Iako je opadanje kose najčešće povezano sa muškarcima, žene takođe pate od ovog problema – a nažalost gubitak kose kod žena danas je mnogo manje prihvatljiv u društvu.

Gubitak od 50 do 150 dlaka dnevno se smatra normalnim, ali kada počnete gubiti više od toga – to postaje problematično, a da ne pominjemo vidljivo primetno.

Hajde da pričamo o stvarnim uzrocima gubitka kose i šta možete da počnete danas da biste prirodno zaustavili i nadamo se preokrenuli opadanje kose.

Uzroci za opadanje kose

Postoje četiri glavna uzroka gubitka kose:

– Naslednost (porodična istorija)

– Hormonalne promene

– Medicinska stanja

– Lekovi.

Medicinski termin za gubitak kose je alopecija ili opadanje kose na pečate, a postoje dva glavna tipa. Prvo, alopecija areata je dijagnoza kada imunološki sistem vašeg tela napada folikule kose, uzrokujući da vaša kosa opadne. Androgenetska alopecija je nasleđeno stanje kose u kojoj se proređuje kosa i na kraju opada. To je genetski gubitak kose poznat kao muški ili ženski tip ćelavosti.

Kada je u pitanju kosa, hormoni igraju značajnu ulogu. Hormonske promene i neravnoteže koje utiču na rast kose mogu biti posledica trudnoće, porođaja, menopauze kao i problema sa štitnjačom. Dobra vest je da je gubitak kose povezan sa hormonima obično privremen, a normalan rast kose će se vratiti kada se vrati hormonska ravnoteža.

Hormoni o kojima govorimo kada je u pitanju gubitak kose su grupa hormona koji se nazivaju androgeni. Tri vrste androgenih hormona su testosteron, androstendion i dihidrotestosteron, poznatiji kao DHT. Zapravo, i muško i žensko telo sadrži sva tri hormona u nekoj količini, a njihova neravnoteža može doprineti opadanju kose kod oba pola.

 

Muški i ženski tip opadanja kose

Uzrok gubitka kose kod muškaraca je osetljivost folikula na DHT (5α-dihidrotestosteron). DHT je muški androgeni hormon koji uzrokuje smanjenje folikula, što rezultira kraćim životnim vekom i smanjenjem proizvodnje kose. Normalno nakon ispadanja dlake iz tog istog folikula počinje da raste druga kosa, ali ako je DHT visok, rast kose se smanjuje. Muški tip ćelavosti (androgenetska alopecija kod muškaraca) prati obrazac povlačenja kose koji napreduje do oblika „M“ i zatim nastavlja do poznatog „U“ oblika.

Ženski tip ćelavosti (androgenetska alopecija kod žena) karakteriše se proređivanjem kose na vrhu ili u centru glave. Ženski gubitak kose je uglavnom posledica visokog nivoa stresa, neravnoteže hormona, stanja štitne žlezde ili izlaganja toksičnosti. Žene zapravo najverovatnije pate od opadanja kose zbog hormona. Imajući sindrom policističnih jajnika je drugi hormonski povezani zdravstveni problem koji može doprineti gubitku kose iz vlasišta, ali i pojavi neželjenog rasta dlaka u nepoželjnim mestima.

Prirodni tretman protiv opadanja kose

Dobra vest je da se promenama načina života, uz smanjenje stresa, poboljšanje ishrane i upotrebu drugih prirodnih lekova za opadanje kose, može brzo poboljšati rast kose.

Šta treba jesti protiv opadanja kose?

Cela hrana, ishrana bogata hranljivim sastojcima je ključna za održavanje zdravog rasta kose. Postoji mnogo izbora hrane koji mogu pomoći da se izboriš protiv gubitka kose:

– Organska hrana – izaberite ove namirnice jer su bez hemikalija. Hemikalije mogu delovati kao endokrini disruptori koji ometaju rast kose.

– Semenke bundeve – semenke bundeve su jedna od najboljih namirnica sa visokim sadržajem cinka, koja je neophodna za dobro zdravlje kose. Istraživanja su takođe pokazala da je nedostatak cinka povezan sa hipotiroidizmom i gubitkom kose.

– Divlje ulovljene ribe  – divlje ulovljene ribe kao što je losos su bogate omega-3 masnoćama, koje smanjuju zapaljenje dok podržavaju rast kose i povećanu gustinu kose.

– Zeleni čaj – zeleni čaj pomaže u promovisanju detoksikacije i sadrži antioksidanse koji promovišu rast kose. Takođe može zaustaviti konverziju testosterona u DHT.

– Proklijala semena  – čia, lan i seme konoplje su bogati vlaknima i zdravim mastima koje mogu pomoći u rastu kose.

– Supa od kostiju  – sadrži visok nivo proteina, kolagena i aminokiselina, to je savršena hrana za podsticanje zdravog rasta kose.

– Kofein  – kofein je pokazao da podstiče rast kose. Prema istraživanjima, kofein stimuliše rast kose i pomaže da brže raste, ublažavajući efekte DHT-a, supstance koja dokazano usporava rast kose.

