Rupice su divne – dok se ne počnu prikazivati na našoj zadnjici, stomaku ili bedrima.

Govorimo, naravno, o celulitu.

Nazvan još i edematoznom fibrosklerotičnom panikulopatijom, ova udubljena, isprepletena ili neravnomerna topografija kože nastaje kada lobule normalne masti nabreknu i počnu da štrče kroz vlaknaste snopove vezivnog tkiva smeštene unutar i ispod kože. Celulit je sasvim normalna pojava i pogađa gotovo sve žene – a takođe i izvestan broj muškaraca i dece. Smatra se da pol, genetika, hormoni, stil života i količina prirodnih masnih zaliha u našem telu, opuštenost naše kože i upale igraju ulogu u stvaranju celulita.

Pa šta da radimo u vezi s tim?

Mnogi lekari će odgovoriti na ovo: Apsolutno ništa! Ova benigna karakteristika kože ne predstavlja problem ili abnormalnost i ne mora biti posmatrana kao takva. Ipak, ako se osećate estetski motivisano da minimizirate celulit, postoje neki tretmani koji vam mogu privremeno pomoći.

Proizvodi: Kreme koje sadrže kofein mogu blago poboljšati izgled celulita dehidriranjem ćelija kože u trajanju od nekoliko sati. Za dugoročno poboljšanje, primena retinoida može ponuditi vrlo suptilnu, postepenu korist mesecima laganim jačanjem kože. Sa poboljšanjem prirodnog tona kože i pomažući u maskiranju senki, samotamnjenje može takođe pomoći da se minimizira pojava celulita.

Hirurške metode: Subcizija je postupak pri kome se igla ili drugi oštar alat koristi za razbijanje fibrotičkih traka tkiva u koži, potencijalno poboljšavajući izgled celulita. U studiji na 25 žena koje su bile podvrgnute FDA proceduri subciziranja nazvanoj Cellfina, 95.6% njih je prijavilo da su bile zadovoljne nakon procedure, pokazalo je istraživanje iz oktobra 2018. iz magazina Estetska hirurgija. Modrice, oticanje, bol i infekcija potencijalni su rizici, mada u studiji nisu prijavljeni ozbiljniji štetni efekti.

Rezultati mogu trajati čak tri godine.

Energetski tretmani: različite vrste energije mogu se usmeravati u kožu da bi se smanjio celulit, uključujući akustičnu (zvučnu) terapiju talasima; laserska energija (Cellulaze) za zadebljanje kože i razgradnju vlaknastih traka koje omogućavaju formiranje celulita; radiofrekvencija (poput ThermiSmooth ili Profound) za zagrevanje i razgradnju celulita; ili kombinacija infracrvenog svetla, radiofrekventne energije i usisavanja vakumom (VelaShape). Prema ovim naučnim studijama, svaki od ovih tretmana može ponuditi barem privremenu korist. Ali kao i kod svakog medicinskog postupka, postoje i rizici, i važno je potražiti lekara sa sertifikatom koji će znati tehnologije.

Ostale terapije: U karboksioterapiji se gas ugljen dioksida usmerava ispod kože da bi se smanjio celulit pomoću nekoliko predloženih mehanizama, uključujući podsticanje krvnih sudova i ključnih komponenti remodeliranja kože. Endermologija je spa tretman koji uključuje masažu i usisavanje vakuumom preko područja sklonih celulitu; studije su mešovite o tome da li bi to moglo pomoći. Ne postoji dovoljno dokaza koji bi podržali upotrebu suplemenata, tretmana jonotermijom (koji dovode blagi električni protok u kožu) ili mezoterapije (injekcije bilja, enzima, hormona ili drugih sastojaka). I dok kriolipoliza (hladno skuplturisanje) i liposukcija mogu smanjiti masti, ne očekuje se da će poboljšati celulit; liposukcija ga u stvari može pogoršati.

Vežbanje: Kod svakoga se može razviti celulit – čak i oni sa normalnom ili telesnom težinom ispod normalne. Ali ljudi koji redovno vežbaju kako bi održali snagu i tonus mišića i smanjili telesnu masnoću, mogu primetiti poboljšanje neželjene pomorandžine kore.

Takođe, visok nivo endorfina nam može pomoći da se fokusiramo na sve što naša tela mogu, umesto na činjenicu da smo možda razvili malo celulita.

To se više i neće činiti tako strašnim za nas i naše samopouzdanje.