Zašto kašljemo

Kašljemo kada nešto smeta našem grlu, bilo da je to prašina ili sluz koja se sliva iz nosa. Kašalj takođe pomaže da se pročiste pluća i dušnik. Kašalj najčešće nestaje sam, poput onog uzrokovanog prehladom i gripom. Ako je kašalj uzrokovan ozbiljnijim medicinskim stanjima, potrebno je tretirati sam uzrok zdravstvenog problema. Bez obzira na razlog ispoljavanja kašlja, uvek postoji način da se osećate bolje.

Kućni tretmani

Pijte dosta tečnosti i koristite ovlaživač vazduha da smirite iritacije grla i omekšate sluz. Postavite malo više uzglavlje noću i pojedite malo meda pred spavanje. Istraživanja pokazuju da slatke stvari poput meda i bombona mogu da pomognu da se ublaži kašalj.

Med ne treba davati deci mlađoj od 12 meseci.

Smirite vlažni kašalj

Ako iskašljavate šlajm, potražite u apoteci lek za lakše izbacivanje šlajma. Ako izbacujete veliku količinu šlajma, pitajte lekara koji je najbolji lek za vas. Takođe, konsultujte se sa lekarom pre upotrebe leka protiv kašlja ako imate neku bolest kao što je emfizem, upala pluća, hronični bronhitis ili astma. Nemojte davati lekove za kašalj i prehladu deci mlađoj od 4 godine osim ukoliko vam lekar tako savetuje.

Kako da smirite suvi kašalj

Suvi kašalj možete dobiti kao posledicu prehlade ili gripa, ili ako udišete nešto što iritira disajne puteve, npr. prašinu ili dim. Lek koji suzbija kašalj pomaže da se spreči nagon za kašljanjem. Osim toga, može vam pomoći da bolje spavate.

Bombone protiv kašlja – ili čak obične tvrde bombone – mogu zaustaviti to golicanje u grlu koje osećate. Nemojte davati ove bombone deci mlađoj od 4 godine.

Deci starijoj od godinu dana možete dati kašičicu meda, to će pomoći da se izbaci sluz.

Da li će antibiotici zaustaviti kašalj?

Obično ne. Zato što je najčešće kašalj uzrokovan virusnim infekcijama, kao što su prehlada ili grip, i biće vam bolje u roku od nedelju dana. Antibiotici deluju samo kod infekcija izazvanih bakterijama. Ako se kašalj ne poboljša posle nedelju dana, obratite se svom lekaru kako biste proverili da li je uzrok neka bakterijska bolest, kao što su sinusne infekcije ili upala pluća. Ako jeste, možda će biti potrebno da pijete antibiotik.

Kašalj usled alergije i astme

Alergije mogu da uzrokuju kijanje, kašalj, ili oboje. Antihistaminik (lek) može da pomogne. Antihistaminici novije generacije ne uzrokuju pospanost. Ako škripite/šištite dok dišete, možda imate astmu. Savetujemo vam da idete kod lekara.

Pušački kašalj

Ako pušite, verovatno i kašljete, posebno ujutro. Ipak, to može biti znak i ozbiljnijih zdravstvenih problema. Ponekad dim iritira disajne puteve i izaziva upalu koja se pretvara u bronhitis. To takođe može biti znak upozorenja na rak. Posetite svog lekara ako vaš kašalj postane drugačiji od uobičajenog, ili ako traje nakon što prestanete da pušite mesec dana.

Šta još uzrokuje kašalj?

Ako kašalj traje duže od 8 nedelja, postoji veliki broj mogućih uzročnika. Dugotrajni kašalj može biti izazvan refluksom želudačne kiseline. Kašalj može biti i nuspojava ACE inhibitora, vrste leka za visok krvni pritisak. Dugotrajan kašalj može biti simptom velikog kašlja, pa čak i srčane insuficijencije.

Kada morate da idete kod doktora?

Pozovite svog lekara ako:

Kašljete duboko i sa mnogo sluzi
Sluz je krvava
Škripite, ostajete bez daha, ili osećate da su vam grudi napete
Imate visoku temperaturu koja traje preko 3 dana
Imate groznicu ili napade kašlja noću
Posle 7 dana kašlja ne osećate da ide na bolje.