Visokokvalitetni prenatalni vitamini mogu biti koristan dodatak ukupnoj zdravoj ishrani u trudnoći. Pre i tokom trudnoće, pokazalo se da folati predstavljaju najvažniji dodatak, ali svi vitamini i minerali su važni za zdravlje trudnice i neno dete u razvoju, od kojih se većina može dobiti od izbora zdrave hrane svakodnevno. Međutim, neki nutrijenti poput folata, gvožđa, kalcijuma i vitamina D su posebno važni za razvoj fetusa, ali ih je teže dobiti na potrebnim nivoima samo od ishrane. Tada prenatalni vitamini u formi suplementa mogu biti od pomoći u popunjavanju uobičajenih praznina u ishrani.

Generalno, većina zdravstvenih ustanova preporučuje prenatalne vitamine tokom trudnoće. Pametna je ideja da se proveri nivo hranjivih sastojaka da se vidi tačno gde postoje nedostaci, ako ih ima. Jednom kada dobijete ovo znanje preko analize krvi, možete doneti više odluka koje promovišu zdravlje kada je u pitanju vaša ishrana i prenatalna suplementacija. Preterano uzimanje suplemenata ili prekomeran unos hranljivih materija nije dobar za trudnicu i može zapravo imati negativne zdravstvene posledice na njenu bebu.

Koji su vitamini za trudnice najbolji?

Zahtevi za energijom trudnice povećavaju se za oko 300 kalorija dnevno tokom trudnoće, dok se zahtevi za proteinima povećavaju na 75 grama dnevno. Pored toga, povećavaju se i potreba za određenim hranljivim sastojcima. Prenatalni vitamini obično sadrže pun spektar vitamina i minerala, ali oni koje definitivno želite da unosite dovoljno tokom trudnoće uključuju sledeće:

Folati (vitamin B9 ili folna kiselina) : 600 mikrograma-800 mikrograma dnevno  pre začeća i tokom trudnoće. Folat je vitamin B koji pomaže u sprečavanju defekata neuronske cevi, kao i ozbiljnih abnormalnosti mozga i kičmene moždine. Folat je poželjniji u odnosu na folnu kiselinu, koja je sintetička forma folata koja se obično nalazi u mnogim obogaćenim namirnicama i suplementima. Uobičajeno se preporučuje da se počne sa suplementacijom folatima tri meseca pre začeća. Folati takođe mogu pomoći u sprečavanju anemije.

Gvožđe:  27 miligrama dnevno. Gvožđe je od suštinskog značaja za dostavljanje kiseonika bebi i sprečava anemiju kod trudnice. Gvožđe takođe može pomoći u sprečavanju prevremenog porođaja.

Kalcijum: 1.000 miligrama dnevno. Kalcijum pomaže u izgradnji kostiju vašeg deteta i sprečava gubitak kostiju kod majke. Kalcijum takođe pomaže vašem cirkulatornom, mišićnom i nervnom sistemu da rade normalno – pa ne treba da čudi što je nedostatak kalcijuma opasan za trudnice i nerođenu decu.

Vitamin D: 600 međunarodnih jedinica dnevno. Vitamin D takođe pomaže u izgradnji zuba i kostiju bebe. Nivoi ovog vitamina takođe utiču na krvni pritisak, imunitet, raspoloženje i moždanu funkciju trudnice, pa zato sigurno želite da sprečite nedostatak vitamina D.

Uopšteno govoreći, možete se opredeliti za prenatalni vitamin koji sadrži sve ove ključne hranljive materije, kao i mnoge druge. Prenatalni vitamini sada dolaze u različitim oblicima, uključujući tablete, kapsule ili u prahu.

Koji god da izaberete, najbolji vitamini prenatalnih supstanci su oni koji su zasnovani na hrani, bez glutena i ne-GMO. Kada uzmete dodatak koji potiče iz cele hrane, vaše telo lakše vari i koristi hranjive supstance u tom dodatku.

Takođe možete naći prenatalne vitamine sa DHA, omega-3 masnom kiselinom, koja je takođe važna za trudnice.Većina eksperata preporučuje konzumiranje 200 do 300 miligrama omega-3 masne kiseline poznate kao DHA dnevno. Jedenje masne ribe najmanje dva puta nedeljno je još jedan način da zadovoljite potrebe za omega-3 masnim kiselinama bez suplemenata.

Izvori ključnih prenatalnih vitamina iz hrane

Hrana bogata folatima:  Zeleno lisnato povrće, špargle, citrusi, sušeni pasulj i grašak su odlični izvori prirodnih folata.

Hrana bogata gvožđem: Posno crveno meso, iznutrice, riba, pasulj, tamno-zeleno lisnato povrće, artičoke i suve šljive su izvrsni izvori gvožđa. Dijetalno gvožđe se lakše apsorbuje ako se hrana bogata gvožđem pojede sa hranom bogatom vitaminom C, kao što je citrusno voće i paradajz.

Hrana bogata kalcijumom: jogurt, kefir, kozji sir, sardine, beli pasulj, seme susama, bamija i zeleno lisnato povrće su veliki izvori kalcijuma.

Hrana bogata vitaminom D: Neki dobri izbori su skuša, losos, bela riba, sardine, portobello pečurke (izložene UV svetlosti) i jaja.

Prenatalni vitamini – neželjeni efekti i mere opreza

Prenatalni vitamini mogu izazvati mučninu ili pogoršati jutarnju mučninu. Ako se to desi, trebalo bi da pokušate da uzmete svoje vitamine tokom jela. Ako ni to ne pomogne, obratite se svom lekaru o drugim opcijama.

Ako zaboravite da uzmete dnevnu dozu u uobičajeno vreme, uzmite dozu čim se setite. Međutim, ako je blizu vreme za vašu sledeću dozu, onda samo sačekajte do tada i uzmite redovnu dozu. Ne treba uzimati dodatne prenatalne vitamine da biste nadoknadili propuštenu dozu!

Postoji mnogo lekova koji mogu da interaguju sa prenatalnim multivitaminima. Obavezno obavestite svog doktora o bilo kojim drugim lekovima, kao i prirodnim suplementima koje trenutno uzimate.

Manje ozbiljni neželjeni efekti prenatalnih vitamina uključuju: tamnu stolicu ili konstipaciju (kao rezultat sadržaja gvožđa) ili blagu mučninu. Većina žena ima konstipaciju od gvožđa, ali možete se boriti sa tim tako što ćete piti puno vode i jesti puno vlakana. Kruške i smokve takođe mogu pružiti prirodno olakšanje kod zatvora.

Razgovarajte sa svojim lekarom ako doživite bilo koji od ovih neželjenih simptoma i definitivno odmah obavestite svog doktora ako primetite neke dodatne ili ozbiljnije neželjene efekte.

Uvek se fokusirajte na poboljšanje vaše ishrane kroz pravu hranu što je više moguće i posmatrajte prenatalne suplemente kao sekundarno osiguranje kako biste optimizovali svoje zdravlje i zdravlje vašeg deteta.