Kako smanjiti bore na prirodni način?
Uključivanje namirnica bogatih antioksidansima u svoju ishranu je ukusan, hranljiv i jeftin način borbe protiv neželjenih bora. Antioksidansi neutrališu slobodne radikale koji razlažu kolagen u koži. Kada se količina kolagena u koži smanji,  struktura kože slabi, i ona gubi zategnut, čvrst izgled. Konzumiranje hrane bogate vitaminima E i C, zajedno sa drugim antioksidansima i cinkom može sprečiti i popraviti ćelijska oštećenja kože, ublažiti bore i poboljšati elastičnost kože.

Vitamin E

Konzumiranje namirnica bogatih vitaminom E ne samo da pomaže u borbi protiv štetnih slobodnih radikala, već i povećava vlažnost i elastičnost i čini kožu mekom. Seme suncokreta, bademi, avokado, paradajz, zelje i biljna ulja, kao što su ulje pamuka  bogati su izvori vitamina E.

Vitamin C

Hrana bogata vitaminom C može smanjiti bore i hidrirati kožu, te joj dati mlađi izgled. Vitamin C podstiče formirane kolagena a to je glavna komponenta ljudske kože. On takođe pruža zaštitu od ultraljubičastih zraka. Pomorandže, jagode, paprika, brokoli, kivi i lisnato zeleno povrće su bogati izvori vitamina C.

Cink

Nalazi se u ostrigama, žumancetu, integralnim žitaricama i predstavlja antioksidans koji štiti kožu od slobodnih radikala i obnavlja kolagen. Cink povećava elastičnost kože , štiti je od sunca i sprečava nastanak pega. Druge namirnice bogate cinkom su pasulj, zob, sardine, raž, tunjevina, grašak.

Moćna hrana

Mango sadrži dva antioksidansa-vitamin A i C, te hidrira kožu, a sadrži i mineral koji jača strukturu kože. Semenke bundeve i suncokreta sadrže vitamine A i E, kao i esencijalne masne kiseline koji poboljšavaju hidrataciju kože i upijanje hranljivih sastojaka.