Mnoge žene iskuse vaginalno krvarenje u nekom trenutku tokom ciklusa. Ponekad se krvarenje dešava kada se menstrualno krvarenje završi, ponekad u sredini ciklusa, a nekad nekoliko dana pre menstruacije. Dve najproblematičnije vrste krvarenja su pre menstruacije kod žena koje pokušavaju da zatrudne i nakon završetka menstruacije.

Postoje trenuci kada je tačkasto krvarenje savršeno normalno, ali ponekad ono ukazuje na manji ili veći ginekološki problem.

Krvarenje može imati različite boje:

Braon krvarenje – obično ukazuje na najmanje probleme

Roze krv – ovulacija, implantacija, menstruacija, infekcija, kontraceptivne pilule

Svetlo roze krvarenje – ovulacija, implantacija (trudnoća), početak menstruacije, vaginalna infekcija

Crveno ili tamno crveno krvarenje – To često znači da postoji opasnost od pobačaja, ali ne uvek.

Preporučujemo da koristite prirodne kreme progesterona dok pokušavate da zatrudnite, kratku lutealnu fazu, poremećenu lutealnu fazu ili ste imali pobačaj.

Tajming krvarenja je važan.

Krvarenje pre datuma kada biste trebali dobiti menstruaciju – razlozi mogu biti implantacija, ciste ili kratka lutealna faza i smanjen kvalitet jajnih ćelija

Krvarenje između dva ciklusa – teško je reći šta je tačno u pitanju, ali to često znači da vaši ciklusi rastu kraće, to je naročito uobičajeno u perimenopauzi

Krvarenje dok se piju pilule za kontrolu rađanja – doza pilula je mala. Povećavanje doze nije zdrav izbor. Uzimanje pilule za kontracepciju takođe nije zdravo.

Krvarenje posle ovulacije – to može da bude cista koja je pukla (to je najčešće dobra stvar) ili implantacija (usađivanje oplođene jajne ćelije u zid materice).

Krvarenje kod trudnica – Iako se čini kao nešto strašno, ne mora da bude. Boja je ono što je bitno, kao i količina krvi. Roze, svetlo roze i braon krvarenje je uobičajeno kod implantacije.

Krvarenje kao posledica polno prenosivih bolesti – označava ozbiljan problem, treba hitno otići kod lekara

Implantacijsko krvarenje- male kapi krvi koje dolaze nastaju kada se „beba“ (oplođena jajna ćelija) usadi u zid materice. Dešava se pre nego što biste trebali da dobijete menstruaciju. Mala količina krvi polako putuje do otvora grlića materice.

Krvarenje posle menstruacije – Često je uterus slab i ne skuplja se dovoljno snažno. Zbog toga ostaje krv u postavi endometrijuma koja polako izlazi čak i nakon što se menstruacija naizgled završi. To su ostaci menstruacije.