Kao što vam je sigurno već poznato, veoma je važno održavati normalan nivo holesterola u krvi, jer je izuzetno visok holesterol znak da nešto nije u redu. Ovo najčešće znači da bi moglo doći do zdravstvenih komplikacija u budućnosti,  pre svega do bolesti srca.

Ovi rizici se povećavaju kada imate i visoke trigliceride ; zajedno, ovo se naziva hiperlipidemija. Zato je važno da znate kako možete da smanjite holesterol prirodnim putem, u čemu prednjači holesterol ishrana, pre svega.

Šta je holesterol?

Holesterol je masnoća, voštana supstanca koja se nalazi u svim ćelijama tela kao i nekim namirnicama. To je prekursorska supstanca potrebna za stvaranje vitamina D, nekih hormona i žučnih soli koje razgrađuju ugljene hidrate, masti i proteine. Vašem mozgu je takođe potreban holesterol, jer pomaže u stvaranju neurotransmitera kao što su serotonin i dopamin.

Hrana sa visokim holesterolom uključuje niz od veoma zdravih do neverovatno nezdravih izbora, od jaja i tamne čokolade do čipsa i kolača. Pet proizvoda koji se konzumiraju i koji su najviši u holesterolu u hrani uključuju jaja, piletinu, govedinu, brzu hranu i sir.

Neko vreme je bilo prisutno verovanje da su jaja loša za vaše srce jer sadrže toliko holesterola (24,6% jaja su holesterol) i povećala bi vaš serumski holesterol (količina ove supstance u krvi). Međutim, čini se da holesterol u ishrani nije toliko štetan za vaše zdravlje kao što se činilo na prvi pogled. Jedenje jaja dugoročno, na primer, zapravo ne povećava vaše markere srčanih bolesti, uključujući serumski holesterol.

Vaš nivo holesterola u serumu je važan, jer se visoki nivoi holesterola stvaraju u vašim arterijama, formirajući plak koji dovodi do  arterioskleroze, oblika srčane bolesti.

Međutim, već smo istakli da je holesterol važan faktor u mnogim vitalnim telesnim funkcijama. Zašto je visok holesterol nešto što izaziva toliko zabrinutosti?

HDL holesterol protiv LDL holesterola

Na osnovnom nivou, vaše telo ima dva tipa holesterola koji cirkulišu: LDL i HDL holesterol. Mnogi ljudi smatraju LDL „lošim“ holesterolom, ali to nije baš pravilan naziv – sve je to holesterol, a ovi proteini „transportuju“ masnoće u ćelije i iz njih. Samo su različite veličine.

Šta je HDL holesterol? HDL znači „lipoprotein visoke gustine“, što znači da su HDL čestice veće od LDL čestica. Vaš HDL holesterol prenosi čestice holesterola iz telesnog tkiva u jetru, gde se može ponovo upotrebiti ili ukloniti. LDL je holesterol „lipoproteina niske gustine“ i treba ga držati u specifičnom odnosu prema HDL česticama da bi se održao nizak rizik od srčanih oboljenja.

Postoji i treća vrsta holesterola koji se ne testira na normalnim testovima holesterola, već se procenjuje na osnovu nivoa triglicerida: VLDL holesterol, ili lipoproteinski holesterol vrlo niske gustine. VLDL sadrži 70% triglicerida po zapremini, u odnosu na LDL ili HDL koji sadrže mnogo manje. VLDL holesterol je ono što prenosi većinu triglicerida kroz krvotok, a visoki nivoi ove dve čestice uzrokuju nastanak plaka u arterijama.

Simptomi i uzrok visokog holesterola

Dakle, šta je visok holesterol u krvi? Da li možete da osetite da se to dešava?

Ne postoje poznati simptomi visokog holesterola. Pojam visokog holesterola smatra se problematičnim ne zbog bilo kakvog spoljašnjeg simptoma, već zbog nekih istraživanja koja ukazuju na to da može povećati rizik od srčanih oboljenja ako ostane visok tokom nekoliko godina.

Za većinu ljudi, održavanje normalnog nivoa holesterola je pitanje ishrane i načina života.

