Anemija usled nedostatka gvožđa(hipohromna anemija)

Umor može biti uzrokovan anemijom usled nedostatka gvožđa, koja nastaje kada  u organizmu ne postoji dovoljan broj crvenih krvnih zrnaca, koji prenose kiseonik u sve delove tela.

Takođe, umor može nastati kao posledica niskih vrednosti gvožđa u krvi, ali ne toliko niskih da bi se okarakterisale anemijom . Obratite se svom lekaru i uradite analizu krvi kako biste bili sigurni da nije došlo do anemije.

Nedostatak vitamina i nutritijenata u organizmu

Umor može biti uzrokovan raznim dijetama, kada se u organizam ne unose nutritijenti i vitamini koji su neophodni za njegovo pravilno funkcionisanje.

Međutim, ukoliko se u organizam ipak unosi voće, povrće, žitarice celog zrna i nemasni izvori proteini, umor može biti uzrokovan nedostatkom kalijuma.

Sve vrste mesa i mnoge vrste voća, povrća, mlečni proizvodi, orašasti plodovi i soja sadrže kalijum, a neki lekovi, kao što su diuretici, laksativi i steroidi, crpe kalijum iz organizma.

Problemi sa spavanjem

Problemi sa spavanjem, naročito nesanica i apneja, mogu imati veliku ulogu u smanjenju životne energije tokom dana.

Određeni stilovi života mogu biti uzrok hroničnog umora. Ostajanje do kasno uz noć uz laptop može dovesti do raskoraka sa biološkim satom osobe, što će se odraziti na to kako će se ona osećati nakon buđenja.

Depresija

Klinička depresija može dovesti do iscrpljenosti, a često uzrokuje i insomniju, koja vodi umoru.

Prekomeran stres, tuga, zloutreba alkohola i droge, dosada i druge životne okolnosti takođe uzrokuju umor.

Pronalaženje načina oslobađanja od stresa, kao što je joga ili vežbanje može znatno povećati energetski nivo organizma. U težim slučajevima depresije poseta lekaru je obavezna.

Problem sa tiroidnom žlezdom

Umor je često posledica problema sa štitnom žlezdom. Tiroidna žlezda produkuje hormone T3 i T4, kako bi kontrolisala brzinu metabolizma, a kada se ovi hormoni ne proizvode u dovoljnoj količini, dolazi do umora.

Ovaj problem se naročito odnosi na sredovečne i starije žene.

Srčani problemi

Iscrpljenost i umor mogu biti upozoravajući znaci srčanog udara, kada srce nije u stanju da pumpa dovoljno krvi u sva tkiva organizma, pa  umesto toga, odvraća krv iz manje vitalnih organa, kao što su mišići ekstremiteta.

Ljudi sa ovom vrstom umora imaju problem sa obavljanjem svakodnevnih zadataka, kao što su penjanje uz stepenice, kupovina ili čak hodanje.

Ukoliko ste zabrinuti zbog manjka energije tokom dana i konstantne iscrpljenosti, ispitajte moguće uzroke umora i obavite potrebna ispitivanja. To će znatno doprineti unapređenju kvaliteta vašeg života.