brzoŽelite da ostanete trudni, spremni ste i nestrpljivi da to što pre ostvarite.

Iako majka priroda određuje kada će se trudnoća desiti, ipak postoje neke stvari koje možete da uradite da povećate šanse da što brže zatrudnite.

1. Proverite svoje zdravstveno stanje

Pre nego što zvanično počnete da pokušavate da napravite bebu, idite na lekarski pregled. Pitajte svog lekara koje prenatalne vitamine treba da uzimate, na primer one koji sadrže folnu kiselinu, koja pomaže u zaštiti od nekih urođenih defekata, kao što je spina bifida. Folna kiselina deluje u ranim fazama trudnoće, tako da je to razlog zašto treba da unosite dovoljno folne kiseline pre nego što ostanete u drugom stanju.

Ako imate zdravstvenih problema, na primer dijabetes ili probleme sa štitnom žlezdom, potrebno je da ih držite pod kontrolom u trenutku kada začnete.

2. Upoznajte svoj menstrualni ciklus.

Dobro poznavanje svog ciklusa pomoći će vam da znate kada ste najplodniji. Ovulacija je najbolje vreme za zatrudnjivanje. U periodu pre i tokom ovulacije treba da češće imate seksualne odnose.

O tome kako da prepoznate znake ovulacije pročitajte u ovom članku:

Kako da znam da li ovuliram?

Jedan od znakova ovulacije je promena u cervikalnoj sluzi. Sekret koji vidite na gaćicama obično postaje ređi i klizav kada ste najplodniji. Neke žene mogu osetiti i bol kada ovuliraju.

Neki stručnjaci savetuju da imate odnos svaki drugi dan da biste pokrili ovulaciju i povećali šanse za trudnoću.
Ne ovuliraju sve žene u sredini ciklusa, ovulacija ne samo da varira od žene do žene, već kod jedne žene varira od meseca do meseca. Zato je brojanje dana ciklusa potpuno nepouzdan metod utvrđivanja ovulacije.

Šta ako ste koristili pilule za kontracepciju (antibebi pilule)? Da li treba da sačekate malo pre nego što pokušate da zatrudnite? Odgovor je ne. Možete da počnete da pokušavate da zatrudnite odmah nakon što prestanete da uzimate pilule.

3. Položaj u seksu nije važan za ostajanje u drugom stanju

Postoje razni mitovi o tome koja je poza najbolja za zatrudnjivanje, ali su to samo mitovi. Ne postoji naučni dokaz da je misionarski položaj bolji od drugih poza.

Vrlo retko se dešava da grlić materice bude u neobičnom položaju gde određene poze mogu doneti veće šanse za trudnoću.

Određene poze koje prkose gravitaciji, kao što su sedenje ili stajanje u toku odnosa, međutim, mogu obeshrabriti spermatozoide da putuju uzvodno.

4. Lezite posle odnosa
Verovatno ste čuli za ovaj savet- ležati u krevetu sa nogama u vazduhu nakon seksualnog odnosa da biste povećali šanse za trudnoću. To je delimično istina.

Dobro je ležati u krevetu 10 do 15 minuta nakon odnosa, ali ne morate držati noge u vazduhu. Vaša karlica se ne pomera kada stavite noge u vis. Nemojte ići u toalet tih 10 do 15 minuta. Ako čekate 10 do 15 minuta, spermatozoidi će doći do grlića i nastaviti svoj put ka jajnoj ćeliji.

5.  Ne preterujte sa odnosima.

Seks svaki dan, čak i tokom ovulacije neće nužno povećati vaše šanse da zatrudnite. U principu, treba imati seks svaki drugi dan u vreme ovulacije. Sperma može da živi i do 72 sata nakon polnog odnosa. Najbolji predlog je da redovno imate seks – i pre i posle i tokom ovulacije.

Saveti za muškarce: nošenje uske odeće, držanje mobilnog telefona u blizini testisa i dugo brčkanje u toploj vodi, u kadi ili đakuziju, negativno utiče na broj i pokretljivost spermatozoida. Takođe, treba da jedete manje soje i proizvoda od soje jer soja može da smanji koncentraciju spermatozoida u spermi.

6. Izbegavajte stres
Stres može da ometa ovulaciju. Što ste opušteniji i bezbrižniji, to bolje.
Postoje neki dokazi da akunpunktura može da smanji nivo stresa i poveća šanse za trudnoću.

7. Živite zdravo

Vežbanje je zdrava navika – naročito ako vam pomaže da dostignete idealnu težinu. Previše vežbanja, s druge strane, može da izazove izostanak ovulacije.

Kako da znate šta znači previše vežbanja? Ako intenzivno vežbate i redovno dobijate menstruaciju, to najverovatnije znači da vaš režim vežbanja nije problem. Previše vežbanja skraćuje drugu polovinu ciklusa. Merenjem ovulacije možete utvrditi da li vam je skraćena druga polovina ciklusa.

Za ostajanje u drugom stanju najbolje je umereno vežbanje, na primer brzo hodanje 2 i po sata nedeljno ili barem 30 minuta 5 puta nedeljno.

Prestanite da pušite. Pušenje smanjuje plodnost, utiče na nivo estrogena i ovulaciju.

I ne opterećujte se previše ovim savetima, 80% žena ostane u drugom stanju nakon godinu dana pokušavanja.