Tokom trudnoće mogu nastati brojne promene na koži. Pritom, pojedine žene ne iskuse ni jednu od ovih promena, pa se za njih često kaže da „procvetaju“u trudnoći, dok veliki broj žena ipak doživi ovakve promene, koje najčešće ne predstavljaju razlog za zabrinutost.

Tokom trudnoće koža može sadržati više masnoće, znoja i pigmenta. Ona je tada sjajnija nego uobičajeno, sa pojačanim lučenjem masnoće.

Više masnoće znači i više celulita u predelu butina i zadnjice. Pritom, pojava ovavih promena na koži je strogo individualna i ne  javlja se kod svih trudnica. Veliki značaj ima genetski faktor, kao i način života i ishrane tokom trudnoće, ali i pre nje.

Neke žene imaju osećaj da njihova koža nije nikada izgledala bolje pre trudnoće, dok se druge bore sa brojnim i raznolikim promenama na koži.

Većina ovih kožnih promena je prolazna,  ali pojedine mogu biti trajne.

Promene pigmentacije

Promene pigmentacije su očiglednije kod žena koje imaju tamniji ten, a uzrokovane su hormonom koji stimuliše melanocite, koji tada deluju na ćelije kože, pa samim tim i na njen izgled.

Pege, mladeži i areole na grudima tada mogu da potamne, kao i unutrašnja strana butine, pazuha, predeo očiju i genitalija.

Tamna linija (linea nigra), koja razdvaja abdominalne mišiće i proteže se sredinom stomaka, nastaje oko 14-te nedelje trudnoće, nekada malo kasnije. Veoma je česta među trudnicama.

Ova linija, kao i promena pigmentacije areola nestaje vremenom.

 

Hloazma

Hloazma se naziva i trudničkom maskom. Ona se ispoljava u vidu braon fleka na mostu nosa, obraza i vrata. Ove fleke  su na tamnoj koži svetle, a na svetloj koži tamne. Jedini način da se ove fleke prikriju jeste upotreba šminke (korektor). Nikako ne treba pokušati izbeleti ih kod kozmetičara.

Ove promene su samo privremene i nestaju u roku od nekoliko meseci nakon porođaja.

Nedostatak folne kiseline povezan je sa diskoloracijom kože. Izlaganje suncu može samo pogoršati ove promene, jer je koža tokom trudnoće podložnija sunčevim zracima, pa će se fleke samo intenzivirati.

Trudnicama savetujemo da koriste kremu za sunčanje prilikom svakog izlaganja suncu, i to faktor 15 i više.

Pojava „paukove mreže“ u predelu lica

Ove crvene linije obično se pojavljuju u predelu obraza i predstavljaju oštećene krvne sudove. Do oštećenja je došlo brzom dilatacijom (širenjem) krvnih sudova usled povećanja cirkulacije, koja je karakteristična za trudnoću.

Plave linije uočljive na grudima i stomaku uzrokovane su povećanjem količine krvi u cirkulatornom sistemu, koje je svojstveno trudnoći.

Nakon porođaja, ove linije će nestati. U situacijama u kojima su ove promene teške, možda će biti potrebna hirurška intervencija.

Izrasline na koži

Male izrasline na koži mogu se javiti  na mestima trenja o kožu, kao što je linija grudnjaka ispod grudi. Mala područja kože tada preterano reaguju na trenje, pri čemu nastaju male izrasline.

Kod nekih žena ove izrasline se povuku na prirodan način, nakon porođaja, a neke moraju da posete dermatologa, ukoliko ove promene perzistiraju.

Osip i tačke na koži

Osip na koži može biti uzrokovan kombinacijom povećane cirkulacije, povišene telesne temperature, znojenja i trenja o kožu. Osip je obično praćen svrabom. Oblačenje komotne, pamučne odeće obično je od pomoći. Trudnicama savetujemo izbegavanje jakih, veštačkih sapuna.

Osip se može javiti i na licu, rukama, torzou, dlanovima i tabanima.

Lekovi protiv psorijaze i akni mogu biti štetni za trudnicu. Zato se treba posavetovati sa lekarom, kako bi prepisao određeni vid prirodnog rešenja za ovaj problem.

Bubuljice

Ukoliko je sklonost ka bubuljicama postojala u predmenstrualnom periodu, verovatno će postojati i tokom trudnoće.

Ovo se posebno odnosi na prvi trimestar trudnoće, kada hormoni trudnoće još uvek nisu uspostavili svoj balans.

Održavajte kožu čistom i koristite sredstvo za čišćenje lice 2-3 puta dnevno, kako biste se izborili sa produktima povećane aktivnosti lojnih žlezda.

Nemojte cediti bubuljice, kako ne biste izazvali širenje infekcije na dublje slojeve kože.

Strije

Strije su veoma često posledica trudnoće. Ispoljavaju se u vidu tamno rozih, crvenih ili ljubičastih linija, na svetloj koži, a na tamnoj koži su svetlo braon boje. Javljaju se na stomaku, grudima, butinama i zadnjici.

Hormon relaksin smanjuje količinu kolagena u vlaknima kože, što kožu čini krhkom i sklonom pucanju i oštećenju.

Kada počnu da se pojavljuju, ne možete zaustaviti ovaj proces. Međutim, one vremenom blede dobijajući srebrnastu boju.

Obično se pogoršavaju ako se trudnica naglo i prekomerno ugoji. Koliko će se linija stvoriti i koliko će brzo izbledeti zavisi od nivoa elastina i kolagena u koži.

Postepeno povećanje telesne težine i ishrana bogata proteinima i vitaminom C održavaće vašu kožu u dobroj formi.

Takođe, ulje ili krema sa sadržajem vitamina E pomaže prevenciju pojave strija.