Brazilsko ispravljanje kose

Mnoge kovrdžave devojke su raširenih ruku dočekale brazilsko ispravljanje kose. Ovaj tretman podrazumeva upotrebu rastvora koji ispravlja i najkovrdžaviju i najdivljiju kosu, a efekat traje mesecima.
Problem: Rastvor koji se koristi za ispravljanje kose sadrži visok nivo formaldehida, skoro 12 odsto prema rezultatima laboratorijskih istraživanja i proizvodi štetne gasove. Formaldehid je kancerogena supstanca. Ponovljeni tretmani izazivaju ozbiljne iritacije kože glave, pa čak i gubitak kose.
Alternativa: Nemojte koristiti šampone za masnu kožu. Šamponi koji isušuju kosu uklanjaju prirodna ulja koja u stvari štite kosu. Posledice su lomljiva kosa, kovrdže i antenice. Koristite prirodne šampone i nemojte prati kosu suviše često.

Preparati za potamnjivanje kože u vidu spreja

Problem: sastojak koji potamnjuje kožu, dihydroxyacetone (DHA), štetan je kada se udiše. Osim toga, sprejevi sadrže sintetičke boje i mirise, koji škode organizmu ako se udišu ili ih koža upija.
Alternativa: Koristite losion za sunčanje (a ne sprej) sa organskim sastojcima i bez boja i sintetičkih mirisa.

Manikiri sa gelom

Brzo se suše, ne ljušte se i odaju visok sjaj. Prirodnije izgledaju nego akrilski (plastični) nokti i dopuštaju noktima da rastu ispod.
Problem: gel manikiri se reklamiraju kao bezbedniji od akrilskih, ali ne postoje ni istraživanja ni dokazi koji bi potvrdili ovu tvrdnju. A tu su i UV lampe. Gelovi zahtevaju UV svetlo kako bi se postavili, što znači oko deset minuta pod lampama svaki put imate kad radite nadogradnju noktiju gelom-ili približno svake dve nedelje kod ljudi koji redovno nadograđuju nokte na ovaj način. Veštačko UV svetlo doprinosi riziku od raka kože.
Alternativa: Ako ste veliki ljubitelj nadogradnje noktiju gelom, koristite kremu za sunčanje na bazi cinka ili titanijuma pre nego što se izložite UV zracima. I sačuvajte gel za specijalne prilike.
Još bezbednija opcija je brušenje noktiju. Ova tehnika koristi alatku koja izgleda kao turpija za nokte kojom se postiže sjaj nokta. Plus, brušenje podstiče cirkulaciju u noktu pa nokat postaje jači.
Autor: Aleksandra Spant