Konjunktivitis (crvenilo očiju)

Konjunktivitis predastavlja zapaljenje providnih membrana koje pokrivaju beonjače i unutrašnje delove kapaka.

Najčešće je izazvan virusnom ili bakterijskom infekcijom, iako i alergijske reakcije, hemijski agensi, i primarna bolest mogu da igraju ulogu u nastajanju ove pojave.


Da li je konjunktivitis zarazan?

Virusni i bakterisjki konjunktivitis je veoma zarazan.

Lako se širi ukoliko se ne održava pravilna higijena ruku ili ako se koriste ista sredstva za ličnu higijenu sa osobom koja je inficirana(peškir npr.).

Deca kojima je dijagnostikovan konjunktivitis treba da izostanu kratko vreme iz škole ili dnevnog boravka, najčešće je to jedan dan.

Alergijski konjunktivitis, koji je izazvan alergijama na polen, životinjsku dlaku, kozmetiku i parfeme, ili hemikalijama , nije zarazan.


Ukoliko se javi crvenilo očiju, nemojte paničiti. To je relativno uobičajeno stanje koje vrlo retko uzrokuje ozbiljne probleme sa okom, i koje ne dovodi do dugoročnog oštećenja vida, ako se blagovremeno otkrije i leči.

Simptom:

  • Otečeni, crveni kapci

Simptomi infektivnog konjunktivitisa tipično se prvo ispoljavaju na jednom oku, a zatim se šire na drugo oko,  u roku od nekoliko dana.

Simptomi alergijskog konjunktivitisa obično uključuju oba oka istovremeno.

Oticanje kapaka je više uobičajeno za bakterijsku infekciju i alergijsku reakciju oka.

Simptom:

  • Izraženo suzenje

Virusne infekcije i alergijske reakcije su poznati uzročnici suzenja očiju, dolazi do veće  produkcije suza.

Simptom:

  • Oči koje svrbe i peku

Ovaj simptom je lako prepoznatljiv i karakteriše konjunktivitis- neizdrživ svrab i pečenje oka.

Simptom:

  • Drenaža žuto- zelenkaste supstance

Ukoliko iz očiju uzlazi providna, vodenasta supstanca, to je tipično za virusne i alergijske promene.

Ako je drenirani sadržaj žuto-zelenkaste boje, i ima je  većoj količini, najverovatnije se radi o bakterijskoj infekciji.

Simptom:

  • Kapci koji ne mogu da se otvore

Ukoliko se probudite sa kapcima koje ne možete da otvorite i imate osećaj da su slepljeni, to je najčešće uzrokovano ispuštanjem tečnosti tokom spavanja.

Dok spavate, sadržaj ne može slobodno da izlazi iz oka, pa dolazi do akumulacije, koja dovodi do slepljivanja kapka, i nije razlog za zabrinutost.

Simptom:

  • Osetljivost na svetlost

Konjuktivitis može da izazove blagu osetljivost na svetlost. Osoba koja ima ozbiljnije simptome, kao što je izražena preosetljivost na svetlost i izražena bolnost oka, treba da ispita tu pojavu u konsultaciji sa svojim lekarom, jer ovo može biti znak da se infekcija proširila izvan konjunktiva.

Simptom:

  • Žuljanje oka

Ukoliko imate osećaj da nešto postoji u oku i uporno ga žulja, što mnogi opisuju kao osećaj kad pesak upadne u oko, to može isto biti znak konjunktivitisa.

Dijagnostikovanje konjunktivitisa:

Doktor najčešće dijagnostikuje konjunktivitis inspekcijom- vizuelnim pregledom. Simptomi su izrazito uočljivi.

Ipak, nekad su potrebna i dodatna ispitivanja pomoću optičkog instrumenta.

U nekim slučajevima, vrši se bris, pomoću koga se analizira supstanca koja izlazi iz oka, i na taj način se utvrđuje precizan uzrok konjunktivitisa, i usmerava lečenje.

Kada konjunktivitis može da znači nešto više?

Uporni konjunktivitis može biti znak već postojeće bolesti u telu. To su najčešće reumatske bolesti, kao što je reumatoidni artritis, i sistemska bolest vezivnog tkiva- lupus eritematosus.

Konjunktivitis je dijagnostikovan i kao prateća pojava određenih, retkih oboljenja, kao što su Kavasaki( retko oboljenje povezano sa groznicom kod odojčadi i male dece) i inflamatorna oboljenja creva, kao što je ulcerozni kolitis i Kronova bolest.

Lečenje konjunktivitisa

Bakterijski konjunktivitis se leči antibiotskim kapima za oči, mastima ili tabletama, koji imaju za cilj da saniraju infekciju.

Većina virusnih infekcija nemaju specifičan tretman. Jednostavno, one moraju d aprođu kroz svoj uobičajeni tok, koji traje 4-7 dana.

Alergijski konjunktivitis prestaje nakon što se ukloni alergen koji ga provocira, odnosno kad osoba nije u prisustvu tog alergena, i kad se alergija pravilno tretira.

Konjuktivitis izazvan hemikalijama zahteva brzo pranje oka i time ispiranje hemikalije, u trajanju od 5 minuta. Zatim odmah i obavezno posetiti doktora!

Ublažavanje simptoma

Da biste smanjili bol i uklonili sadržaj koji izlazi iz oka, koristite hladni ili topli oblog na očima. Pobrinite se da koristite različite peškire za svako oko, kako bi izbegli širenje infekcije.

Svaku put koristite čiste peškire.

Očistite oči od drenažne supstance brisanjem od unutrašnjosti ka spoljašnjosti oka.

Koliko dugo sam zarazan?

Kod bakterijskog konjuktivitisa obično se možete vratiti na posao ili u školu 24 sata nakon što ste popili prvi antibiotik, ako su se simptomi popravili.

Ukoliko je u pitanju virusni konjunktivitis, zarazni ste sve dok simptomi traju.

Posetite doktora da biste bili sigurni o kojoj vrsti konjuktivitisa je reč i kako bi na najbolji način rešili problem.

Prevencija širenja infekcije

Ukoliko vi ili neko od članova vaše porodice ima zarazni konjuktivitis, izbegavajete da dodirujete područje oko očiju, često perite ruke, pogotovo posle nanošenja leka na područje oka.

Nikad ne delite peškir ili maramicu sa osobom koja je inficirana, i bacite maramice posle svake upotrebe.

Menjajte jastučnicu i peškir svaki dan.

Vršite dezinfekciju površina u vašem domu , kao što su sudopera, lavabo.

Bacite šminku koju ste koristili dok ste imali infekciju, mada njena upotreba nije savetovana tokom konjuktivitisa, jer predstavlja faktor koji dodatno iritira oko, a crvenilo u očima se na taj način može samo još više naglasiti, s obzirom da se ne može šminkom sakriti.

Obratite pažnju na prevenciju širenja konjunktivitisa, jer tako izbegavate da uđete u “začarani krug” i produžite vreme oporavka.