Od tridesete godine života, mozak se polako usporava i kreće silaznom putanjom.

Međutim, opadanje kognitivnih funkcija nije neizbežna nuspojava starenja i može se izbeći jednostavnim režimom aktivnosti koje će ojačati vaše mentalne moći.

U daljem tekstu prikazaćemo vam nekoliko načina da vam mozak bude brz, oštar, i pun mladalačke energije.

Vežbanje

Vežbanjem tela možete da sprečite ili odložite demenciju, ali i da preokrenete starenje mozga. Aerobne vežbe povećavavaju ne samo brzinu i oštrinu misli, već i obim moždanog tkiva. Svega 50 minuta brzog hoda 3 puta nedeljno je dovoljno da postignete taj efekat.
Savet: Šetajte po parkovima ili u prirodi jer ćete tako postići još bolje rezultate nego kad šetate po gradu.

Guglajte

Kada pretražujemo internet, aktiviraju se centri u mozgu koji kontrolišu odlučivanje i složeno rasuđivanje.
Kliktanje na internetu više stimuliše mozak nego čitanje. Pri pretraživanju interneta aktiviraju se neuronska kola koja se ne aktiviraju tokom čitanja – ali samo kod ljudi sa prethodnim iskustvom u pretraživanju interneta. Istraživanja su pokazala skoro 3 puta više moždane aktivnosti kod redovnih internet pretraživača nego kod onih koji prvi put pretražuju internet. Dakle, guglanje je odličan način da se vremenom izgradi kognitivna snaga.

Savet: Provedite oko 20 minuta nekoliko dana u nedelji u traženju informacija o temama koje vas zanimaju.

Čistite zube koncem

Upale desni i paradentoza su povezani sa opadanjem kognitivnih funkcija tokom čitavog života, ne samo u poznim godinama.

Savet: Čistite zube koncem i perite ih dva minuta najmanje jednom dnevno.
Budite umereni u piću

Ne konzumirajte više od jednog alkoholnog pića dnevno. Što više alkohola konzumirate , to će vam se više smanjiti obim mozga.

Jedite borovnice

Ljubičasto voće pooštrava misli.
Antocijanin-tamno plavi pigment u borovnicama odgovoran je za ove kognitivne promene, sadrži hemikalije koje mogu preći krvno-moždanu barijeru i dopreti do delova mozga koji upravljaju učenjem i pamćenjem.

Savet:Jedite borovnice za doručak, na primer pospite ih preko žitarica ili jogurta ili napravite sok od njih u blenderu. Van sezone, kupite ih zamrznute, podjednako su hranljive kao sveže.
Rešavajte zagonetke

Neverovatno, ali tako ćete kognitivno biti mlađi deset godina.

U jednom istraživanju, 3.000 starijih muškaraca i žena učestvovali su u 10 seansi vežbanja mozga u trajanju od 60 do 75 minuta, pri čemu su izoštrili svoje mentalne sposobnosti toliko da se njihov mozak “podmladio” deset godina, tj. funkcionisao je kao kod deset godina mladih ljudi.

Savet: Rešavajte zagonetke dok putujete autobusom ili čekate u redovima. Postepeno prelazite na teže zadatke.
Meditirajte

Meditacija oslobađa od stresa, ali i poboljšava moždanu sivu masu i dovodi do rasta u korteksu, delu mozga koji kontroliše pamćenje, jezik i senzorne obrade. Meditacija pospešuje mentalne aktivnosti.

Savet: Počnite sa meditacijama u trajanju od 15 minuta, ako vam je 40 minuta previše, pa postepeno povećavajte vreme. Na primer, pre nego što krenete na posao, sedite uspravno, zatvorite oči, i fokusirajte se na šta god doživljavate u sadašnjem trenutku, bez obzira da li je to cvrkut ptica ili samo zvuk sopstvenog disanja.