Jedite namirnice u više boja

Antioksidansi su hemikalije u hrani koje daju paradajzu crveni sjaj, brokoliju zelenu boju, a plavom patlidžanu tamno ljubičastu. Antioksidansi su jedinjenja koja sprečavaju bore da se ocrtaju na licu i ne daju holesterolu da začepi arterije. Antioksidansi usporavaju proces starenja organizma tako što neutrališu slobodne radikale koji uništavaju ćelije, i uzrokuju pojavu bora, staračkih pega, ali i raka i bolesti srca. Oni mogu čak da vrate unazad proces starenja, tj. da podmlade organizam. Istraživanja takođe ukazuju na ubedljivu vezu između određenih namirnica koje sadrže antioksidanse i dužeg i zdravijeg života.

Pošto različiti antioksidansi rešavanju različite probleme starenja, najbolje je da koristite  više njih. Najlakši način da to postignete je da jedete voće i povrće različitih boja, jer svaka nijansa označava posebnu zdravstvenu korist. Na primer, antioksidansi u bobičastom voću pomažu u održavanju kognitivne i motorne sposobnosti, oni koji se nalaze u naru smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, a brokoli i prokelj sadrže jedinjenja koja pomažu u prevenciji raka dojke.

Masti

Mononezasićene masti koje se nalaze u maslinovom ulju, ribi, orašastim plodovima i semenkama smanjuju rizik od artritisa, bolesti srca, dijabetesa, moždanog udara, raka, pa čak i Alchajmerove bolesti. Ove zdrave masti će poboljšati vaš izgleed. Omega-3 (uglavnom se nalaze u masnoj ribi kao što je divlji losos) smanjuju rizik od oštećenja kože uzrokovanih starenjem.

Pijte crveno vino

Pijte jednu čašu crnog vina (po mogućstvu uz obrok, tako da ga telo upija sporije) četiri do pet dana u nedelji. Ova navika smanjuje rizik od srčanog udara, dijabetesa i drugih bolesti opasnih po život. Deo zasluga pripada alkoholu, koji pomaže da se smire upale arterija, ali je crno vino posebno korisno, posebno Pinot Noir, jer je puno flavonoida (moćnih antioksidanata koji se nalaze u ljusci crnog grožđa). Ako ne volite vino, dobra zamena je sok od crnog grožđa.

Pijte zeleni čaj

Antioksidansi katehini koji se nalaze u zelenom čaju su jedna od najefikasnijih supstanci protiv starenja. Samo jedna šolja dnevno će smanjiti šanse za obolevanje od visokog krvnog pritiska za 46 odsto, a  ako budete pili više, smanjićete rizik za 65 odsto.

Jedite manje

Istraživači su otkrili da žene koje su ostale približno na kilaži koju su imale sa 18 godina, imaju 66% manji rizik od razvoja bolesti srca, visokog krvnog pritiska, dijabetesa tipa 2 nego žene koje su se ugojile 11 do 22 kilograma.

Nažalost, kako starimo, postaje sve teže da ne nabacimo višak kilograma.  Ako nastavite sa fizičkim aktivnostima i istom ishranom, gojićete se pola kilograma, kilogram svake godine. Uprkos našim naporima, hormon koji pomaže u očuvanju mišićne mase sve se manje luči kako starimo, i zato vaga pokazuje sve veće brojeve uprkos činjenici što vežbate naporno kao i pre pet godina.
Rešenje je da se jede manje i zdravije, odnosno da se unosi manje kalorija. Tako ćete živeti duže i ublažiti posledice starenja. Treba jesti voće i povrće raznih boja, zdrave masti, crveno vino i zeleni čaj, i hleb od celog zrna. Smanjivanje kalorija za 25% ima impresivnu zdravstvenu korist. Dakle, svaki dan konzumirajte gore navedene namirnice u vrednosti od 1700 kalorija, i trebalo bi da tako usporite telesni sat.