KVećina žena u nekom trenutku u životu oseti potrebu da se ostvari u ulozi majke, pa se često može čuti pitanje – kako da zatrudnim. Ako vas zanima kako treba da izgleda priprema za trudnoću – pročitajte naredne redove.

Pokrenite se

Pre nego što počnete da birate ime, razmislite o tome kako pripremiti svoje telo i život za svoj mali zamotuljak radosti. 

Budite u formi na vreme (iako će vam struk nestati na neko vreme) kako biste olakšali trudnoću i porođaj. Obezbedite svom organizmu 30 minuta vežbanja, koje će vam poboljšati rad srca, većinu dana. Šetanje, biciklizam i plivanje su sjajni načini za vežbanje. Možete se pridružiti i prenatalnim časovima vežbanja.

Ako se pitate “ kako da zatrudnim“ – počnite od brige o svom zdravlju.

Jedite zdravo, ali za jednog

Uskoro ćete žudeti za sladoledom i krastavcima. Sada se usredsredite na to da jedete dobro. Trebaće vam mnogo proteina, gvožđa, kalcijuma i folne kiseline.

Nabavite zalihe voća, orašastih plodova, povrća, lisnatog zeleniša, integralnih žitarica i mlečnih proizvoda sa malo masti. Izbacite čips, pečene grickalice, gazirane sokove i drugu bezvrednu hranu sa praznim kalorijama.

Zatražite od partnera da vam se pridruži kako bi vam bilo lakše.

Uzmite folnu kiselinu

Pomaže u sprečavanju ozbiljnih urođenih mana koje se mogu dogoditi pre nego što saznate da ste trudni. Ovaj vitamin B naći ćete u mnogim namirnicama, uključujući lisnato zeleno povrće, agrumi i pasulj, ali većini žena je potrebna tableta koja obezbeđuje dovoljno folne kiseline na dnevnoj bazi.

Počnite s dnevnim vitaminskim dodatkom ishrani. Kada planirate trudnoću, dnevno vam je potrebno 400 mikrograma folne kiseline, što je koncentracija dostupna u većini multivitamina.

Pazite na svoju težinu

Nedovoljna uhranjenost može otežati zatrudnjivanje.

Preterana težina takođe može da stvori probleme: povećava šanse za dijabetes i visok krvni pritisak. Takođe, porođaj može da traje duže – a vi to ne želite!

Razgovarajte sa lekarom o telesnoj težini koja je zdrava za vas.

Idite na pregled

Priprema za trudnoću podrazumeva da počnete konsultacije sa lekarom. Posetite ga nekoliko meseci pre nego što počnete da pokušavate da zatrudnite. Pitajte o:

  • testovima ili vakcinama koji su vam potrebni
  • prenatalnim vitaminima
  • kako upravljati ili kontrolisati bilo koje zdravstveno stanje koje imate
  • lekovima koje možete i ne možete uzimati tokom trudnoće.

Genetsko savetovanje

Nema kristalne kugle koja bi vam rekla čije će oči beba dobiti. Ali vaš lekar može da preporuči prenatalne testove ako vas porodična istorija ili nacionalnost stavljaju u rizik da imate dete sa genetskim poremećajem. Jednostavnim testom krvi ili pljuvačke možete videti da li nosite gene za cističnu fibrozu, fragilni X sindrom, Tai-Saksovu bolest ili bolest srpastih ćelija.

Posetite svog stomatologa

Ako obično ne čistite zube koncem, sada je vreme da vam to postane navika. To je dobro za vašu bebu kao i vaš osmeh. Trudnoća vam povećava šansu za bolesti desni, zdravstveni problem koji takođe može povećati rizik za prevremeni porođaji. Zato očistite i proverite zube, a svakodnevno ih perite, čistite koncem i isperite antiseptičkim sredstvom za ispiranje usta.

Smanjite kofein

Neki stručnjaci predlažu da ne pijete više od 200 miligrama kofeina dnevno dok pokušavate da zatrudnite i tokom trudnoće. To je otprilike jedna šolja kafe od 200 ml ili četiri šolje čaja od 200 ml. Pređite na kafu bez kofeina ili pokušajte sa toplim začinjenim mlekom.

Ako ne možete bez jutarnje kafe, popijte samo jednu šoljicu.

Odvikavanje od pušenja

Pušenje može da vam oteža zatrudnjivanje. I smanjenje pušenja tokom trudnoće može povećati verovatnoću problema poput prevremenog porođaja, male porođajne težine bebe i pobačaja. Takođe vašu bebu stavlja u rizik od sindroma iznenadne smrti odojčadi (SIDS).

Zatražite i od partnera da napusti pušenje. Udisanje dima cigareta je takođe opasno. A može i naštetiti muškoj plodnosti. Pa je i ovo važna stavka kada je u pitanju priprema za trudnoću.

Prestanite da pijete alkohol

Pošto ne znate tačno kada ćete zatrudneti, odmah prestanite sa konzumiranjem alkohola. Pijenje tokom trudnoće povećava šanse za urođene mane i probleme sa učenjem. Alkohol ponekad može i otežati začeće.

Ne paničite ako se ispostavilo da ste popili pivo ili čašu vina pre nego što ste saznali da ste trudni. Jedno piće nije moglo napraviti štetu. Ali pošto lekari ne znaju koja količina alkohola uzrokuje probleme, igrajte na sigurno i u potpunosti izbegavajte alkohol.

Budžet za bebu

Odojčad zahteva puno stvari. Deca potroše oko 8000 pelena pre nego što se odviklnu od njih! Trebaće vam odeća, auto sedište i kolica, a možda i mlečna formula i flašice. Napravite listu zaliha i počnite da tražite sada. Imajte na umu da će vaši troškovi takođe uključivati posete lekaru.

Da biste uštedeli svoj novac, razmislite o malo korišćenoj odeći za bebe i kupovini na veliko.

Osvrnite se na svoje prednosti

Ako radite, razmislite šta želite da uradite nakon što ste rodili dete. Neke kompanije pružaju plaćeni odmor nakon što se porodite. Ostale nude neplaćeni odmor. Takođe ćete moći da koristite dane za bolovanje ili vreme za odmor pre nego što se vratite na posao.

Proverite i svoj zdravstveni plan da biste videli koje lekare i bolnice pokriva.

Planirajte svoj “bebi-mesec“

Sada je vreme za beg od obaveza. Bilo da se radi o fensi restoranu ili opuštajućoj plaži, idite negde sami ili sa partnerom, što neće povrediti bebu. Ovo je dobra šansa za neko „ja“ ili „mi“ vreme pre nego što ste vam postane previše neugodno, pa ne možete da putujete i budete fokusirani samo na to da budete roditelj.

Pripremite svog ljubimca

Ako je vaš pas ili mačka vaše krzneno dete, dete koje plače i guguče, a koje se iznenada pojavi – moglo bi ga uznemiriti i poremetiti. Pomozite mu da se sada prilagodi.

Donesite bebi zalihe, uključujući kreme i pelene u kuću da se navikne na mirise. Takođe postavite nova pravila, kao što je: ljubimac ne sme da bude na nameštaju ili mestu gde beba leži. Uzmite bebinu odeću i pretvarajte se da ste doveli bebu (uz pomoć lutke), kako bi vaš ljubimac navikao da deli pažnju.