Ukoliko vaša štitnjača ima fiziološku funkciju, verovatno nemate običaj da razmišljate o ovoj žlezdi oblika leptira, smeštenoj u predelu prednje strane vrata.

Ipak, treba gajiti svest o njenom izrazitom značaju u regulaciji metabolizma, s obzirom da sve veći broj ljudi boluje od poremećaja funkcije štitnjače. Nažalost, među njima je veliki broj pripadnika mlađe populacije, starosti između 35 i 40 godina.

Stručnjaci upozoravaju na podatak da čak 30 % žena tokom svog života razvije neki od poremećaja funkcije štitne žlezde.

Autoimuni poremećaji mogu pokrenuti disfunkciju štitnjače, ali se smatra da na ove poremećaje u velikoj meri utiče stres, kao i nepravilna ishrana.

Hipertiroidizam (ubrzana funkcija štitne žlezde) može dovesti do ubrzanog gubitka kilograma, kao i do poremećaja srčanog rada (tahikardija-ubrzan rad srca) i anksioznosti, dok hipotiroidizam (usporena funkcija štitne žlezde) dovodi do konstipacije (zatvora), povećanja telesne težine, osećaja tromosti, kao i do ubrzanog zamaranja.

Postoji nekoliko bitnih smernica u načinu života i ishrane koje bi trebalo slediti, u cilju prevencije poremećaja funkcije štitne žlezde:

Obratite pažnju na ishranu
Jedan  od najznačajnijih saveta za prevenciju i tretman poremećaja funkcije štitnjače jeste uspostavljanje zdravog režima ishrane. Treba imati na umu da je osnova imunoloških procesa sadržana u funkciji crevnih resica i njihovoj mogućnosti da apsorbuju hranljive materije iz hrane. Kada, pod uticajem nezdrave ishrane, dođe do ispoljavanja zapaljenskih reakcija na nivou tankog creva, to pokreće neželjene imune odgovore. Studije su pokazale da ovo ima značajnu ulogu u nastanku i razvoju poremećaja funkcije štitne žlezde.

Kako se hraniti?

U cilju regulacije funkcije štitnjače, potrebno je insistirati na svežem povrću i sokovima od povrća, ali i na nemasnim proteinima i ribi kao što su losos, haringa i skuša. Takođe, preporučljiva je upotreba maslinovog ulja, kokosovog ulja, orašastih plodova (obratiti pažnju na količinu unosa).

Savetuje se i unos Omega-3 masnih kiselina putem suplementacije.

Preporuka Planete Zdravlja:

Preparat Arctic Sea, na bazi ulja lignji i maslinovog ulja- više o ovom preparatu saznajte klikom na sledeći link:

https://planetazdravlja.com/omega-3-i-omega-9-masne-kiseline/

Ograničite upotrebu sledećih namirnica:

Rafinisani šećer, slatkiši, mesne prerađevine (salame, paštete, viršle i sl), kupovni voćni jogurt. Sve industrijski obrađene namirnice, bogate emulgatorima i rafinisanim šećerom, izazivaju zapaljenske reakcije na crevnim resicama i pokreću autoimune reakcije.

Ove reakcije nisu vezane samo za funkciju štitnjače. Naprotiv, one se ogledaju u brojnim simptomatskim manifestacijama, na različitim delovima tela.

Ono što može biti iznenađujuće jeste činjenica da lisnato povrće poput karfiola, kupusa, kelja, prokelja, kelerabe i zelene salate, sadrži tzv strumogene supstance, koje mogu usporiti funkciju štitnjače. Dobra vest je da se kuvanjem na pari ili u samoj vodi, ove supstance neutrališu, tako da treba izbegavati samo sirovu varijantu pomenutih namirnica.

U slučaju hipotireoze savetuje se povećanje unosa šargarepe i paprike.

Da li uzimati suplement joda?

Poznato je da nedostatak joda ima udela u nastanku hipotireoidizma i tako usporene funkcije štitnjače, ali treba imati u vidu da je u razvijenim zemljama u ishrani jod prisutan u dovoljnoj količini, i to u mlečnim proizvodima, jajima, morskim plodovima i jodiranoj kuhinskoj soli.

Stoga, usled nekontrolisane primene joda putem suplemenata može doći do druge vrste poremećaja funkcije štitnjače, tj do hipertireoze. Zato se uvek pre primene suplementa joda preporučuje konsultacija sa endokrinologom.

Funkcija štitnjače se može podstaći i putem vitamina D i selena. Klinička istraživanja su pokazala da uzimanje 200 mg selena dnevno može smanjiti vrednosti anti-tiroglobulinskih antitela. Ova vrednost selena može biti obezbeđena jednostavnim konzimiranje 2 brazilska oraha dnevno.

Iako se čini suviše jednostavno, na ovaj način se zadovoljavaju dnevne potrebe organizma za selenom.

Za regulaciju funkcije štitnjače preporučuje se i upotreba probiotika, koji nude brojne pogodnosti za organizam. Oni pomažu modulaciji imunog sistema, pospešujući crevnu propustljivost. Probiotike možemo unositi putem mlečnih proizvoda kao što su kefir i jogurt ili ih možemo unositi oralno. Pri odabiru oralnog probiotskog suplementa, veoma je važno obratiti oažnju na broj aktivnih probiotskih sojeva, navedenih na pakovanju. Što suplement sadrži veći broj probiotksih kultura, to je delotvorniji.

Pri tome, kulture Saccahromyces boulardi i Lactobacilus acidophilus pokazale su se naročito korisne za organizam.

Krećite se

Fizička aktivnost se pokazala naročito korisnom u slučaju potrebe za stimulacijom funkcije štitnjače.  Uz to, u slučaju hipotireoze se savetuje boravak na moru, a u slučaju hipertireoze savetovan je boravak na planini.

Pijte više vode

Hidratacija je veoma važan faktor metabolizma, pa tako i funkcije štitnjače. Zato se savetuje svakodnevno ispijanje od 8 do 12 čaša vode.

Oprezno sa kafom!

Kafa predstavlja jak hormonski stimulans, pa tako negativno utiče na funkciju hipertireoidne žlezde i istovremeno ima moć da ometa preuzimanje joda i tako sprečava stvaranje tiroidnih hormona, što nikako nije poželjno kod hipotireoze.