Alkohol na dijeti

Verovatno ste već čuli da treba da izbegavate alkohol ako želite da smršate jer alkohol sadrži puno kalorija, gotovo isto koliko i masti. Alkohol sadrži prazne kalorije. Postoje dobre osobine alkohola pod pretpostavkom da se konzumira u umerenim količinama i da niste zavisni od njega. Neke vrste alkoholnih pića mogu biti deo plana mršavljenja ili zdrave ishrane.

Osnovno pravilo je da se alkohol mora unositi u umerenim količinama.

Jetra može da lepo podnese 2 čaše piva ili vina, i jedno mešano piće dnevno. I ne možete da se čuvate preko nedelje, da biste popili 10 pića za vikend.

Ako je dnevno dozvoljeno 3-4 porcije masti (koliko iznosi jedna porcija možete videti u članku: https://planetazdravlja.com/dijeta-zamene-za-dijabeticare/), jedna porcija masti može se zameniti jednim svetlim pivom, čašom vina, ili čašicom žestine. Ali nemojte zamenjivati sve porcije masti porcijama alkohola, jer tako škodite jetri.

Alkohol ima mnogo svojstava koje imaju moć da vas oslobode od stresa. Pošto je alkohol depresant, povećaće vašu sposobnost da se opustite. Konzumiranje alkohola u umerenim količinama, manje od dva pića na dan, dokazano smanjuje stres, tako da ćete živeti duže od ljudi koji ne piju alkohol uopšte. Ali zapamtite: dva pića ili jedno.

Svetlo pivo na dijeti

Svetlo pivo je očigledan izbor kada ste na dijeti. Prosečno pivo sadrži manje od 100 kalorija, a lajt varijante sadrže još manje. Ako možete da zadržite svoju potrošnju piva na dva ili manje na dan, svetlo pivo je dobar izbor.

Crno pivo

Iako je crno pivo kaloričnije od svetlog, ono je dobar izbor jer je lakše zadržati se na samo jednom pivu, za razliku od svetlog piva.

Vino

Vino u umerenim količinama smanuje rizik od srčanih bolesti. Isti efekat imaju i druge vrste alkoholnih pića, pod uslovom da se konzumiraju umereno. Vino je slično svetlom pivu: čaša ima manje od 100 kalorija, i možete zameniti jednu porciju masti čašom vina.

Žestina, na primer rum ili votka sa dijetalnim gaziranim pićem

Jedno ovakvo mešano piće ima oko 80 kalorija. Zapamtite da čak iako ova pića imaju manje kalorija, jetri to ništa ne znači. Za nju je bitna količina alkohola. Zato se preporučuju maksimalno dva pića.

Alkohol može biti deo plana mršavljenja ili programa zdrave ishrane. Ključ je umerenost i konzumiranje alkohola koji ima manje kalorija.

Koliko alkoholna pića imaju kalorija?

Evo liste alkoholnih pića i njihove kalorijske vrednosti:

1 krigla piva – 170 kcal

1 limenka piva – 150 kcal

1 čaša (125 ml) crnog vina – 90 kcal

1 čaša (125ml) slatkog belog vina – 118 kcal

1 čaša (125ml) šampanjca (12.5%) – 95 kcal

1 čaša martinija – 200 kcal

1 čaša (25 ml) konjaka – 55 kcal

1 čaša (25 ml) viskija – 55 kcal

1 čaša (25 ml) votke – 55 kcal

1 čaša koktela od votke i dijetalnog soka (25ml votke) – 56 kcal

1 čaša alkoholnog koktela (bloody Mary) – 120 kcal

1 čaša (25 ml) likera – 60 kcal

1 čaša (50ml) krem likera (Baileys) – 165 kcal

1 čaša (125ml) džin tonika – 85 kcal