Generalno, preporuka je najmanje 150 sati umerene fizičke aktivnosti svake nedelje (30 minuta fizičke aktivnosti pet dana u nedelji). Ova preporuka se odnosi na ljude koji žele da održe najosnovniji nivo kondicije, ali ne i na ljude koji žele da smršaju. Ako želite da izgubite koji kilogram, moraćete da budete spremni na više posla.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje treninge u trajanju od 60 minuta  – 1 sat je idealan da izvučete maksimum iz svog treninga i vidite značajne rezultate. Vaš 60-minutni trening treba uvek da obuhvati 5 minuta zagrevanja, zatim 50 minuta kardio vežbi ili vežbi snage, a zatim najmanje 5 minuta hlađenja i istezanja.

Naravno, više vremena će dati više rezultata – ali postoji granica. Prekomerno intenzivne fizičke aktivnosti podstiču lučenje hormona stresa, kao što je kortizol. To može u stvari da spreči gubitak težine, jer telo reaguje tako što skladišti masti i zadržava vodu kako bi se zaštitilo. Dakle, treba ograničiti intenzivni trening na ne više od dva sata.