Sledi niz fizičkih promena koje su fiziološke i koje treba očekivati u prvim mesecima nakon porođaja:

Lohija (vaginalni sekret)

Nakon vaginalnog porođaja uobičajeno je da se pojavi sekret koji ima neprijatan miris poput onog koji se javlja prilikom menstruacije. Prva tri dana nakon porođaja ovaj sektret je tamno crven.

Nekoliko malih krvavih ugrušaka, ne većih od šljive, predstavljaju normalnu pojavu.

Od četvrtog do desetog dana nakon porođaja, sekret će postajati ređi i rozikastiji, a može i naginjati ka braon boji.

Između sedmog i desetog, pa do četrnaestog dana nakon porođaja, lohija postaje kremasta i žućkasta.

Lohija će najverovatnije biti pojačana ujutro, kada je pojačana fizička aktivnost, ili tokom dojenja.

Žene koje su se porodile carskim rezom imaće manju količinu vaginalnog sekreta nakon 24h od porođaja nego one koje su se porodile vaginalno. Krvarenje obično prestaje između četvrte i šeste nedelje nakon porođaja.

Drenaža reza

Ukoliko je žena imala carski rez, normalno je da se pojavi mala količina rozog i vodnjikavog sadržaja, iz samog reza. Savetuje se održavanje reza čistim i suvim. Rez treba prati samo toplom vodom ili vodom i blagim sapunom. Rana se može ispirati blagim rastvorom hipermangana. Tuširanje i kupanje može da se obavlja neometano. Ukoliko dreniranje rane ne prestaje, obratite se svom ginekologu.

Iscedak iz dojke

Ukoliko žena doji, dojke mogu da luče mleko i van samog procesa dojenja.Ukoliko žena iz bilo kog razloga ne doji dete, ovo curenje mleka iz dojki javljaće se u početku, i prestaće  između prve i druge postporođajne nedelje. Jastučići za grudi, koji se stavljaju unutar grudnjaka, omogućiće da grudi ostanu suve i sprečiće da ovo curenje bude vidljivo.

Oticanje dojki

Zastoj mleka dovodi do otoka dojke, koji je praćen osećajem topline, težine u grudima i njihove tvrdoće. Oticanje dojki nastaje pojačanom cirkulacijom u grudima, kada mleko nadolazi ili ako ste propustili dojenje.

Ukoliko hranite dete pomoću flašice, nelagodnosti se možete osloboditi uzimanjem lekova protiv bolova, koje vam je propisao vaš lekar. Takođe, možete stavljati kesice sa ledom na grudi. U ovakvim slučajevima nošenje potpornih grudnjaka takođe može biti od pomoći.

Ukoliko dojite, nadutost dojki možete sprečiti čestim hranjenjem bebe ili izmlazanjem mleka.

Savet za ublažavanje nelagodnosti: Stavite tople komprese na grudi ili se istuširajte toplom vodom kako biste potpomogli isticanje mleka. Odmah nakon toga nahranite svoju bebu ili izmlazajte mleko. Izmlazanje nemojte vršiti agresivno niti dugo, jer može doći do pojačanog oticanja i produženog zastoja mleka.

Ukoliko ovaj problem ne jenjava, treba posetiti svog ginekologa.

Takođe, ukoliko postoji crvenilo oko bradavice, moguće je da se radi o infekciji i u tom slučaju se obavezno javite lekaru.

Nelagodnost u perianalnoj regiji

Ukoliko ste imali epiziotomiju, koža između vagine i anusa može biti veoma bolna i osetljiva. Kako biste umanjili ovu nelagodnost, opustite se u toploj kupki.Sedite u kadu napunjenu sa nekoliko centimetara tople vode. Nemojte dodavati u vodu sredstva za tuširanje, jer mogu delovati nadražajno na kožu.

Potrudite se da perianalnu regiju uvek održavate čistom, kako biste smanjili nelagodnost i prevenirali razvoj infekcije.

Kontrakcije materice

U roku od nekoliko sati nakon porođaja gornji deo materice (fundus), nalazi se u nivou pupka. Tu se zadržava oko jedan dan, a zatim se svakim danom postepeno spušta.

Ukoliko dojite, ovo spuštanje će se brže odvijati. Bez komplikacija, materica će dobiti svoju prvobitnu veličinu (veličinu kruške), za oko 6 nedelja.

Bolovi i grčevi nakon porođaja mogu biti uzrokovani kontrakcijama materice, koje zaustavljaju krvarenje. Ovi bolovi su češći kod žena koje su rađale više nego jednom. Ova nelagodnost se intenzivira tokom pet minuta, naročito ukoliko dojite, a zatim se postepeno smanjuje.

Kako biste ublažili tegobe, učinite sledeće:

-Uzmite ibuprofen

-Lezite na stomak, postavite jastuk ispod donjeg stomaka

-Prošetajte

Tegobe tokom uriniranja

Tokom uriniranja, žena može osetiti nelagodnost. Ova nelagodnost je česta pojava, međutim ukoliko osećate bol tokom uriniranja ili je ono otežano, obratite se lekaru.

Urinarna inkontinencija

Istezanje mišića tokom porođaja može privremeno dovesti do gubitka kontrole pražnjenja urina, a ponekad i stolice.

Lekar tada može preporučiti sredstvo za razmekšavanje stolice, pa će tako pokreti creva biti manje nelagodni.

Savet: Povećajte unos voća, povrća i celih zrna žitarica. Pobrinite se da unosite 10-12 čaša tečnosti na dan, najbolje vode.

Smanjite što više možete upotrebu lekova protiv bolova, jer oni mogu pogoršati situaciju.

Znojenje

Znojenje se nakon porođaja može pojačati, naročito noću. Uzrok tome je što telo nastoji da vrati hormonski status na nivo koji je postojao pre porođaja.

Savet: Često se tuširajte i menjajte odeću, kao i posteljinu. Povećajte unos tečnosti kako biste utolili žeđ koja se može javiti uz znojenje.

Menstruacija

Ukoliko dojite, moguće je da nećete imati menstruaciju dok ne prestanete da dojite. Međutim, morate biti svesni da iako nemate menstruaciju možete ostati u drugom stanju. Ukoliko ne dojite, menstruacija će se najverovatnije javiti između šeste i dvanaeste nedelje nakon porođaja. Prve menstruacije nakon porođaja najverovatnije će biti neredovne.