Ultra visoke potpetice

Potpetice su sve više i više. Ultra visoke potpetice mogu dovesti do mnogih problema, od uganuća zgloba pa sve do hroničnog bola.

Problem: izbočina na kosti iza pete

Visoke potpetice su ozloglašene zbog izazivanja žulja na zadnjem delu pete. Kruti materijal pritiska koštani deformitet koji neke žene imaju. Pritisak dovodi do plikova, otoka, modrica, čak i bola u Ahilovoj tetivi. Led i jastučići za pete mogu da umanje bol … zajedno sa boljim cipelama. Koštani deformitet (koštana izbočina na peti) je stalna.

Problem: neprirodan položaj stopala

Ultra-visoke potpetice stavljaju noge u položaj koji opterećuje prednji deo stopala. U ovom kritičnom zglobu, duge metatarzalne kosti spajaju se sa sesamoidnim kostima, i kostima nožnih prstiju (falangama). Usled prevelikog pritiska može doći do zapaljenja ovih kostiju ili nerava koji ih okružuju.

Rešenje: niske potpetice

Prelazak na niže potpetice će vam pomoći da izbegnete probleme sa metatarzalgijom kostiju. Što je niža potpetice, prirodniji je položaj nogu. Preporučuju se potpetice koje nisu više od 5 cm – čak i one bi trebalo da se nose umereno često.

Problem: Istegnuća skočnog zgloba

Sve visoke potpetice povećavaju rizik od iščašenja skočnog zgloba. Najčešći problem je bočno uganuće, koja se dešava kada se stopalo izvrne na bočnu stranu. Tako se ligamenti istežu.  Ozbiljno uganuće može da pocepa ligamente. Kada se ugne zglob, mora da bude nepokretan i možda cje potrebna fizikalna terapija za isceljenje.  Rizik od razvoja osteoartritisa povećan je kod ljudi sa teškim iščašenjima ili prelomima skočnog zgloba.

Cipele sa tankom štiklom

Iako sve visoke potpetice mogu da izazovu probleme, izrazito uske štikle su posebno rizične. Težina pada na jednu tačku.Zato je lako ljuljati se u njima kao da hodate na štulama. Rezultat je veća verovatnoća da ćete uganucti skočni zglobi.

Rešenje: Široke štikle

Široke štikle imaju veću površinu, pa se težina tela ravnomernije raspoređuje.Zato su noge mnogo stabilnije u odnosu na cipele sa tankom štiklom. Iako i široke štikle stavljaju naglasak na prednji deo stopala, mogu da smanje opasnost od saplitanja jer su stabilnije.

Baletanke

Hodati u ovim cipelama je kao hodati po kartonu. One nimalo ne prate luk stopala, pa stopala ne mogu normalno da funkcionišu te dolazi do problema sa kolenima, kukovima i kičmom.  Cipele sa ravnom donjom površinom dovode do pojave bolova u petama usled petnog trna (plantarni fascitis).

Rešenje: ortotički ulošci

Ako volite baletanke, kupite anatomske uloške koje ćete u njih staviti kako bi sprečili bolove u stopalima.  Jastučići za pete obezbeđuju dodatno olakšanje za pete.

Japanke

Japanke često izazivaju žuljeve i druge povrede stopala. U njima su noge izložene pa lakše dolazi do posekotina i povrede, i infekcija.  Osim toga, većina japanki ne prate prirodni oblik stopala, te nisu dobre za stopala i čitavo telo.

Problem: plantarni fascitis (petni trn)

Tkivo pod imenom plantarna fascija pruža se duž donje strane stopala. Hodanje bos ili u oronulim cipelama bez dovoljne podrške luka stopala, može dovesti istezanja, cepanja ili zapaljenja plantarne fascije. Tada se javlja jak bol u peti, a odmaranje peta pruža samo privremeno olakšanje.

Bolje rešenje: japanke sa debelim đonom i anatomskim ulošcima


Platforme

Platforme su često previše krute.  Vaša stopala prirodno pokušavaju da se saviju, ali ne mogu jer su cipele  suviše krute. Ako je peta platforme mnogo viša od prstiju, cipela takođe vrši pritisak na kosti stopala.
Bolje: ravnije platforme

Iako ih ne preporučujemo, ravnije platforme manje opterećuju stopala nego platforme za većim padom. Potražite platformu koja je skoro paralelna sa zemljom. To će smanjiti pritisak na prednji deo stopala. Međutim, kruti đon ostaje prepreka prirodnom kretanju stopala.

Šiljaste cipele

Cipele sa šiljastim prstima iscede ceo prednji deo stopala. Vremenom se mogu javiti zapaljenja nerava, plikovi, čekićasti prsti. Neke žene čak dobijaju modrice ispod noktiju usled konstantnog pritiska.

Problem: čukljevi
Čukalj je bolni čvorić u podnožju palca, i može dovesti do neprirodnog savijanja pete. Formira se kada se pomere tkivo ili kost iz zgloba. To se može desiti posle godina abnormalnog pritiska i pokreta. Šiljaste cipele su čest krivac za ovu pojavu.

Problem: deformiteti nožnih prstiju

Visoke potpetice stavljaju prevelik pritisak težine tela na prste, a usput ih i zgnječe. Vremenom, posledica mogu biti čekićasti prsti, abnormalno iskrivljeni zglobovi nožnih prstiju  koji se postepeno mogu ukrutiti. Za ublažavanje bolova zbog čekićastih prstiju u nekim slučajevima je potrebna operacija.

Rešenje: Cipele sa dovoljno mesta za prste

Ako vam se ne sviđa taj oblik cipela, potražite cipele koje se ne savijaju na ivici prstiju. „Zdrave“ cipele neće žuljati vrhove ni bočne strane vaših prstiju. Umesto krute kože, izaberite cipele od mekših materijala.

Pogrešna veličina cipela

Neke žene nose cipele koje su im suviše male. Posledice su žuljevi, plikovi, čuknjevi, kurje oči, i drugi problemi. Stalno trljanje može da iritira zglobove stopala i da uzrokuje artritis.

Fitnes patike


Fitnes patike olakšavaju hodanje i sprečavaju bol u zglobovima. Takođe su dobre za ljude sa blagim deformitetima stopala. Međutim, fitnes patike se ne preporučuju starijim ljudima ili ljude koji imaju bolesti koje utiču na ravnotežu, ili snagu mišića.

3 saveta za biranje dobrih cipela

Cipelu treba da možete da savijete kod linije od koje počinje prostor za prste, ali ne smeju biti previše fleksibilne.
Cipela mora da anatomski prati luk stopala.
Izaberite široku petu koja je visoka najviše 5 cm.