Kvalitet i delotvornost preparata koji sadrže aloju  često su dovedeni u pitanje, s obzirom da nema adekvatne kontrole kvaliteta proizvoda koja bi napravila selekciju među mnogobrojnim proizvođačima.

Prema zakonu, na pakovanju moraju biti navedeni sastojci preparata, ali ne postoji zakon koji reguliše kvalitet ovih preparata.

Slična situacija postoji i kod upotrebe termina “organsko”. Ovaj termin se veoma često zloupotrebljava, pa se oznaka “organsko” stavlja na proizvode koji imaju izuzetno malu količinu organske komponente.

Postavlja se pitanje kako biti siguran da proizvod koji upotrebljavamo zaista i sadrži visokokvalitetne sastojke aloja vere, kao što je na pakovanju predstavljeno.

 

Za početak, sledi lista razloga zbog kojih pojedini aloja vera proizvodi nisu efektni koliko ih pojedini proizvođači predstavljaju:

-Neorgansko uzgajanje ove biljke, koje vodi zaostajanju pesticida i herbicida u proizvodima od aloje. Ovo uzrokuje alergijske reakcije kod pojedinih osoba.

– Aloja Vera se bere pre vremena– biljka stara 3-4 godine sadrži optimum hranljivih materija, koje predstavljaju ključ delotvornosti ove biljke. Ukoliko se biljka ranije uzbere, njen lekoviti potencijal je smanjen.

Tada su korisnici ovakvih preparata  navedeni na pomisao da aloja vera ne deluje i da u stvari nema medicinski značaj, i to vođeni sopstvenim iskustvom.

-Vreme koje protekne od berbe aloe vere pa do njenog procesuiranja je predugo. Tada se aloja vera razlaže i gubi svoje lekovite moći. Tom prilikom se upotrebljavaju hemikalije koje sprečavaju dalje raspadanje ove biljke.

-Izloženost aloje visokim temperaturama prilikom njene obrade– visoka temperatura kojoj je aloja tada izložena ubija bioaktivne sastojke biljke, uzrokujući da ona izgubi svoju lekovitu moć.

-Razblažavanje aloje vodom– kada se aloja razblaži vodom, proizvođači uštede na količini upotrebljenoj za proizvodnju preparata, a zdravstveni benefiti za potrošača izostaju.

Takođe, proizvodi od aloje vere se nekada pakuju, transportuju i skladište na pogrešan način, što sve utiče na njihov kvalitet.

 Da bi se preparat koji sadrži aloja veru ispitao, potrebna je sofisticirana laboratorijska oprema.

Međutim, postoji lakši način da procenite kvalitet proizvoda od aloja vere koji želite da kupite ili ste već kupili. Taj način podrazumeva pažljivo čitanje sadržaja etikete na preparatu, na kojoj  obavezno mora da postoji lista sastojaka tog preparata. U vrhu ove liste nalaze se sastojci koji se u najvećoj količini nalaze u preparatu, a sastojci koji su prisutni u najmanjoj količini u odnosu na ostale, nalaze se na dnu.

Primer br. 1

Voda je na prvom mestu sastojaka na etiketi, a ekstrakt aloja vere je na poslednjem mestu. To znači  da je ovaj proizvod gotovo u celosti sačinjen od vode, sa minimalnom količinom aloja vere, koja je najverovatnije sumnjivog kvaliteta;

Primer br. 2

Svi sastojci mogu biti pravilno navedeni, ali ako proizvod sadrži sintetičke hemijske supstance, to može biti razlog smanjene delotvornosti ovog preparata, a može uzrokovati i alergijske reakcije.

Iako provera kvaliteta proizvoda od aloja vere nije zakonski regulisana, garancija kvaliteta je ipak moguća.

Tu garanciju izdaje Internacionalni Savet Aloja Vere (engl. International Aloe Science Council)

IASC

IASC je oformljen od strane etičke industrije aloja vere, kako bi postavio standarde za uzgajanje aloja vere, njenu obradu, kao i za kvalitet krajnjeg proizvoda.

Dakle, na preparatu aloja vere potražite oznaku da je proizvod sertifikovan od strane IASC-a i tako se uverite da upotrebljavate pravu aloja veru, koja je zadovoljila visoke standarde uzgajanja, obrade i proizvodnje do definitivnog proizvoda.