Koliko su pouzdani testovi za trudnoću?


Testovi za trudnoću koji koriste uzorak urina su zasnovani na prepoznavanju humanog horionskog gonadotropina (hCG).
Samo četiri dana nakon oplodnje jajne ćelije ona počinje da stvara hCG.
Ovaj hormon se nalazi u krvi i u svim telesnim tečnostima žene. On se nakon oplodnje jajne ćelije najpre pojavljuje u povećanoj koncentraciji u krvi, a nakon toga, nekoliko dana kasnije, i u urinu.

Testovi funkcionišu tako što registruju reakciju između hCG-a i antitela na ovaj hormon, koja se nalaze na test pločici. Ukoliko dođe do reakcije, to je znak da je test pozitivan i da je najverovatnije da ste trudni.
Ovaj test je konforniji od testa koji se vrši vađenjem krvi iz vene. Njega žena može uraditi kod kuće. Pouzadniji je kad se uzme uzorak prve jutarnje mokraće, jer je tad nivo hCG-a u urinu najviši.
Smatra se da su ovi testovi pouzdani u 95 procenta slučajeva, i to tek onda kad ciklus kasni 10 dana. Kada krvarenje kasni dve nedelje, pouzdanost je 100 procenata.
Ako se test uradi na samom početku trudnoće, rezultat može biti negativan, a da je žena zapravo trudna.
Zato je negativan test manje pouzdan od pozitivnog.
Ako je rezultat testa negativan, a vi imate simptome trudnoće,obratite se svom lekaru. Ukoliko je rezultat testa pozitivan, napravite prvu prenatalnu posetu svom ginekologu-akušeru.
Utvrđivanje trudnoće pomoću urin testa se mnogo češće sprovodi nego pomoću uzorka iz krvi. Međutim, manje je pouzdano. Pomoću uzorka iz krvi se 100 procentno može utvrditi da li ste trudni ili ne.
Napomena!

Ukoliko je trudnoća vanmaterična, oplođena jajna ćelija počinje sa rastom i razvojem u jajovodu, jajniku ili trbušnoj duplji, a ne u šupljini materice. Tada urinarni testovi mogu biti negativni, a da žena ima sve simptome trudnoće.
To se dešava zbog toga što u tom slučaju koncntracija hCG-a u urinu nije visoka dovoljno da bi je test prepoznao.
Zato je uzorak krvi najpouzdaniji, a s obzirom da vanmaterična trudnoća može biti opasna po život majke, određivanje nivoa hCG-a u krvi može biti od presudnog značaja za nju i ginekologa.
Ukoliko vam menstruacija kasni, i uradite test na trudnoću iz uzorka urina, a on se pokaže negativan, a menstruaciju ne dobijete ni 10 dana nakon termina, obavezno posetite ginekologa. Uzorak iz krvi će rešiti nedoumicu. Zato je preporučljivo da se da prednost ovoj vrsti testiranja, kako ne biste gubili vreme i kako biste ga imali dovoljno da razmislite koji korak ćete preduzeti po pitanju materinstva.