Opadanje kose: hrana koju treba izbegavati

– Trans masne kiseline  – pokazalo se da nezdrave masti kao trans masne kiseline povećavaju zapaljenje i proizvodnju DHT-a, što može uzrokovati opadanje kose, uključujući i opadanje kose na pečate. Držite se dalje od hidrogenizovanih ulja kao što su kukuruzno ulje i sojino ulje, koji su napunjeni trans mastima.

– Šećer – Šećer igra ulogu u neravnoteži hormona, doprinosi otpornosti na insulin, povećava DHT i uzrokuje upalu, a sve to može dovesti do opadanja kose.

– Prerađena hrana – hrana koja se visoko obrađuje često je puna nezdravih masti, šećera i natrijuma, tako da je veoma kontraproduktivna za zdrav rast kose.

– Alkohol – alkohol može povećati zapaljenje i izazvati toksičnost jetre, što dovodi do opadanja kose. Teško konzumiranje alkohola i pušenje su povezani sa povećanim rizikom od gubitka kose.

– Kofein – rekli smo da je kofein zapravo dobar za rast kose, ali u malim količinama. Organska  kafa i čaj mogu biti korisni za zdravlje kose, ali ne želite preterati jer previše kofeina može izazvati dehidraciju, hormonsku neravnotežu pa čak i proizvodnju DHT-a.

Suplementi kao tretman protiv opadanja kose

– Proteinski prah iz supe od kostiju (1 do 4 porcije dnevno u zavisnosti od telesne težine i individualnih potreba). Bogat proteinima, kolagenom, želatinom, glukozaminom, hondroitinom i ključnim mineralima koji često nedostaju u prosečnoj ishrani. Ovi vitalni nutrijenti podržavaju i promovišu zdrav rast kose, kao i širok spektar dodatnih zdravstvenih koristi.

– Saw palmetto (320 mg dnevno):  Prirodni DHT blokator koji može značajno poboljšati rast kose.

– Pigeum (100 mg 2 x dnevno): blokira DHT vezujuća mesta i poboljšava zdravlje prostate, št outiče na sprečavanje opadanja kose.

– Ulje semena bundeve (8 g dnevno ili 1 kašika dnevno):  inhibira formiranje DHT-a u celom telu i sadrži masne kiseline koje podržavaju gustu kosu.

– Riblje ulje (1.000 mg dnevno): riblje ulje pomaže da se smanji upala i poboljšava rast kose.

– Sok od aloe vere (1/2 šolje 2 x dnevno i šampon):  sok od aloe vere može prirodno da zgusne kosu.

– Ashvagandha (500 mg dnevno): adaptogense biljke kao što je ashvagandha pomažu vašem telu da se prilagodi i nosi sa stresom, balansira hormone i smanjuje nivo kortizola (poznat i kao hormon starenja), što sve pomaže da se podstakne zdrav rast kose.

– Rodiola (500 mg dnevno): još jedna sjajna adaptogena biljka koja odbija stres i podstiče rast kose.

– Kompleks B vitamina (1 tableta dnevno): vitamini B pomažu u upravljanju zdravim stresom. Biotin ili B7 prirodno podebljavaju kosu, a vitamin B5 (pantotenska kiselina) podržava vaše nadbubrežne žlezde.

– Cink (8 mg dnevno za žene/11 mg dnevno za muškarce):  jedan od znakova nedostatka cinka je opadanje kose. Cink takođe pojačava vaš imunološki sistem i pomaže u popravljanju creva.

Esencijalna ulja i druga ulja za stimulaciju rasta kose

– Ruzmarin je jedno od najboljih eteričnih ulja kada je u pitanju povećanje debljine i rasta kose. Istraživanje objavljeno 2015. godine čak pokazuje da ulje ruzmarina izgleda kao da radi kao i minoksidil, konvencionalni topikalni tretman protiv opadanja kose.

– Etarsko ulje spikenard je poznato po tome što pospešuje rast kose i usporava pojavu sedih vlasi.

– Lavanda, majčina dušica, kedrovina, žalfija i pepermint su druge odlične opcije koje mogu pomoći u povećanju cirkulacije vlasišta. Jedna preporuka da se stimuliše rast kose je kombinovanje 3-4 kapi peperminta, ruzmarina i žalfije sa jednom kašikom maslinovog ulja (preporučujemo i kokosovo ulje ili ulje jojobe). Zatim lagano masirajte smešu u oblast gde se javlja opadanje kose, jednom do dva puta dnevno.

Smanjite emocionalni stres

Emocionalni stres takođe može biti glavni uzročnik u gubitku kose. Imajte dovoljno sna, rasporedite vreme odmora i zabave u vašoj nedelji. Takođe je odlična ideja da u svoj život uključite terapeutsku masažu koliko god možete, zajedno sa drugim prirodnim sredstvima za ublažavanje stresa. Masaže ne samo da pomaže u smanjenju ukupnog nivoa stresa, već pomaže u povećanju ukupne cirkulacije, uključujući protok krvi u vašoj koži glave. Bolji dotok krvi u vlasište pomaže u rastu kose.