Bes je veoma moćna emocija koja može da potiče iz osećanja frustracije, bola, neprijatnosti ili razočarenja. To je normalna ljudska emocija koja može da varira od blage iritacije do jakog besa.

Bes može biti štetan i koristan, u zavisnosti od toga kako se ispoljava. Znati kako prepoznati i izraziti bes na odgovarajući način može da pomogne ljudima da ostvare svoje ciljeve, snađu se u vanrednim situacijama, i reše probleme. Međutim, problemi mogu nastati ako ljudi ne uspevaju da prepoznaju i razumeju svoj bes.

Koje su opasnosti potisnutog besa?

Potisnut bes može biti uzrok anksioznosti i depresije. Bes koji se ne ispoljava na odgovarajući način može da poremeti međuljudske odnose , utiče na razmišljanje i  ponašanje, i da kreira različite fizičke probleme. Hronični (dugoročni) bes je povezan sa zdravstvenim pitanjima kao što su visok krvni pritisak, srčani problemi, glavobolje, poremećaji kože, kao i problemi sa varenjem. Pored toga, bes može biti povezan sa problemima kao što su kriminal, emocionalno i fizičko zlostavljanje, kao i drugim nasilnim ponašanjem.

Kako kontrolisati bes?

* Kada počnete da osećate bes, pokušajte da duboko dišete, razgovorate sa sobom, ili zaustavite vaše “besne” misli. Dišite duboko iz dijafragme. Polako ponovite mirno reč ili frazu kao što su „Opušteno“ ili „Samo polako“. Ponovite to u sebi, uz duboko disanje, dok bes ne splasne.

* Iako je ispoljavanje besa  bolje nego zadržavati ga u sebi, bes treba da bude ispoljen na odgovarajući način. Česti izlivi besa često su kontraproduktivni i izazvaju probleme u odnosima sa drugima. Ispadi besa takođe opterećuju nervni i kardiovaskularni sistem i mogu da pogoršaju zdravstvene probleme. Treninzi asertivnosti su zdrav način da se izraze osećanja, potrebe i želje. Asertivnost može da se koristi umesto besa u problematičnim situacijama.

* Potražite podršku drugih. Razgovorajte o svojim osećanjima i pokušajte da radite na promeni ponašanja.

* Ako imate problem sa prepoznavanjem “besnih” misli, vodite dnevnik o tome kada se tako osećate.

* Pokušajte da steknete drugačiju perspektivu, tako što ćete situaciju gledati iz ugla drugih ljudi.

* Pronađite način da se nasmejete sebi i vidite humor u situacijama.

* Vežbajte veštine slušanja. Slušanje može poboljšati komunikaciju i olakšati osećanja poverenja među ljudima. To poverenje može vam pomoći da izađete na kraj sa potencijalno neprijateljskim emocijama.

* Naučite da izrazite svoje misli i osećanja mirno i direktno, tako da ne postanete defanzivni, neprijateljski naklonjeni, ili previše emocionalni. Mogli biste da pročitate knjige o asertivnosti, ili potražite pomoć od profesionalnog terapeuta kako biste naučili kako da koristite asertivnost i veštine kontrole besa.

Šta još mogu da uradim kako bih se izborio sa svojim besom na zdrav način?

Ukoliko smatrate da ne možete da kontrolišete svoj bes i da on ima negativan uticaj na vaš život i odnose, potražite pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje. Psiholozi ili drugi licencirani stručnjci za mentalno zdravlje mogu da rade sa vama na razvijanju tehnika za promenu mišljenja i ponašanja. Profesionalci vam mogu pomoci da se izborite sa svojim besom na odgovarajući način.