1. Oslobodite svoj dom polena

Kako biste maksimalno umanjili mogućnost ulaska polena u vaš dom, zatvarajte prozore, a uključujte klima uređaj. Isto to činite i kada se vozite automobilom. Klima uređaj takođe će smanjiti vlažnost vazduha u prostoriji,što će sprečiti da vlaga pogorša simptome alergije.

Filteri za vazduh mogu biti od pomoći.  Najbolje je da u svakoj prostoriji u svom domu imate po jedan ovakav uređaj.

Ukoliko odlučite da želite jedan uređaj u svom domu, neka on bude postavljen u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena.

       2. Nosite masku

Nošenje hirurške mase zvuči kao teško izvodljiv korak. Međutim, na ovaj način može se znatno umanjiti količina polenskih čestica koje koje udišete.

Hirurška maska vas neće u potpunosti zaštititi od polena, ali će biti od veliike pomoći. Ona treba dobro da prijanja uz lice. Uvrerite se da nema prostora između maske i lica. Nos i usta treba u potpunosti da budu zaštićeni od inhalacije polena.

Nosite je kada radite u bašti, kosite travnjak, vežbate u prirodi itd.

        3. Često perite ruke i lice

Kad god se vratite spolja u kuću, operite lice i ruke. Ukoliko ste proveli duže vreme napolju, istuširajte se i promenite kompletnu odeću.

Ukoliko imate kućnog ljubimca, nakon vremena koje provodi napolju trebao bi biti oslobođen polena, takođe pranjem vodom.

      4. Obaratite pažnju na ishranu

Određene namirnice mogu dovesti do pogoršanja alergijskih simptoma. Te namirnice su banane i dinje.

       5.    Redovno  ispirajte nos slanim rastvorom

Slani rastvor treba koristiti u svrhe ispiranja nosne šupljine i sinusa od polena.

On može biti veoma efektivan u smanjenju alergijskih simptoma.

       6.  Izbegavajte izlaganje polenu što više možete

U danima kada je koncentracija polena u vazduhu naročito visoka, ostanite u kući.

Ukoliko ni izbegavanje izlaganja polenu ne da odgovarajuće rezultate, odnosno ne omogući olakšanje alergijskih simptoma, preporučuje se medikamentozna terapija.

Antihistaminici, kao što je Klaritin, dostupni su bez recepta. On je generalno prvi izbor pri ublažavanju blagih  do  simptoma osrednje jačine.

Ukoliko vas muči zapušenje nosa, pored  toga što postoji kijanje i sekret koji konstantno curi iz nosa, svrab u nosu, dekongestanti kao što je Sudafed trebali bi da budu od pomoći.

U apotekama su dostupne i kombinacije antihistaminika i  dekongestanata. Ovi medikamenti generalno uključuju dodatak „D“ u svom imenu, kao što je Tavist D.

Napomena:

Ukoliko imate povišen krvni pritisak, morate se posavetovati sa lekarom u vezi sa upotrebom kongestanata. Neki od njih mogu dovesti do potencijalno opasnog povećanja krvnog pritiska.

Ukoliko su alergijski simptomi izrazito teški ili postojani, tj. ne reaguju na nabrojane vidove terapije, preporučuje se upotreba steroidnih nazalnih sprejeva (Nasonex, Flonase itd).

Druga opcija, koja se pokazala veoma korisnom kod određenog broja pacijenata su leukotrin inhibitori.

Ovi medikamenti blokiraju oslobađanje leukotrina i na taj način umanjuju inflamaciju i ostale simptme alergijskog rinitisa.

Ukoliko su simptomi naročito problematični, može se ordinirati imunoterapijal(antialergijske injekcije).

Stručnjaci savetuju da je najbolje da se sa tretmanom alergija počne što ranije i da on uključuje kombinaciju različitih vidova terapije.

Na koju god ste se medikamentoznu strategiju odlučili, nemojte čekati da se simptomi pogoršaju. Počnite sa upotrebom što pre.

Ukoliko ste imali simptome polenske alergije prethodne godine, očekujte ih i naredne. Ukoliko započnete tretman pre pojave alergijskih simptoma, to će umanjiti njihovo trajanje kada nastanu, a i intenzitet njihovog ispoljavanja.