9 iznenađujućih činjenica o kremama za sunčanje

Kreme za sunčanje sprečavaju opekotine od sunca, ali se iznenađujuće malo zna o bezbednosti i efikasnosti ovih sveprisutnih krema i sprejeva. Najnovija istraživanja otkrivaju zabrinjavajuće činjenice koje bi neke mogle dovesti u iskušenje da odustanu od sunčanja. Preporuka je da se koriste kreme ali ne kao jednino sredstvo zaštite od sunca. Treba se sklanjati u hlad, nositi zaštitnu odeću i izbegavati podnevno sunce, a ne samo namazati kremu i misliti da smo se tako zaštitili.

1. Nema konsenzusa o tome da li kreme za sunčanje imaju ulogu u prevenciji raka kože.

Međunarodna agencija za istraživanje preporučuje odeću, kape i hlad kao primarne prepreke.

2. Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da kreme za sunčanje povećavaju rizik od najsmrtonosnijih oblika raka kože kod nekih ljudi.

Neki istraživači su otkrili povećan rizik od melanoma među korisnicima krema za sunčanje. Niko ne zna uzrok, ali naučnici spekulišu da korisnici krema ostaju na suncu duže i apsorbuju ukupno više zračenja, ili da ulogu igraju slobodni radikali koji se oslobađaju pri razgradnji hemikalija u kremama za sučanje na sunčevoj svetlosti.

3. Postoji više proizvoda sa visokim zaštitnim faktorom nego ikada ranije, ali nema dokaza da su oni bolji.

Kompanije na čijim proizvodima piše da je SPF (zaštitni faktor) veći od 50 „SPF 50 +“. dovode kupce u zabludu, s obzirom da ne postoji garancija da je to zaista taj faktor. Naučnici su takođe zabrinuti da proizvodi sa visokim zaštitnim faktorom navode ljude da ostanu na suncu predugo, jer suzbijaju opekotine od sunca, ali se ipak rizik od ostalih vrsta oštećenja kože povećava.

4. Premalo sunca može da bude štetno, jer se tako smanjuje nivo vitamina D u telu

Sunce ima vrlo bitnu funkciju u telu koje kreme za sunčanje ometaju – a to je proizvodnja vitamina D. Glavni izvor vitamina D u telu je sunce, a ovaj vitamin je veoma važan za zdravlje – jača kosti i imuni sistem, smanjuje rizik od različitih vrsta raka (uključujući i rak dojke, debelog creva, bubrega, jajnika) i reguliše najmanje 1000 različitih gena koji regulišu bukvalno svako tkivo u telu.

Preporučuje se 10 minuta direktnog izlaganja suncu nekoliko puta nedeljno. Alternativno rešenje ovog problema su suplementi vitamina D.

5. Vitamin A u kremama za sunčanje može ubrzati razvoj raka kože.

Oblik vitamina A, retinil palmitat, kada se nanosi na kožu u prisustvu sunčeve svetlosti, ubrzava razvoj tumora kože i lezije. Ovaj dokaz je zabrinjavajući, jer se vitamin A nalazi u trećini svih proizvoda za sunčanje.

Vitamin A se koristi u kremama za sunčanje, jer je antioksidant koji usporava starenje kože. To može biti tačno za losione i kreme koji se koriste noću i u zatvorenom prostoru. Međutim, poznato je da vitamin A može da podstakne rast viška kože (hiperplaziju) i da na sunčevoj svetlosti može da proizvede slobodne radikale koji oštećuju DNK.

Dakle, izbegavajte proizvode za sunčanje koji sadrže vitamin A (na etiketi će pisati  „retinil palmitat“ ili „retinol“).

6. Slobodni radikali i drugi nusprodukti krema za sunčanje koji oštećuju kožu

Obe vrste UV zračenja i mnogi uobičajeni sastojci krema za sunčanje stvaraju slobodne radikale koji oštećuju DNK i ćelije kože, ubrzavaju starenje i izazivaju rak kože. Efikasna krema za sunčanje sprečava više štete nego što je izaziva, ali je daleko bolja u prevenciji opekotina nego u ograničavanju slobodnih radikala. Dok je faktor zaštite od opekotina od 15 do 50, ekvivalent zaštite od slobodnih radikala je samo 2. Kada potrošači nanesu premalo kreme ili je ne nanose dovoljno često, kreme za sunčanje mogu izazvati više štete slobodnih radikala nego UV zračenje na goloj koži.

7. Nanomaterijali ili potencijalni disruptori (ometači) hormona

Idealna krema za sunčanje bi u potpunosti blokirala UV zrake koji izazivaju opekotine i štetne slobodne radikale. Bila bi delotvorna nekoliko sati, i ne bi stvarala štetne sastojke pod uticajem UV svetlosti. Mirisala bi prijatno. Ljudi bi je koristili u adekvatnoj količini i dovoljno često.

Trenutno ne postoji krema za sunčanje koja ispunjava sve ove kriterijume. Postoje “hemijske” kreme koje prodiru u kožu  i mogu da poremete hormone, i „mineralne“ kreme za sunčanje (koje sadrže cink i titanijum), koje sadrže mikro ili nano čestice ovih minerala. Mineralne kreme za sunčanje trenutno se uglavnom smatraju najbezbednijim . One su stabilne na suncu i ne prodiru u kožu.