Plivanje i nega kose

Hlor i slana voda isušuju kosu i mogu joj dati zelenu boju u letnjim danima. Zato kosu treba intenzivno negovati i izbegavati farbanje ili stavljanje pramenova.

Kosa se mora hidrirati

Ne zaboravite da hidrirate celo telo tokom i nakon tuširanja, a kožu treba hidrirati losionima, kremama ili uljima svaki drugi dan u periodu kada se sunčate.

Koristite dobre šampone, a glavni sastojak koji treba da tražite je EDTA. To je sastojak koji uklanja hlor iz kose.  Hlor je štetan za kosu i kada uđe u reakciju sa bakar sulfatom koji se nalazi u kosi, daje efekat  „zelene kose“.

Za one koji se sunčaju

Kada idete na plivanje ne zaboravite da koristite balzam sa zaštitom od Sunca. Toplota od Sunca će podstaći delovanje balzama, a zaštitni faktor će blokirati UV zrake, koji oštećuju kosu.

Ako ste na suncu duže vreme, bilo bi dobro da je zaštitite.  Sunčeva svetlost izaziva hemijsku reakciju u nezaštićenoj kosi, koja se zove oksidacija. Oksidacija slabi veze između ćelija kose, i tako vremenom čine kosu  beživotnom i lomljivom . Proizvodi za kosu sa faktorom zaštite od Sunca mogu sačuvati vlasi od apsorpcije i reflektovanja  štetnih zračenja.

Zaštitni faktor

Još uvek ne postoji zvanični zaštitni faktor za kosu, a proizvodi za kosu koji sadrže zaštitu od sunca ne pružaju potpunu zaštitu: teško ih je naneti ravnomerno, a voda ili znoj ih lako skidaju. Najbolja zaštita još uvek je šešir. Kada je kosa puna „antenica“ ili je oštećena, spoljni omotač dlake, ili kutikula, ima na sebi šupljine i delove koji su podignuti tako da unutrašnjost dlake upija vlagu od koje kosa „nabubri“.

Uvek koristite preparate za kosu sa silikonom.

Silikon izglačava površinski sloj dlake, popunjava praznine, i ne dozvoljava da vlaga uđe u dlaku.Takvi proizvodi  ostavljaju nevidljiv omotač na kosi i kosa se lako pere šamponom, tako da se hemikalije na njoj ne gomilaju.

Vlaga

Ako vam je kosa beživotna  uglavnom u sparnim danima, vlažnost u vazduhu je glavni razlog. Vlaga dodatno kovrdža kovrdžavu kosu, a ravnu kosu čini opuštenijom. Potražite šampone koji daju kosi volumen.  Izbegavajte korišćenje uređaja za stilizovanje kose. Ako razlog nisu ni uređaji za oblikovanje kose ni vlaga, koristite šampon namenjen za masnu kosu. Okrenite toplotu i vlagu na plaži ili bazenu u svoju korist.