moždani udar

Ako imate ove simptome i znake upozorenja konsultujte lekara:

Iznenadna slabost ili ukočenost mišića lica, ruku ili nogu, na jednoj strani tela.

Nagli gubitak vida, snage, koordinacije, osećaja, govora i sposobnosti da razumete govor. Ovi simptomi mogu da se vremenom pogoršaju.

Iznenadno zamućenje vida, naročito na jednom oku.

Iznenadni gubitak ravnoteže, često uz povraćanje, mučninu, povišenu temperaturu, štucanje ili teškoće sa gutanjem.

Iznenadna jaka glavobolja i ubrzo nakon toga gubitak svesti – to je uzrokovano moždanim udarom usled krvarenja.

Kratak gubitak svesti

Neobjašnjiva vrtoglavica ili iznenadni padovi.

 

Ateroskleroza uzrokuje polovinu svih moždanih udara

Moždani udar je jedan od najstrašnijih aspekata starenja. Moždani udari mogu da se jave iznenada, uzrokujući da izgubite osećaj u ruci ili sposobnost da govorite. Moždani udar može biti fatalan ili uzrokovati trajni invaliditet. Oko polovine svih moždanih udara su uzrokovani aterosklerozom – isti proces sužavanja i otvrdnjavanja arterija koji izaziva srčani udar. Ateroskleroza napreduje tiho, bez simptoma, stavljajući naše mozgove i našu nezavisnost u opasnost.

 

Pozovite hitnu pomoć ukoliko:

Vi ili neko u vađoj blizini pokazuje neki od znakova moždanog udara. Ne odlažite odlazak kod lekara, jer je pravovremeno lečenje od kritičnog značaja za opstanak i oporavak.

Ako simptomi prolaze brzo, to može ukazivati na prolazni ishemijski udar (TIA ), kratku blokadu protoka krvi u mozgu koji je često preteča moždanog udara. Nemojte ignorisati ovaj znak upozorenja.

Morate odmah otići u bolnicu. Neki tretmani moraju početi u prvih nekoliko sati od simptoma, rano lečenje može često sprečiti fatalni moždani udar ili udar koji dovodi do invaliditeta.