Šta uzrokuje visok holesterol? Verovatno, ovo se dešava ako jedete hranu bogatu omega-6 mastima, a siromašnu omega-3 mastima, prerađenu hranu, mnogo rafinisanih žitarica i višak šećera. Pušenje, gojaznost i sedentarni način života takođe doprinose visokom holesterolu. Takođe je moguće i da se javi povišen holesterol od stresa.

Šta su normalni nivoi holesterola?

Kada je u pitanju holesterol granica, ukupan broj holesterola od 330 ili iznad izgleda verovatno previsok – iako to još uvek zavisi od odnosa. Normalni opseg LDL holesterola, iako vrlo numerički definisan u konvencionalnoj medicini, zapravo je potpuno zavisan od drugih faktora.

Evo dva odnosa holesterola za koje se smatra da su važniji od normalnih nivoa holesterola prema konvencionalnim testovima:

HDL i LDL holesterol: trebalo bi da imate odnos koji iznosi 1 HDL čestica prema svakoj 2.5 LDL čestici (1:2.5). Odnos 1:6 ili više znači da je vaš holesterol prilično neuobičajen, dok je odnos 1:10 ili viši ono što smatram opasno nezdravim.

Pomnožite HDL broj sa 2.5. Ako je rezultat isti ili veći od vašeg LDL holesterola, onda je vaš odnos u dobrom opsegu.

Trigliceridi i HDL holesterol: kada podelite trigliceride na ukupan HDL holesterol, to može pomoći u otkrivanju povećanog rizika od srčanih oboljenja. To može biti zbog činjenice da se brojevi triglicerida odnose direktno na količinu VLDL holesterola koju trenutno imate.

Ako je taj broj veći od 2%, vreme je da radite na povratku na normalan nivo holesterola i normalan nivo triglicerida jer patite od hiperlipidemije. Šta je hiperlipidemija ? To znači da su i trigliceridi i holesterol previsoki.

Evo šta konvencionalna medicina smatra normalnim nivoima holesterola:

Ukupni holesterol

Ispod 200 mg/dl  –  poželjno

200–239 mg/dL  –  visoka granica

240 mg/dl i više  –  visoko

LDL holesterol granica

Ispod 70 mg/dl  –  idealno za ljude sa veoma visokim rizikom od srčanih oboljenja

Ispod 100 mg/dl – Idealno za ljude sa rizikom od srčanih oboljenja

100–129 mg/dL  –  blizu ideala

130–159 mg/dL – visoka granica

160–189 mg/dL  –  visoko

190 mg/dL i više  –  veoma visoko

HDL holesterol granica

Ispod 40 mg/dl (muškarci); ispod 50 mg/dL (žene)  –  loše

50–59 mg/dL  –  bolje

60 mg/dL i više  –  najbolje

Trigliceridi

Ispod 150 mg/dl –  poželjno

150–199 mg/dL –  visoka granica

200–499 mg/dL –  visoko

500 mg/dL i više –  vrlo visoko

Obratite pažnju: nivoi LDL-a u normalnom rasponu (posebno za ljude sa visokim rizikom) je gotovo nemoguće postići bez upotrebe lekova za snižavanje holesterola. Nivoi HDL-a u normalnom rasponu nemaju nikakvog smisla, jer je jedino bitno koji je odnos upoređen sa trigliceridima i LDL-om što se tiče rizika od bolesti srca.

Mnogi lekari će početi da sugerišu da koristite statine (lekovi za snižavanje holesterola) kada ukupni holesterol dostigne oko 108 mg/dl ili više (nivo holesterola 6 u slučaju da su merenja u mmol/L, a ne u mg/dL).

Kvantna analiza – kvantni pregled popust

Rezervišite svoj termin za kvantnu analizu funkcionalnog statusa celog organizma po promotivnoj ceni od samo 5 790 din u Centru dobrih navika i unapredite svoje zdravlje kroz individualne, precizne i praktične savete prilagođene trenutnim potrebama vašeg organizma.
Zakazivanje je obavezno, od ponedeljka do petka od 09h do 19h i subotom od 09h do 12h, na broj telefona 0604026192 ili putem email-a centardobrihnavika@gmail.com.