Istraživanja su pokazala da ukoliko ispijete dve limenke piva, to znači da ste uneli 300-400 kalorija, otprilike isti iznos koji sadrži tipičan dupli hamburger ili dve kriške pice.

Alkohol sadrži oko 7 kalorija po gramu, tako da unos veće količine više alkohola podrazumeva unos više kalorija.

Alkohol ima skoro kalorija kao masti, koje imaju 9 kalorija po gramu, i skoro duplo više kalorijskog sadržaja ugljenih hidrata i proteina(4 kalorija po gramu).

 

 

Studija iz 2010-te godine  preporučuje redukciju unosa alkohola ukoliko želite da smanjite težinu.

Broj kalorija u pivu je baziran na sadržaju alkohola u njemu, a tekstura i boja piva tu ne igraju nikakvu ulogu.

Boju piva određuje boja slada.

Smernice pravilne ishrane govore da je za muškarce doza alkohola tokom dana koja je preporučljiva- dva pića na dan.

Kod žena, ta količina je svedena na samo jedno alkoholno piće dnevno.

Ukoliko se alkoholnom piću doda đus ili koka-kola, nivo kalorija značajno raste jer je opšte poznato da takvi sokovi sadrže visoke vrednosti prostih šećera.

Da li je „pivski stomak“ mit?

Pivski stomak se javlja kao posledica prekomernog unosa kalorija i nedovoljne fizičke aktivnosti. Te kalorije ne unose se uvek pivom. Unos bilo koje vrste kalorija dovodi do pojave „pivskog stomaka“.

Međutim, konzumacija piva značajno doprinosi debljanju, na šta utiče i povećana potreba  za hranom u toku ispijanja piva, kao i nakon njega.

Kada se grickalice unose u toku ispijanja piva, izgubi se pojam o količini koja je uneta, i ta količina je najčešće  veća od one koja bi se eventualno unela da se ne konzumira u kombinaciji sa pivom.

Ipak, pivo ima i dobre osobine.

Ukoliko se konzumira po dnevnim preporučenim dozama, ono se povezuje sa smanjenjem rizika od nastanka kamena u bubregu. Smatra se da je za ovaj efekat piva zaslužan visok postotak vode u pivu i tako sa diuretičkim efektom koji pivo poseduje. Ono sadrži vitamin B, koji utiče na kvalitet kože, kose, noktiju, ali i povećava apetit. Kada se pivo unosi u većim količinama ove beneficije se gube.

Zato ne treba zaboraviti na pravilo umerenosti i tako iskoristiti pozitivne nutritijentne efekte koje pivo poseduje.