Kako da funkcionišete sa alergijom u otvorenom prostoru ?

Postoji nekoliko saveta i trikova koje možete koristiti kako bi smanjili svoju izloženost travama, polenu i drugim alergenima i dalje uživati napolju.

Kako da radite u dvorištu ili bašti kada su oni puni alergena?

Možete izabrati biljke za svoje dvorište koje imaju manje alergena. Biljke koje ne izazivaju alergije su perunike, hibiskus, ruže, i bele rade. Klonite se biljaka koje imaju više alrgena  kao što su popino prase i žalosna vrba.

Izbegavajte košenje trave, jer se tako izlažete ogromnoj količini alergena (polen  trava i korova) koji se skupljaju na kosačici.Takođe izbegavajte da budete u blizini dok se kosi trava.

Kada radite u dvorištu, možete da koristite masku protiv alergija koja ima za cilj da spreči udisanje alergena. Jeftine papirne verzije za jednokratnu upotrebu su dostupne u apotekama.

Tajmirajte aktivnosti tokom kojih ćete biti izloženi alergijama

Izaberite aktivnosti na otvorenom na osnovu godišnjeg doba kada su vaše alergije najaktivnije.

Ako ste osetljivi na određene vrste biljaka koje se javljaju u određeno godišnje doba, verovatno nemate većih problema ako ne provodite mnogo vremena napolju u tom periodu.  U proleće trava polinira oko mesec dana. Ako je to jedina stvar koja zaista izaziva vaše alergije – ili, recimo, ambrozija u jesen – onda izbegavajte duže boravke na otvorenom tih mesec dana.

Koju odeću nositi da bi se ublažile alergije

Bilo da ste u bašti,da se bavite sportom, ili samo idete u šetnju, obucite se tako da potisnete alergije. U toplim letnjim danima je svakako primamljivo nositi što je manje moguće, ali ako ćete biti izloženi biljkama ili travi, pokušajte što više da smanjite izloženost alergenima tako što ćete pokriti nekim laganim materijalom što veću površinu tela.

Odeću koju ste nosili u bašti, ili dok ste provodili vreme napolju treba dobro oprati posle svakog izlaganja alergenima.

Šta raditi nakon izlaganja alergenima

Ne možete u potpunosti sprečiti izlaganje alergenima kada ste napolju, ali jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite da biste izbegli pogoršanje alergije je da se istuširate odmah nakon što uđete unutra.Temeljno isperite nos bočicom za ispiranje nosa. Posle 15 minuta ćete osetiti olakšanje.