebe – bilo da je to pisanje dnevnika ili gledanje TV emisije.

Ne izbegavajte da deci odgovarate na pitanja o korona virus

Mnogi roditelji se verovatno osećaju kao da ne žele više da pričaju o korona virusu – posebno jer je to razlog što ste svi “zaglavljeni“ u kući. Ali ako deca imaju legitimna pitanja i vi odbijate da na njih odgovorite, to bi moglo izazvati više napetosti.

Druri kaže: „Deca su pametna i imaće puno pitanja. Izbegavanje odgovaranja na njihova pitanja stvoriće samo zbrku, uznemirenost i anksioznost. Razgovor sa njima o onome što se događa na adekvatan način – može ublažiti situaciju.

Tretirajte jedni druge ljubazno

Bez obzira s kim delite svoj dom tokom samo-izolacije, svaki odnos se može poboljšati ljubaznošću. Beresford kaže: „Priznajte da će svi osećati neki pritisak. Čak i deca koja su oduševljena odsustvom od škole, osećaće da postoje negativne pozadine za sve to. Vežbajte zahvalnost i svakodnevno se zahvaljujte onima oko vas.

„Ako smatrate da ćete se zameriti bilo kome – isprobajte tehniku „5 sekundi disanja“: udahnite 5 sekundi, zadržite dah 5 sekundi, izdahnite 5 sekundi.