1. Operite sveže povrće neposredno pre upotrebe. Nikad ne natapajte povrće, jer se tako uklanjaju važne hranljive materije, kao što je vitamin C.
2. Da biste sačuvali vitamine i minerale koji su rastvorljivi u vodi rastvorljiv u vodi, isecite povrće u velike komade ili ih kuvajte cele. Pečeni krompir, na primer, sadrži više hranljivih sastojaka nego pire od krompira.
3. Opšte pravilo: vreme kuvanja , temperatura i količina tečnosti treba da budu minimalni. Zato je kuvanje povrća na pari jedan od najboljih načina da se kuva povrće.
4. Istraživanja pokazuju da se pripremanjem brokolija u mikrotalasnoj može sačuvati i do 80% vitamina C. Termička obrada u mikrotalasnoj je najbolji način pripremanja povrća.
5. Pečenje u rerni ili prženje je još jedna zdrava opcija za većinu povrća, dok je pečenje na ravnoj metalnoj površini sa malo ili nimalo ulja posebno dobar izbor za cveklu, celer, luk, blitvu, i boraniju .
6. Dinstanje povrća zahteva malo ulja , ali to nije loša stvar ako koristite ulja zdrava za srce kao što su maslinovo ulje ili ulje repice . Dodajte malo začina i beli luk za dobar ukus.